Poliuretanske pjene – PU pjene

One dolaze iz spreja, označavaju se po izboru kao građevinska pjena, pjena okvira ili montažna pjena, kemijski promatrano koriste se ta montažuokvira vrata i prozora kao i za punjenje šupljih prostora i fuga u drugim građevinskim tijelima. PU-pjene su osim toga koriste kao izolacija te kao ljepljila. Koriste se na betonu, zidovima od opeke, vlaknastom cementu, drvetu i mnogobrojnim plastikama. Ipak nije svaka pjena pjena, postoje primjerice jednokomponentne i dvokomponentne pjene koje funkcioniraju različito. Prilikom obrade PU-pjena mora se voditi računa o nekoliko točaka. Recimo problem uvijek predstavlja skidanje očvrsle pjene koja uslijed neopreznosti dospije na okvir prozora ili vrata. Ipak ovdje ćemo Vam objasniti kako možete eliminirati takvu prepreku.

Način funkcioniranja PU-pjene

Kako smo već pomenuli postoje sistemi jednokomponentnih (1K) i dvokomponentih (2K) pjena. 1K-pjene zahtijevaju za potpuno utvrdnjavanje još jednog reakcijskog partnera, a to je voda. U pravilu ovdje je dovoljna vlažnost zraka. Kako bi se otvrdnjavanje ubrzalo te postigla bolja kvaliteta preporuča se prije i poslije otvrdnjavanja prskanje vodom.

Ukoliko nemate na raspolaganju dovoljnu količinu vode pjena ne može dovoljno otvrdnuti. Čak je moguće da pjena tjednima nakon obrade bubri uslijed obnovljenog dotoka vlage. 1K-pjene otvrdnjavaju izvana, dakle tamo gdje djeluje vlaga prema unutra.

2K-pjene nasuprot tomu koriste se za specijalne primjene i tamo gdje je neophodan precizan rad. 2K-pjena postiže bolje vrijednosti otvrdnjavanja od 1K-pjene. Otvrdnjava vrlo brzo i ravnomjerno, jer i 2K-pjena ima svog reakcijskog partnera takozvanog umreživača ili otvrđivača. On se nalazi kao dodatna jedinica pakiranja ili u spreju ili se ekstra dodaje. Vlaženje u cilju otvrdnjavanja kod ovog sistema nije neophodno. Korisnik mora aktivirati otvrđivač onako kao piše na uputama. Uspješan postupak miješanja vidljiv je na ravnomjerno obojenoj pjeni. 2 K-pjene u kojoj supstance reagiraju u spreju mora se obraditi u vremenskom razdoblju naznačenom na etiketi.