Proljetna provjera dovodi kuću do uspjeha

Kada su vlasnici kuće proširili svoje potkrovlje tada je krovna izolacija konačna.

Situacija je drugačija ako se potkrovlje koristi kao spremište. Ako tada krov nije izoliran, tada mogu vlasnici kuće profitirati od jedne izolacije krova – još zvano izolacija gornjeg stropa potkrovlja – na više načina.

„Onaj tko želi u kratkom roku i brzo poboljšati energetsku učinkovitost kuće, dakle onaj tko želi uštedjeti na troškovima grijanja, je s izolacijom potkrovlja na pravom mjestu“. I još više prednosti govori u prilog za mjere izolacije: klima stanovanja na katu ispod krova se poboljšava znatno više i to tijekom cijele godine a izolacija se može jednostavno i jeftino realizirati. „za izolaciju potkrovlja se nemora obavezno upotrijebiti najnovija tehnika i najskuplja izolacija na tržištu, postoje i mnoga druga rješenja koja su jednako učinkovita“. To može biti primjerice izolacija od celuloze ili izolacijski granulat za izlijevanje. Onaj tko često ulazi u potkrovlje i tko ga koristi za spremište taj najprije uzima izolacijske ploče. One se od proizvođača tako rade da se mogu lagano i bez rupa postaviti uz pomoć utorne opružne veze koja je vlasnicima kuće poznata na prijemer kod postavljanja parketa. Najčešće su takve izolacijske ploče dostupne kao kombinirani elementi. Zatim je postavljena na gornjoj strani ploča iz drvenog materijala, tako da je potkrovlje odmah nakon izolacije prohodno.

Točka topljenja, podne stepenice i zakonske odredbe: na to bi trebali vlasnici kuće za vrijeme izolacije potkrovlja posebno pripaziti

Iako je izolacija sama po sebi jednostavna za realizaciju, na nekoliko stvari bi vlasnici kuće ipak trebali pripaziti.

Obvezujući su na primjer, zahtjevi od strane pravilnika za uštedu energije. Prema tome koeficijent prijenosne topline (U-vrijednost) potkrovlja 0,24 W/(m²•K) ne bi trebao biti prekoračen nakon izolacije.

„Najbolje bi bilo da vlasnici kuće puste savjetnika za energiju da to izračuna. On tada može reći koliko mora izolacija biti debela“.

Također treba biti i malo građevinske fizike: Topli zrak u zagrijanoj sobi se diže prema gore, u potkrovlju sretne hladan zrak. Kako se vlaga iz prostornog zraka ne bi kondenzirala na izolacijskoj razini, gdje nastaju štete zbog vlage, trebala bi se ugraditi na toploj strani izolacije hermetička razina i para-usporeni sloj.

Čak i ovdje može energetski savjetnik dati savjete, ako je to nužno kod odabrane izolacije. I na kraju, vlasnici kuće ne smiju zaboraviti veliku slabu točku. „ Ako staro stepenište nije izolirano ili zabrtvljeno, tada se odmah gubi jedan dio izolcijskog djelovanja. Stoga je smisleno da se ugradi novo toplinski izolirano stepenište“. To uzimaju u obzir i odredbe propisana za takve situacije. Energeetska agencija ne daje samo sredstva za potkrovlje izolacije već daju i za istovremenu razmjenu stepeništa.

Tako od manjih šteta ne dolazi do velikih troškova

Proljetno žbukanje ima u narodu dugu tradiciju. Ali ne treba biti obnovljena samo unutar svoja četiri zida. Svaki energetski savjetnik preporuča svim vlasnicima kuće proljetnu provjeru kuće. Jer onaj tko odmah ukloni manje štete na krovnoj ili fasadnoj obnovi, taj se ne mora kasnije uzrujavati zbog visokih troškova.

Kiša, snijeg, tuča i vjetar – vlaga i vremenski ekstremi ostavljaju nakon zimskih mjeseci znatne tragove na kući. „Štete mogu biti od ljuštenja žbuke preko pukotina u fasadi sve do oštećenih pokrova krova“. On savjetuje vlasnicima kuće da takve male nepravilnosti eliminiraju što je brže moguće, kako kasnije ne bi došlo do skupih strukturnih šteta.

Prva situacija proljetne provjere: Da li je krov i dalje zabrtvljen?

Prvi pogled u proljeće bi se trebao rezervirati za krov: Jesu li pojedinačni krovni pokrov ili crijepovi slomljeni, to se može lako zamijeniti. Teže je ako je ravni krov prokišnjava. Tu bi svakako trebalo pozvati stručnjaka, kako bi se brtva brzo obnovila te kako bi se spriječile veće štete od vlage. Vlaga je također dobra riječ u smislu krovnog oluka: ako je oluk ili njegova cijev neispravna ili začepljena, tada prolazi prašnjava kišnica direktno po fasadi i ostavlja ružne tragove. Brzi popravak i čišćenje se isplate.

Druga situacija: DA li se fasada još sjaji?

Usitnjena žbuka, vlažna mjesta, siva boja i pukotine –nakon zimskih mjeseci je većini fasada sve osim dobre ocjene. „Takve se štete najčešće daju brzo popraviti“. „ Za različite slučajeve su u međuvremenu dostupni specijalni sofisticirani proizvodi, od mase za obnovu pukotina preko specijalne žbuke za obnovu kod problema s vlagom sve do žbuke s nanotehnologijom, koja udaljava prljavštinu a fasada bi izgledala duže svježa.“ Posebna pozornost bi se trebala obratiti na vlažnim područjima. Ovdje je vrlo važno razjasniti, od kuda dolazi vlažnost kako bi se mogle uvesti odgovarajuće mjere obnove. Inače vlaga u najgorem slučaju ima mogućnost da napravi štetu u strukturi a plijesan dolazi također iza toga.

Pametno kombiniranje popravka i mjera za obnovu

Rano proljeće i rano ljeto nisu pravo vrijeme samo za male popravke. Čak se i velike mjere obnove, koje smanjuju troškove grijanja, daju optimalno provesti. Onaj tko oboje pametno kombinira, štedi novac i može se veseliti niskim troškovima grijanja u sljedećoj sezoni grijanja. „ Ako primjerice zbog pukotine u fasadi trebaju novu žbuku ili ako se prozori trebaju zamijeniti, isplati se istovremeno razmisliti o izolaciji fasade“. Onaj tko mora obnoviti pokrivač krova, taj može uzeti priliku za izolaciju krova. „ Tada dolaze samo jednom veliki troškovi primjerice za skele ili gradilišnu sigurnost“. Dobra polazna točka je razgovor s energetskim savjetnikom na licu mjesta. Tako se mogu smislene kombinacijske mjere najbolje istražiti.