Opeka i proizvodi od opeke

Blokovi od opeke proizvode se od pečene gline, ilovače i pijeska. U gradnji objekata i kuća koriste se još od antičkih vremena (blokovi od ilovače koristili su se već u 7 stoljeću prije Krista). Prirodne sirovine za proizvodnju blokova od opeke u prirodi se nalaze u velikim količinama. U procesu proizvodnje glina, ilovača, pijesak i voda miješaju se i oblikuju, a zatim se u suhim pećima suše na temperaturi od 100 °C.

Nakon toga proizvodi se peku na temperaturi od 800 – 1200 °C. Pri tome vrijedi opće pravilo: što je temperatura pečenja viša to je blok od opeke nepropusniji i čvršći. Proizvodi od opeke zahtijevaju tijekom proizvodnog procesa nešto veći utrošak energije, no kad sagledamo njihovu biološku razgradnju jasno je da je opeka ekološki apsolutno prihvatljiv i u prirodi razgradiv materijal. Stara i potrošena opeka može se ponovno koristiti u proizvodnji novih proizvoda.

Crijep

Crijep ili krovni crijep: elementi od opeke za prekrivanje krovova. Ovaj materijal predstavlja jedan od najstarijih materijala za prekrivanje krovova i čovjek ga poznaje već više od 2000 godina. Sirovina za proizvodnju crijepa je glina koja se u posebnom proizvodnom pogonu priprema, preša, oblikuje i suši.

Pojedine vrste crjepova međusobno se razlikuju u obliku pregiba i načinu spajanja. S obzirom na količinu sadržaja gline u crijepu njegova boja može biti žućkasta, žuto-crvena ili tamno-crvena. Suvremeni crijep često puta posjeduje i glazuru na osnovu koje je moguće razlikovati boje (također plava, zelena, itd.) i koja ujedno jamči dugotrajnost i postojanost boje na crijepu.

Opeka poroton

Pod imenom ” Opeka poroton” na tržištu se prodaju lagani materijali od opeke koji se koriste u gradnji a odlikuju ih posebne osobine. Poroton opeka proizvodi se od gline i zahvaljujući posebnom postupku obrade ona je kao finalan proizvod porozna. Zahvaljujući ovakvom postupku obrade odnosno poroznosti opeke ovi proizvodi posjeduju izvanredne osobine u pogledu toplinske zaštite.

Zrak pohranjen u njihovim ”porama” predstavlja najbolji mogući toplinski izolator. Dakle zračni omotač nalazi se u mnogim porama poroton opeka. I sasvim jednostavni zidovi uobičajene debljine i bez dodatnih slojeva toplinskih izolatora pružaju sasvim solidnu toplinsku zaštitu. Ovakva opeka ne samo da štedi materijal i sirovine nego jamči vrlo veliku uštedu u potrošnji energije potrebne za zagrijavanje.

Zahvaljujući mikroporoznosti poroton opeke vlažni zrak iz unutrašnjosti koji se formira kao rezultat kuhanja, tuširanja ili drugih fizioloških aktivnosti čovjeka moguće je bez problema izvesti vani. To bez sumnje znači: ugodna unutarnja klima u kući tijekom svakog godišnjeg doba. Ovakvo ponašanje poroton opeke pobrinulo je se da i zidovi podruma trajno ostanu suhi.

Na ovaj način poroton opeka obuhvatila je sve dobre osobine koje posjeduje konvencionalna glinena opeka, ona posjeduje izvanrednu postojanost na vanjske vremenske utjecaje, izrazito je elastičan građevni materijal i naravno odlikuje se sjajnom toplinskom izolacijom.

Vapnenosilikatna/silikatna opeka

Vapnenosilikatna opeka je materijal koji se proizvodi pod vrlo visokim tlakom i koji se upotrebljavaju za gradnju tankih unutarnjih i vanjskih zidova koji su izloženi velikim opterećenjima. Postoje i vapnenosilikatne opeke velikih formata s posebnim rukohvatima za lagano i jednostavno ručno zidanje ali koje kao takve tijekom zidanja mogu premještati i specijalni strojevi.

U njihovu smjesu tijekom obrade mogu se dodavati pigmenti kako bi se na taj način definirala boja. Ove opeke imaju vrlo precizne dimenzije i vrlo oštre rubove. Velika je prednost blokova od vapnenosilikatne opeke, poglavito kad je riječ o gradnji obiteljskih kuća, što se u unutarnjim prostorijama od njih mogu graditi tkz. ”tupi” zidovi.

To znači da se unutarnji pregradni zidovi ne moraju posebno vezivati s vanjskim nosivim zidom kojeg dodiruju – oni se u tom slučaju samo ”tupo” naslanjaju na nosivi zid. Na taj način tijekom grubih radova vanjske je zidove moguće graditi bez posebnog osvrtanja na mjesto gradnje unutarnjih zidova. Unutarnje zidove nakon toga možemo graditi prema potrebi i vlastitoj želji.

Ovakvi tanki unutarnji zidovi od vapneno-silikatne opeke udovoljavaju svim zahtjevima i standardima zvučne izolacije; osim toga ovi zidovi svojom površinom zauzimaju vrlo malo mjesta u unutrašnjosti što je od velike prednosti kad je riječ o iskoristivosti svakog kvadratnog metra stambenog prostora. Dakle vapneno-silikatna opeka podjednako dobro ispunjava oba uvjeta.

Klinker opeka

Klinker je vrsta opeke koja se toplinski obrađuje do određene temperature, posjeduje vrlo visoku čvrstoću i otpornost na vremenske, mehaničke i kemijske utjecaje.

Tijekom toplinske obrade materijali se (metalni prah i keramika) zagrijavaju i skupa peču. Keramika dostiže potrebnu gustoću već na 1000 °C. Zahvaljujući ovoj osobini postotak vode koji ova opeka prima u sebe kreće se ispod 2% a gotova pečena klinker opeka gotovo da i ne može primiti vlagu u sebe. Stoga se klinker opeka prvenstveno koristi u vanjskoj gradnji zidova.

Ovo je poglavito velika prednost kod bijele i svijetle klinker opeke: prašina sa ulice koja se posvuda stvara ne može se nalijepiti na vanjske zidove – iduća kiša jednostavno je ispere. Zahvaljujući dodavanju određene količine gline moguće je postići raznolikost boja i pojedinih nijansi koje su tipične za ovu grupu opeka pa se stoga klinker opeke pojavljuju u mnoštvu različitih boja i struktura.