Porobeton blokovi i njihova prednost u praksi

Može se oblikovati na proizvoljnu dužinu ili širinu običnom ručnom ili električnom pilom. Na ovaj način se potpuno minimalizira otpad, te je iskorištenost blokova i poprečnih ležajnica skoro 100 %. Isto tako je moguće na jednostavan način pomoću specijalne bušilice izbušiti otvore za električne kutije kao i proizvoljni prolaz kroz zid. Kanale za električne razvode je moguće također lako izvesti ručno ili električnim strojem. Za bušenje je dovoljna bilo kakva bušilica za željezo, a zakucavanje čavli i kuka je vrlo jednostavno.

Najvažnija svojstva i karakteristike porobetona iz naše tvornice:

– najniža srednja čvrstoća na pritisak je 2,5 MPa. Zahvaljujući toj vrijednosti, porobeton praktično nema nikakvih ograničenja pri korištenju u
građevinarstvu.

– zahvaljujući dugogodišnjem korištenju kod nas i u inozemstvu, porobeton je postao provjereni, tradicionalni i ekološki čist materijal, priznat kao materijal koji štiti životnu sredinu. Njegovu potpunu neškodljivost obzirom na prirodnu radioaktivnost i sadržaj štetnih materija jamče redovna mjerenja koja su dokumentirana odgovarajućim atestima.

– ravnomjerna struktura pora osigurava vrlo dobre zvučnoizolacione osobine. Porobeton je isto tako pogodan za izgradnju u blizini lokaliteta sa visokim intenzitetom buke kao što su npr. frekventne ceste ili željezničke pruge.

– porobetonski blokovi i poprečne ležajnice vrlo dobro izjednačuju razliku temperature u interijeru kod promjene vanjske temperature, zahvaljujući velikom broju ravnomjerno raspoređenih pora. Ta osobina omogućuje prijatnu unutrašnju klimu i ljeti i zimi. Porobeton upija i oslobađa vlažnost zraka, te omogućuje prolaz vodene pare kroz zid npr. kod kuhanja, kupanja i pranja. Na taj način se onemogućuje stvaranje plijesni. Direktnim dodirom se veoma malo odvodi toplota. Porobeton je “topli” materijal sličan drvetu.

– stabilne povoljne toplotno izolacione osobine omogućuju uštedu energije prilikom sezone grijanja, a osim toga nestaje potreba dodatnog grijanja vanjskih zidova. Istovremeno porobeton značajno doprinosi zaštiti životne sredine.

– porobeton je materijal koji ne gori i ima stupanj protupožarne otpornosti “A“.

HD profil d.o.o.
Rade Končara 9/a
40315 Mursko Središće
Tel: 099 4670 771
Mail: info(at)hdprofil.hr