Škriljevac – stari građevinski materijal za moderne kuće

Prilikom nove gradnje, sanacije ili rekonstrukcije investitor često stoji pred odlukom koji materijal koristiti za pokrivanje krova; crijep, beton, trsku ili škriljevac. S velikom vjerojatnošću odluka će pasti na krovni crijep ili za pokrivanje betonskim crijepom.

Škriljevac dolazi u obzir kod vrlo malog broja investitora jer je već od početka svrstan u kategoriju skupih građevinskih materijala. To je sigurno vrijedilo za prošla vremena, dijelom vrijedi još i danas, ali zahvaljujući modernim proizvodno-tehnološkim mogućnostima i vrstama pokrivanja krov od škriljevca je postao prava alternativa. Uz to krovovi od prirodnog kamena su znatno postojaniji na kisele kiše i ostale atmosferske utjecaje. Pod određenim okolnostima krov od škriljevca može se smatrati najstabilnijim dijelom zgrade.

Općenito o škriljevcu

Visoke temperature, tlak i deformacije milionima godina dovele su do nastanka škriljevca iz najfinijeg glinenog blata. Pri tome se formirala i tipična struktura škriljevca uz prisutnost slojeva tinjca, što omogućuje dobru fisibilnost i postojanost na vremenske utjecaje. Kao građevinski materijal škriljevac se koristi već preko 2000 godina . Postoje primjerice mnogobrojni dokazi da su upravo stari Rimljani koristili škriljevac. U srednjem vijeku ovim plemenitim materijalom pokrivali su se dvorci, zamci, crkve i kuće s rešetkastom drvenom konstrukcijom bogataša. Nakon dugačkog razdoblja suše škriljevac je doživio snažni zamah i to naročito posljednjih 30 godina. Moderni rudnici gorja Eifel doveli su do toga da su cijene škriljevca naglo skočile. Godišnje se na njemačke krovove postavi oko pet miliona metara kvadratnih škriljevca, prije 30 godina samo 150.000 kvadratnih metara.

Vrste pokrivanja

Postoji više različitih načina kako se može pokrivati krov, ovdje ćemo predstaviti samo one uobičajene. Onako kako su različiti načini pokrivanja, različite su i cijene. Već prema uporabljenom materijalu te vremenu utrošenom na rad cijene jako diferiraju.

Staronjemačko pokrivanje

Kao kraljica pokrivanja krovova škriljevcem smatra se staronjemačko pokrivanje. Ono se ubraja u tehnički najkompliciraniji način pokrivanja krova. Poznato je prije svega u Njemačkoj, a karakterizira ga pokrivanje kamenom različitih širina i visina. Od strehe do sljemena crijep od škriljevca pokrov postaje sve manji što značajno povećava estetiku krova. Staronjemački način pokrivanja košta otprilike 80 € po kvadratnom metru.

Divlje pokrivanje

Onaj tko ne mora voditi računa o svakom centu i želi „tesati“ na krovu nešto specijalno odabrat će divlji način pokrivanja krova. To pokrivanje rezultat je kombinacije visokokvalitetnog Mosel-škriljevca iz gorja Eifel i vještine krovopokrivača. Komadi škriljevca dovoze se na gradilište neobrađeni i svoju individualnu formu dobivaju tek u rukama krovopokrivača na krovu. Takva individualnost naravno košta. Kvadratni metar morate platiti od 140 € i dalje.

Lučno pokrivanje

Tko se ne želi odreći pozitivnih svojstava škriljevca kao što su dugovječnost i postojanost na vremenske utjecaje pronaći će s pokrivanjem u obliku luka povoljnu alternativu. Ovaj način pokrivanja krova košta između 45 i 55 €. Kružni oblik crijepa te jasne linije daju optici krova harmoničnost i živahnost.

Pravokutno pokrivanje

Pravokutno pokrivanje nudi kako novogradnjama tako i saniranim krovovima i fasadama ravnomjerno ekonomičnu, ali i atraktivnu varijantu. Ravnim linijama i uređenom strukturom pravokutno pokrivanje idealno je za jasan i objektivan stil gradnje. Ova vrsta pokrivanja ubraja se svojom cijenom od 45 do 65 € u povoljnije varijante.