Postavljanje unutarnje izolacije

Toplinska – zvučna izolacija – Postavljanje unutarnje izolacije je najjednostavnji način kako bismo učinkovito toplinski izolirali vanjske zidove na staroj gradnji. Moguće je koristiti sve vrste izolacijskih materijala.

Kako bismo izbjegli pojavu “toplinskih mostova” u izolacijskoj konstrukciji dobro je unaprijed pripremiti odgovarajuću dvoslojnu drvenu ili metalnu konstrukciju u koju se onda ugrađuje dvoslojna toplinska izolacija.

Na unutarnje zidove koji su povezani s vanjskim zidovima nanosi se isto tako sloj toplinske izolacije u širini od 1 m kako bi se spriječilo nastajanje gljivica i plijesni. Isti je postupak izolacije potrebno ponoviti sa stropom i podom. Strop i vanjske zidove moguće je toplinski izolirati pomoću tvrdog poroznog poliplasta.

Na unutarnjoj strani toplinskog izolatora ne smiju se nalaziti reške niti pukotine, spojna mjesta elemenata izolatora ne smiju biti propusna – naprotiv moraju međusobno biti dobro povezana. Neophodno je postojanje “brane” koja bi priječila prolaz difuznoj pari.

Kod postavljanja ovakve toplinske izolacije potrebno je u skladu s debljinom izolatora poravnati i sve prekidače i utičnice. Ovo bi se pravilo moglo odnositi i na radijatore i vrlo je važno obratiti pozornost da se ne dogodi da koja instalacijska cijev od vode ostane s vanjske strane izolatora – zasigurno bi se voda u njoj zamrznula.

Kad je riječ o toplinskoj izolaciji drvenog grednog stropa potrebno je izolirati i šupljine između ležaja greda i zaštiti ih od prodora difuzne pare, jer bi inače grede istrunule. Grede bi istrunulee jer bi do njih dospjela vlaga iz razloga što iz unutrašnjosti izlazi difuzna para.

I okomite i vodoravne površine unutarnjih bočnih strana vrata i prozora potrebno je kvaliteto izolirati kako se na njima ne bi pojavile gljivice i plijesni. Postavljanje unutarnje izolacije uvijek se primjenjuje kad iz raznih razloga vezanih za fasadu nije moguće postaviti vanjsku toplinsku izolaciju.

Unutarnja izolacija manje je učinkovita od vanjske izolacije iste debljine jer kod postavljanja unutarnje izolacije nije sasvim jednako izbjeći pojavu toplinskih mostova kao što je to slučaj kod postavljanja vanjske izolacije. Poglavito nije moguće izbjeći gubitke topline preko onih dijelova koji se nadovezuju na vanjske zidove.

Zahvaljujući postavljanju tvrdog poroznog poliestera moguće je izbjeći pojavu plijesni i gljivica, no nije moguće na ovaj način u potpunosti izolirati cijelu površinu bez gubitaka topline.