Perimetarska izolacija

Za perimetarsku izolaciju se koriste specijalni izolacijski materijali koji su posebno otporni na tlak i odbijaju vodu.

Perimetarska izolacija: djelotvorna i učinkovita

Kada se podrumski zidovi izoliraju, tada se govori o perimetarskoj izolaciji ili baznoj izolaciji. Budući da su podrumski zidovi povezani s područjem tla, perimetarska izolacija je osobito složena i time i skupa. Jer se izolacija može ugraditi tek nakon iskopa tla. Time je vanjska izolacija podrumskog zida osobito učinkovita i osigurava dobru toplinsku zaštitu, ako se podrumski prostori koriste za svrhu boravka te ako moraju biti ugrijani.

Temelj perimetarske izolacije je strukturalno zabrtvljena. Za to se koriste na primjer bitumen debeli slojevi ili mineralne brtvene emulzije. Nakon toga se lijepe izolacijske ploče na podrumski zid. Nakon toga se mora pažljivo raditi, kako ne bi nastale šupljine koje kasnije prouzrokuju toplinske mostove i štetu. Jednako važna je profesionalna veza na podrumskim prozorima i izolacija na vanjskim zidovima gornjeg kata kuće. Zato je perimetarska izolacija, zadaća stručnjaka. Trošak za izolaciju podrumskih zidova iznosi u prosjeku između 60 i 100 eura po kvadratnom metru.

Koji su izolacijski materijali pogodni za perimetarsku izolaciju?

Perimetarska izolacija je izložena brojnim opterećenjima kao što su vremenske neprilike, vlaga i tlak. Zato dolaze u obzir za vanjsku izolaciju podrumskih zidova samo određeni izolacijski materijali koji su otporni na vodu i pritisak. To su primjerice izolacijski materijali od XPS-a (ekspandiranog polistiren, prepoznatljiv po pastelnim bojama, zelena, žuta, roza, ljubičasta i plava), staklena pjena i EPS (ekspandirani polisitren-čvrsta pjena). Ovisno o tlu, mogu se koristiti i izolacijske ploče s funkcijom odvodnje (one imaju na primjer reljefne kanale ili su napravljene od dvije komponente), kako se ne bi voda nakupljala u izolaciji.