Odzračivanje crijepa

Kod svake krovne konstrukcije, neovisno o nagibu krova treba osigurati dovod zraka ispod crijepa.

Velike razlike u temperaturi, duge i hladne kiše te druge vremenske neprilike uzrokuju nastajanje vlage ispod crijepa. Jedino uz pomoć odzračivanja možemo žurno posušiti vlagu i time zaštiti drvenu konstrukciju od trulenja i propadanja. Neovisno kakav krov je u pitanju, pri tome mislim na to da li je krov kosa betonska ploča ili je napravljen od drveta, da li je toplinski izoliran ili nije, da li je krov podaščan ili su samo letve i crijep.


CRIJEP SE MORA PROZRAČIVATI

Na krovu mora postojati ulaz i izlaz zraka, dapače to je i matematički zadano.

Svaki proizvođač pokrova u svojim tehničkim materijalima navodi koliko mora biti visok zračni prostor kroz koji neometano putuje zrak. Često su baš krovopokrivači krivi, ali i inženjeri, jer su pogrešnim savjetima investitorima napravili velike troškove. Pomenuo sam matematički dokaz.

Znači po zakonu, na jedan dužni metar strehe mora biti slobodan protok zraka od 200 cm2. Uobičajeni osni razmak izmedu rogova u Hrvatskoj iznosi oko 80 cm. Svjetlosni otvor poslije montirane kontraletve je 72 cm.

Obaveznih 200 cm2 podijelimo s 72 cm. 200 cm2 / 72 cm = 2,78 cm visoki zračni prostor koji mora biti potpuno slobodan za ulaz zraka.

Kada na strehi krova ugradimo zaštitnu mrežicu, zatvaramo protok zraka za 30 do 40 %. Zato moramo povisiti kontraletvu da bi opet dobili slobodan ulaz od 200 cm2. Svi proizvodači crijepa bez izuzetka traže da visina kontraletve bude 5 cm. Radeci s tim proizvodima moramo se pridržavati tih pravila.

Na kraju ovo pravilo vrijedi za sve. Nepoštivanjem ovog pravila investitor gubi jamstvo na crijep koje daje proizvodač . Nakon 10 godina kako je pokrivena građevina, letve su potpuno istrulile.

Vrste crijepa

Crijep je i dalje zadovoljavajući, zadovoljava sve paremetre koji se od njega traže, no letva je potpuno propala. Crijep više nema letvu ispod sebe i bez osiguranja kliže prema strehi krova. Tko je kriv za ovakvo stanje krova? Isključivo nedovoljno prozračivanje ispod crijepa.

Premala visina kontraletve, mali nagib krova, nema ulaza zraka na strehi krova, niti izlaza na sljemenu krova. Ako se k tome doda krovna folija ili ljepenka koja nije zalijepljena potpuno je prekinut protok zraka i nastaju problemi.

Često čujem od kolega da nije potreban odzračnik jer je tavan otvoren i ima dovoljno zraka. Uvijek odgovaram da i u kući ima dovoljno zraka ali svaki dan otvaramo prozore radi prozračivanja prostorija. Bilo kakav način odzračivanja crijepa na svakom krovu mora postojati.

Ukoliko proizvodači crijepa zaprime takve reklamacije, jednostavno ih rješavaju. Oni nisu krivi. Dapače svojim materijalima i tehničkim uputama savjetuju i štite krovopokrivače, a time i investitore od mogućih pogrešaka koje za posljedicu imaju da se krov mora svakih 10 godina ponovno prekrivati.