O žbuci

Razvoj i izvedba površina

Hrvatsko izdanje nagrađivane knjige “O žbuci“ donosi detaljan prikaz suvremenog načina primjene žbuke koji odgovara današnjim visokim zahtjevima gradnje  –  od energetske učinkovitosti do estetskih elemenata. Žbuka ima izuzetnu ulogu i nevjerojatne potencijale, a zbog svoje učestale prisutnosti i upotrebe, postala je gotovo „neprimjetna“ i samim tim nedovoljno iskorištena.


“O žbuci”

U knjizi su prikazane nove i tradicionalne tehnike upotrebe žbuke. Grafički i fotografski dokumentirani primjeri arhitektonskih realizacija demonstriraju estetski i tehnološki potencijal žbuke kao završnog sloja iznimne ekspresivnosti i varijeteta.

Knjiga donosi upute o kontroliranoj i promišljenoj primjeni žbuke, egzaktne opise sastava zidova uz prikaze konstruktivnih presjeka i opise testiranih receptura što pojednostavljuje primjenu  navedenih praktičnih saznanja u praksi.

Autorski je tim svoja istraživanja temeljio na znanstveno-iskustvenom modelu, bilježeći uz znanstvene rezultate, konkretne primjere i iskustva koja su potom prikazali kroz intervjue sa arhitektima. Pitanja poput zahtjevnosti projekta, strukture materijala, izvedbe pa do opravdanosti njegove primjene,  održivosti i trajnosti daju detaljan uvid u sve aspekte primjene žbuke.

Najveća prednost knjige je u činjenici da svaki sudionik u procesu gradnje, od čije međusobne suradnje ovisi konačna realizacija projekta, može naći potrebne informacije. Posebno važan segment je primjena i važnost žbuke u obnavljanju starih građevina pri čemu se pred struku postavljaju posebno osjetljivi zahtjevi u restauratorskim poslovima na zaštićenim objektima.

Knjiga je namijenjena studentima arhitekture, građevine, povijesti umjetnosti, arheologije, restauracije i zidnog slikarstva kao izvor specijalističkih znanja i stručnih informacija. Jednako je korisna i poticajana iskusnim stručnjacima svih navedenih disciplina te izvođačima radova, proizvođačima graditeljskih materijala, investitorima i sl.

Obzirom da je pitanje suvremene održive gradnje u nas itekako aktualno, a postojeća saznanja nedostatna, prezentacije europskih istraživanja i iskustava zabilježena u knjizi, veliki su doprinos struci. Dosad u Hrvatskoj nije objavljena niti jedna slična publikacija koje se sustavno bavi žbukom i nudi odgovor na veliki broj pitanja  koja se postavljaju pred znanost i struku.

Naziv:

O Žbuci – Razvoj i izvedba površina
naziv originala: Über Putz. Oberflächen entwickeln und realisieren
autori: Anette Spiro, Hartmut Göhler, Pinar Gönül
urednica hrvatskog izdanja: Vjera Bakić
jezik: hrvatski
opseg: 304 str.
format: 21x 28 cm
uvez: meki
cijena: 450,00 kn
izdavači: UPI2M BOOKS / Arhitektonski fakultet u Zagrebu
ISBN: 978-953-7703-18-9

 

www.upi2mbooks.hr

www.upi-2m.hr