Optimalno opskrbljeno gradilište Siemens Citya u Beču

Optimalno opskrbljeno gradilište Siemens Citya u Beču

Izgradnjom novog poslovnog centra Siemens City Vienna (Beč), Siemens Austrija investira u izgradnju svog sjedišta u Floridsdorfu, jednoj od gradskih četvrti u Beču. Nakon dovršenja projekta planiranog za 2010. Siemens će većinu svojih sjedišta trenutno raspoređenih na više mjesta u gradu, koncentrirati u sjevernom dijelu Beča te koristiti Siemens City Vienna kao svoj novi stožer za cijelu Austriju kao i zemlje srednje i istočne Europe.

Prva faza gradnje poslovnog centra Siemens City s ukupnom bruto površinom od gotovo 80.000 m2 predstavlja jedan od najvećih građevinskih projekata Siemens koncerna ne samo u Austriji, nego i u svijetu. Za profesionalnu opskrbu gradilišta i opsežne betonske radove izvođači radova Porr-Strabag odlučili su se za racionalna i kompetentna oplatna rješenja poduzeća Doka kod velikih projekata. Tako se Doka oplatom na najekonomičniji način oplaćuje više od 54.000 m3 betona.

Projekt podijeljen u više građevnih dijelova

Prema planu bečkog projektantskog ureda Soyka/Silber/Soyka projekt Siemens City podijeljen je u više građevnih dijelova, a uredski će toranj položen uzduž Siemensstrasse dati osobito urbano obilježje ovom projektu. U nastavku istog će se u obliku češlja poredati četvero- i peterokatne uredske zgrade takozvanog kompleksa \’Nordspange\’. Bruto površina ovog građevinskog kompleksa iznosit će oko 24.000 m2, a osigurat će vrhunski moderno uređena radna mjesta za više od 1.200 djelatnika. Južno od kompleksa Nordspange bit će smješten Forum eliptičnog tlocrta. Ova građevina koncipirana kao event centar dijeli se na tri djelomično povišena, prema južnoj strani stepenasto poredana kata, iz kojih proizlaze terase raskošnih dimenzija.Kod ovog velikog projekta, Doka podružnica u Beču prikuplja pozitivne bodove svojim \’just in time\’ isporukama kao i osmišljenom dispozicijom materijala. Time je u svakoj fazi primjene oplate osiguran nesmetan i uspješan napredak radova. Povrh toga intenzivna suradnja između voditelja gradilišta i Doka projektnih tehničara dodatan je čimbenik uspješne realizacije projekta. Voditelj gradilišta, inženjer Andreas Urban izrazio je svoje zadovoljstvo uspješnom suradnjom.\’Kako bi građevni projekt ove veličine mogao teći u skladu s terminima kao i unutar proračuna, potrebno je surađivati s oplatnim partnerom na koga se sa stopostotnom sigurnošću možete osloniti. Ekipa Doka podružnice u Beču je kao i kod niza projekata do sada, pa tako i kod novogradnje Siemens Citya, još jednom dokazala svoju profesionalnost\’, kazao je je inženjer Urban.

Ovješeni oplatni stolovi za optimalno preuzimanje opterećenja

Koncipiran kao arhitektonsko obilježje uredski toranj Siemens Citya obuhvaća, na 12 katova, bruto površinu od ukupno 32.500 m2. Uredski kompleks visok 51 m podijeljen je u dva krila koja tvore oblik slova V, kao i između njih položenu međuzonu, koja uz centralno položeni ulazni foaje obuhvaća i jedinice dizala kao i šahtove za instalacije. Ovaj ulazni prostor obilježen je horizontalno strukturiranim zrakopraznim prostorima koji se počevši od drugog kata protežu preko tri razine, a okruženi su galerijama. Stropna se oplata u ovom području podupire uz pomoć Doka nosive skele Staxo 100. Doka nosiva skela Staxo 100 pokazala je i kod ovog građevnog projekta svoje prednosti – jednostavnu i brzu montažu, kao i vrlo visok sigurnosni standard.Betonski stropovi u oba krila zgrade, površina svakog pojedinog iznosi 1.600 m2, oplaćuju se u dvotjednom taktu pomoću ekonomičnih Dokamatic-stolova. Kompletno predmontirani Dokamatic-stolovi dopremaju se na gradilište \’just in time\’ spremni za trenutnu upotrebu. Time se znatno odterećuje logistika na gradilištu, ali se i znatno štedi na vremenu u pripremnoj fazi.U čeonom dijelu oba krila zgrade, betonske deke svakog kata ispupčene su 90 cm prema naprijed. To rezultira ukupnom istakom od 11 m od najnižeg do najvišeg kata. K tome je i fasada na čeonim dijelovima koncipirana prema van nagnutim gotovim parapetima, zakrenutim po dužoj osi. Na samim se krajevima krila katovi izvode stepenasto. Za postavljanje i podupiranje prema van nagnutih parapeta na čeonim stranama, Dokamatic-stolovi postavljeni uz rubove katova produžuju se čeličnim nosačima WS 10 i opremaju jednim vretenom za podešavanje. Kao osiguranje od pada, na Dokamatic-stolove se pričvršćuju specijalne platforme montirane iz čeličnih nosača WS 10. Na uzdužnoj strani krila, predmontirani Dokamatic-stolovi osiguravaju maksimalnu radnu sigurnost na rubovima katova.

Kut za skidanje oplate za brzo premještanje

Zbog visoke krutosti betonskih stropova, u rubnom području iz statičkih razloga nije moguće konvencionalno pomoćno podupiranje izbočenih oplatnih stolova. Kako bi se izbjeglo skupo podupiranje stropne oplate sa zemlje uz pomoć skela, Doka-tehničari podružnice u Beču izradili su posebno rješenje na bazi ovješenih oplatnih stolova, koji udovoljavaju zahtjevima kako za statički korektnim preuzimanjem opterećenja tako i za ekonomičnom primjenom materijala. Prijenos opterećenja s oplatnih stolova vrši se koso učvršćenim potpornjacima s vretenom, koji su postavljeni na prethodnoj etaži.\’Zahvaljujući tome istaknute stropove možemo ekonomično i sigurno betonirati, ali i optimalno namjestiti na van ukošene parapete\’, naglasio je voditelj radova dipl. ing. Martin Kaltenberger.Za izvođenje betonskih stupova korištena je Doka-oplata stupa RS u promjeru od 35 i 50 cm. Jezgra građevine kao i šahtovi stepeništa oplaćuju se i betoniraju pomoću ekstremno otporne Doka okvirne oplate Framax Xlife i predmontiranih Doka preklopnih platformi K. Za oplatu okna izrađuju se oplatni sanduci kombinirani od Framax Xlife elemenata i Framax kuta za skidanje oplate I. Zahvaljujući tome zidna se oplata može u nekoliko poteza odvojiti od betona te nerastavljena pomoću krana podići u sljedeći odsječak betoniranja.\’Primjena kuta za skidanje oplate I pokazala se više nego uspješnom. Time osjetno štedimo na vremenu prilikom skidanja oplate te profitiramo kroz optimalan radni ciklus\’, istaknuo je Kaltenberger.

Kod ovog velikog projekta, Doka podružnica u Beču prikuplja pozitivne bodove svojim \’just in time\’ isporukama kao i osmišljenom dispozicijom materijala

Doka nosiva skela Staxo 100 pokazala je i kod ovog građevnog projekta svoje prednosti – jednostavnu i brzu montažu, kao i vrlo visok sigurnosni standardJezgra građevine kao i šahtovi stepeništa oplaćuju se i betoniraju pomoću ekstremno otporne Doka okvirne oplate Framax Xlife i predmontiranih Doka preklopnih platformi K

Izvor: PRO Gradnja