Prednosti dobre izolacije

Ušteda energije ]]>

Testiranja su pokazala da toplinska izolacija određenog prostora ne zavisi samo od debljine i kvalitete izolatora, nego i od kvalitetnog načina postavljanja i ugradnje.

Spriječavanje oštećivanja građevine

Nekontrolirano \”istjecanje\” npr. toplog zraka kroz vanjski izolator i to iz razloga nekvalitetne ugradnje izolacijskog omotača ne znači samo kondenziranje vlage u unutarnjim prostorima nego znači i ozbiljno oštećenje same materije građevine kroz određeno vrijeme.

Dobijanje na komforu

Izbjegavanje konstantnog strujanja hladnog zraka u prostoriji daje osjećaj pozitivnog ugođaja. Tako ćemo se u prostorijama u kojima nema propuha ugodno osjećati tijekom zimskih mjeseci i kad grijanje nije uključeno jako (a to odmah znači snižavanje troškova potrošnje energije).

Pored toga u ovakvim prostorijama moguće je efektivno iskorištavanje prostora odn. moguće je cijeli prostor iskoristiti jer ne moramo „bježati“ od vrata i prozora. Druga je prednost poboljšanje zaštite od ljetnih vrućina. Ovakve prostorije mogu preko dana zadržati dulje hladnoću akumuliranu tijeko noći i tako se možemo i preko dana u prostoriji ugodno osjećati.Zaštita od tvari štetnih za ljudsko zdravlje

Stalnim strujanjem zraka kroz krovni omotač i nekvalitetno izrađen izolator u zidovima objekta omogućava ulazak najsitnijoj prašini i otrovnim česticama u unutarnje prostrorije i njihovo trajno nagomilavanje što može dovesti do pojave nekih oboljenja kod ljudi.

Nakon svih ovih riječi jasno je koliko se pozornosti treba posvetiti ovoj temi. Planiranje i ugradnja kvalitetne izolacije nije jednostavna što se često vidi i u praksi.Tbog toga nam od velike koristi mogu biti „Blower-Door-Test“ i postupak testiranja izolacije na objektu putem infracrvene termografije – na ovaj način otkrit ćemo nedostatke u izolaciji objekta i moći ćemo ih pravovremeno otkloniti.No kako mnogi od nas ne bi imali bespotrebne troškove dobro je se već na vrijeme informirati koje je materijale dobro koristiti i na koje detalje najviše obratiti pozornosti kako bi smo na objektu imali kvalitetnu izolaciju. Odgovornost koja se tiče krajnjeg rezultata podjednako dijele i vlasnici objekata i izvođači radova.Jer zaista je besmisleno i neodgovorno tek pozavršetku radova (ili čak u slučaju pojave kakvih većih nedostataka na objektu) pozivati se na pravila, aktualne odredbe i postojeće standarde i zahtijevati popravke i poboljšanja na objektu, a da se prije toga uopće nismo niti savjetovali sa stručnim osobama niti se na bilo koji način o tome informirali.Dodatne informacije

Moguće je se dodatno informirati o kvalitetnoj izolaciji kao i vrijedećim hrvatskim i zapadno-europskim standardima koji se tiču ove teme i to upravo kod proizvođača i distributera građevinskih ekoloških materijala. Naravno, uvijek aktualne teme o ekologiji i ekološkoj gradnji moći ćete pročitati i na ovim web stranicama.