Šindra od cementnih vlaka – otporna na vatru

Cementna vlakna prije svega odlikuje otpornost na vatru, odnosno nisu zapaljiv materijal, ovaj je materijal postojan i na velike vrućine, nije podložan truljenju i/ili drugom prirodnom raspadanju, otporan je na koroziju, vrlo je elastičan i i posjeduje vrlo dobru vlačnu čvrstoću. Mnogima je upravo eternit sinonim za ovaj materijal. Na tržištu su elementi šindre od cementnih vlakana dostupni u obliku krovnih ploča različitih oblika, boja i površina.

Spektar boja ove vrste šindre seže od klasičnih boja kao što su tamno-smeđa, crvenkasta, tamno-smeđa pa sve do boja kao što su kristalno-bijela, svijetlo-siva i tamno-plava. Sama površina elemenata šindre može biti ravna, strukturirana ili naborana. Elementi šindre s naboranim površinama izvedenim u crnoj boji na prvi se pogled gotov ne razlikuju od plemenite šindre. Šindra od cementnih vlakana može se uistinu postavljati na vrlo različite načine i mogućnosti su tako široke kao što je široka ponuda boja i oblika ove vrste šindre.

Metalna šindra – suvremena alternativa za moderne krovove

Elementi metalne šindre izrađuju se od kositrenog bakra, titan-cinka kao i aluminija. Aluminijska šindra dostupna je u različitim bojama i slojevima. Kao i kod drugih vrsta šindre i metalna šindra učvršćuje se na drvenoj podlozi čavlima zbog čega se na njoj i nalaze već dvije pripremljene rupice. I ovu je drvenu podlogu potrebno zaštiti od štetnog utjecaja vlage pa zbog toga struka preporuča nanošenje difuzne zaštite na drvenu podlogu.

Elementi metalne šindre dostupni su u različitim izvedbama i oblicima, a upravo činjenica da je metalna šindra dostupna u različitim bojama čini je alternativnim pokrovnim materijalom za mnoge suvremene krovove.