Sportske hale-dvorane

Terme Seewinkel, Frauenkirchen, Austrija Puž u rekordnom tempu: Realizacija velikog projekta u kratkom vremenu gradnje

Austrijske terme Seewinkel u sklopu kojih je i hotel s četiri zvjezdice trenutačno je jedno od najvećih armiranobetonskih gradilišta u Austriji s investicijom od 80 milijuna eura. HABAU, građevinsko poduzeće ovlašteno za izvođenje radova na osnovnoj konstrukciji, istovremeno je svladao dva velika izazova. S jedne strane osoblje gradilišta i tehnika oplata našli su se pred visokim zahtjevima posebne forme pužaste zgrade s pretežno okruglim tijelima. S druge pak strane gruba gradnja mora biti dovršena u roku od devet mjeseci. Iz tog je razloga ukupno sedam okretnih toranjskih dizalica i preko 100 članova gradilišnog osoblja istovremeno na zadatku. Priprema radova, optimalno prilagođena potrebama gradilišta na osnovi učinkovite PERI tehnike oplata i skela, omogućuje da se uvijek može vladati i potrošnjom materijala i potrošnjom vremena za pripravu betona na mjestu uporabe.

Stropovi etaža sa sustavom

Debljine stropa do 55 centimetara, visine prostorija 5 metara te zaobljene forme tlocrta – PERI SKYDECK panelna oplata stropa i pri tako teškim rubnim uvjetima predstavlja najekonomičnije rješenje. Jer sistematičnim slijedom montaže i radom pomoću laganih komponenti sustava bez umaranja postiže se brzo vrijeme montaže. Kod SKYDECK-a se i pomoću sistemskih dijelova mogu provesti izjednačavanja i prilagodbe. SKYDECK sustav padajuće glave bitno ubrzava pretovar materijala i reducira količinu zaliha na gradilištu jer se demontirati može već nakon jednoga dana. Tako su paneli i podužni nosači odmah slobodni za sljedeći odsječak – samo stropni podupirači s padajućom glavom i čeone letvice ostaju kao potpora za slučaj nužde.

Ekonomični nosivi sustavi

Dodatno uz visinu podupiranja i nosivost, fleksibilnost te trošak montaže određuju izbor prikladnog nosivog sustava. Lagani PEP čelični stropni podupirači i MULTIPROP aluminijski podupirači kao dio oplate stropa iskazali su se brojnim prednostima i izvođaču radova olakšali svaku primjenu u pogledu težine i uporabe elemenata. To se osobito može primijetiti prilikom demontaže kada se mora raditi bez dizalice. Tako MULTIPROP podupirač MP 480 teži samo 25 kilograma, a duljina izvlačenja iznosi 2,60 do 4,80 metara. Područje primjene podupirača može se još povisiti za pola metra zahvaljujući brzo montirajućem podnožju MP 50.

U području jezgre zgrade PERI UP modularna skela, djelomično kombinirana s HD 200 podupiračima za teška opterećenja, čini prikladan nosivi sustav za izradu do 7 metara visokih zidnih ploča na visini od deset do 16 metara. PERI UP tornjevi nosive skele tipski su ispitani, što skupe statične obračune čini suvišnima. Svaki držač može sigurno podnijeti 40 kN do visine od 22 metra. Modularno povišenje građevine i metrički raster PERI UP sustava modularnih skela dopuštaju još i optimalnu prilagodbu nosive konstrukcije tim silama. Tako se kod koncentracija opterećenja s kratkim 25-centimetarskim horizontalnim profilima može povezati više vertikalnih držača. Time je omogućeno gotovo proizvoljno umnožavanje pojedinačnih nosivosti sa sistemskim dijelovima, bez skupog spajanja s konzolnim cijevima. Uz sve to gradilište pomoću PERI UP sustava skela rješava najraznolikije zadatke samo jednim sustavom: kao jedinice armaturnog koša za montažu visokih zidova koje se mogu premještati dizalicom i kao konzolno stepenište za povišena radna mjesta.

Zaobljenost

Okrugli, 40 centimetara debeli armiranobetonski zidovi jezgre poligonalno se montiraju pomoću TRIO elemenata okvirne oplate i letvica za izjednačavanje trapeznog oblika – što je za odgovarajuće radijuse rješenje kojim se štedi vrijeme. 120 TRIO elemenata jednostavno se povezuje BFD spojnicom, jedinim spojnim dijelom za sve elemente.

Sveobuhvatno PERI rješenje oplata i skela s kontinuirano namjestivom RUNDFLEX kružnom oplatom za izradu rubova bazena po mjeri u pravom je smislu riječi zaobljeno. Unajmljivi elementi oplate mogu se na licu mjesta prilagoditi najrazličitijim kontinuirano promjenjivim radijusima. Osobita prednost jest činjenica da se primijenjeni sustavi kružne i okvirne oplate uvijek mogu kombinirati s BFD spojnicom. Tako je pomoću TRIO zglobnih kutova moguća brza montaža mjesta poremećaja bez dodatnih troškova.

Mir i odmor od 2010.

Kao najistočnija pokrajina Austrije, Burgenland geografski leži između Mađarske, Slovačke i Slovenije. Jezero Neusiedler, poznato kao turističko središte te regije, postat će još atraktivnije gradnjom ovog iznimnog ljekovitog kupališta. U njemu će se od 2010. godine gostima nuditi mir i odmor u svako doba godine.

Primijenjeni PERI sistemi MULTIPROP stropni podupirači

  • RUNDFLEX kružna oplata
  • SKYDECK stropna oplata alu
  • PERI UP Rosett toranj za podupiranje
  • TRIO
  • PEP 20 stropni podupirači
  • HD 200 podupirači za teška opterećenja
  • PERI UP elementi skele
  • Građevinsko poduzeće: HABAU Hoch- und Tiefbauges. M.b.H.m, Perg Nadgledanje projekta: PERI Ges.mbH, Austria