Osjetljivost stiropora na vlagu

S povećanjem gustoće stiropora raste i otpor difuziji vodene pare a s obzirom da stiropor nije topljiv u vodi niti bubri u vodi, on ne upija gotovo ništa vode. I nakon što bude 28 dana potopljen u vodi može upiti vode do maksimalno 4% svoga volumena (znači samo površinski). To je iznimno važno zato jer se ne pogoršavaju njegova toplinsko-izolaciona svojstva.

Uporaba stiropora

Pri rezanju stiropora iz blokova u ploče ili kod završene upotrebe stiropora za pakiranje i sl., stiropor se može reciklirati na mnogo načina. Može, između ostalog, biti vraćen dijelom u novi EPS, koristiti se kao lagani agregat, dodavati se u tlo da bi se postigla bolja prozračenost tla bez štetnih utjecaja na vodu i atmosferu.

Stiropor je za ljude i okolicu neškodljiv proizvod. Nije otrovan, a ako se i zapali ne razvija štetne plinove. Ne sadrži fluor-klor ugljikovodike i ne može utjecati na »ozonske rupe». Lako se reciklira. Ne sudjeluje u stvaranju »efekta staklenika».

Zato se s pravom može reći da stiropor nema negativnog utjecaja na okoliš, dapače, upravo poradi njegove osnovne primjene u graditeljstvu, a to je ušteda energenata, te recikliranja, jedan je od najvažnijih čimbenika u zaštiti okoliša.

Kao jedan od najraširenijih materijala za izolaciju prednosti upotrebe stiropora su: manja potrošnja goriva, smanjenje troškova grijanja , čišća okolina, visoka otpornost na različite vremenske uvjete, univerzalna upotrebljivost itd.

Upotrebljavamo ga za izolaciju objekata, izolaciju zidova, svih vrsta podova, ravnih i kosih krovova, hladnjaka i rashladnih komora. Sa svim navedenim prednostima, možemo samo zaključiti: stiropor će još dugo vremena biti pratitelj moderne gradnje.

Proizvodni proces stiropora se odvija kroz 7 faza:

1. Skladištenje osnovne sirovine

2. Proizvodnja tzv. “kokica” od ekspandiranog polistirena

3. Skladištenje “kokica” u silosima

4. Proizvodnja stiropor blokova

5. Skladištenje stiropor blokova (poluproizvoda)

6. Rezanje stiropor blokova u ploče

7. Skladištenje gotovih proizvoda