Racionalna potrošnja vode – štednja i iskorištavanje kišnice

Već su u više navrata provedena istraživanja o iskorištavanju kišnice i upotrebi uređaja i opreme za prikupljanja oborinskih voda. Prema podacima provedenih studija ugradnjom odgovarajućeg sustava za prikupljanje i iskorištavanje vode u jednom se kućanstvu dnevno po osobi može uštedjeti i do 42 litra vode.

Za potrebe u WC- potrebno je oko 24 litra, 10 litara utroši se za pranje odjeće, a dodatnih 8 litara otječe kroz instalacija zbog ostalog čišćenja. Tko još uz to prska vrt godišnje po kvadratnom metru može uštedjeti do 60 l vode.Uređaji i oprema za prikupljanje kišnice prihvaćaju i spremaju vodu koja se slijeva s krovnih površina.

Spremnik za vodu može biti od plastike, betona ili željeza a može se nalaziti unutar kuće ili objekta s kojeg skuplja vodu ili ga se može jednostavno smjestiti u zemlju u blizini kuće kako ne bi došlo do smrzavanja vode i pucanja spremnika. Postavljanjem filtera pobrinut ćemo se da u spremnik dospijeva samo čista voda.

Vodu je moguće pomoću pumpe i odgovarajućih instalacija u objektu odvesti do mjesta potrošnje, npr. do WC-a.Instalaciju i postavljanje uređaja i opreme za prikupljanje oborinskih voda izvodi ovlašteni sanitarni servis ili ovlašteni vodoinstalater.

Kod postavljanja ove opreme potrebno je ispuniti razlličite tehničke preduvjete kako bi prihvat i kasniji odvod bio ispravan. Potrebno je potrošnju prikupljene i iskoristive kišnice odvojiti od ukupnog obračuna potrošene vode iz javnog vodovoda. Ponekad se to može regulirati na satu koji mjeri ukupnu potrošnju vode u kućanstvu.

Temeljna pretpostavka za očuvanje i održanje zdravlja čovjeka predstavlja tehnički i higijenski besprijekorna opskrba pitkom vodom kao i pravilna odvodnja vode.Ova oprema uvelike određuje iskoristivu vrijednost nekog objekta.

Stoga je vrlo dobro i unaprijed planirati eventualne promjene, prepravke i dogradnje budući da to od nas zahtijeva današnji standard kao i higijenski zahtjevi.Ukoliko se ove instalacije u samom početku ne postave ispravno, svaki kasniji prepravci i renoviranje mogu rezultirati velikim troškovima.

Stoga je se najbolje posavjetovati s stručnom osobom – arhitektom, građevinskim inžinjerom ili jednostavno s instalaterom.Potrebno je obratiti pozornost i na uređaje kao što su stroj za pranje rublja ili suđa jer su oni veliki potrošači vode. Proizvođači ovih i sličnih uređaja konstanto nastoje napraviti nova poboljšanja i reducirati potrošnju vode.

U tehnološku kvalitetu novih uređaja često se možemo uvjeriti i u trgovinama u Hrvatskoj a poglavito na specijaliziranim tehničkim sajmovima.