Područja primjene PU-pjene u građevinarstvu

Problematične podloge za PU-pjene

PU-pjene mogu se nanositi na gotovo sve građevinske podloge kao što su beton, žbuka, zid i drvo. PU pjene ne napadaju metali uobičajeni u građevini kao bakar, aluminij, posinčani elementi, nehrđajući čelik, lakirano i nelakirano željezo i slično. Međutim između PU-pjene i metala može doći do stvaranja vodenog kondenzata zbog temperaturnih razlika na površini. Kod metala bez dodatnog tretiranja površine to ima za posljedicu nastanak korozije.Posljedica je da podloga na koju je pjena prvobitno dobro prianjala postane nestabilna. To izaziva formiranje pukotina na pjeni. Odgovarajućim zaštitnim premazima mora se spriječiti nastanak korozije. PU-pjene funkcioniraju s ograničenjima na gipsu, staklu i keramici. Na ne tretiranim polietilenima i polipropilenima (PE, PP), na silikonima i nauljenim podlogama PU-pjene ne prianjaju. PU-pjene mogu se tretirati uobičajenim lakovima, bojama, mogu se izglađivati i žbukati.

Eliminiranje ostataka pjene

U svježem (neočvrslom) stanju PU-pjene se mogu eliminirati sredstvima na bazi acetona. Pri tome je važno da se površina u više navrata temeljito istrlja čistom krpom. Kod lakiranih površina preporuča se oprez jer aceton uništava lak. U očvrslom stanju teško je skinuti PU-pjene. Tu pomaže jedino sirova snaga, a to znači pjena se mora skidati mehanički, struganjem. Za skidanje ostataka PU pjene postoje također i specijalna sredstva. Zaprljanja PU pjene vidljiva su tek nakon nekoliko godina u obliku smeđih mrlja na prozorskim okvirima i okvirima vrata. I one se mogu eliminirati sredstvom za skidanje PU pjena.

Kuda s uporabljenim limenkama PU-pjene?

Uporabljene limenke PU pjene svrstavaju se u specijalni otpad te u se prema zakonu ne smiju odlagati u kante za smeće, kontejnere građevinskog otpada ili u „žute vreće“. U tu svrhu stvoren je sistem skupljanja PDR (Polyurethan-Dosen-Recycling/reciklaža limenki poliuretana), koji limenke i sadržaj limenki nakon urednog procesa reciklaže ponovno vraća u normalan tijek nabave i distribucije robe i to s kvotom iskorištenosti preko 90 %.Tako nastali troškovi uključujući i besplatno skupljanje limenki uključeni su u kupnju PU-pjene. Kod većih količina skupljaju se prazni spremnici. Korisnici pojedinačnih limenki predaju iste komunalnim zbirnim mjestima ili ih vraćaju trgovcima, koji za njih angažiraju PDR.