Staklo i kamena vuna – ekološki toplinski izolatori

Pored velikog niza izolacijskih materijala koje danas možemo naći u Hrvatskoj, u zadnje se vrijeme kod nas često koristi mineralna vuna.

Ugodna klima u valastitom domu Smrzavamo li se u vlastitom domu tijekom zime, a preko ljete proživljavamo nesnosne vrućine i sparine, tada zasigurno ne možemo govoriti o kvalitetnom načinu življenja u vlastitom stanu. Unutarnja temperatura u našem domu ne mora neophodno zavisiti od vanjske temperature.

Pravilno i kvalitetno izolirani vanjski zidovi i krov spriječit će prodor hladnoće i vrućine u unutrašnjost. Poglavito mineralna vuna pokazala se kao dobro sredstvo koje sprječava nastajanje velikih temperatura tijekom ljeta i gubitka topline tijekom zime u svakom prostoru.

Za harmoničan suživot

Tko to nije doživio, neizbježnu buku i galamu između „svoja četiri zida“: djeca se moraju normalno razvijati a u taj razvitak spada i ponekad povišeni ton dječjeg glasa, susjedima ne možemo propisati da u svom stanu tiho razgovaraju ili šapuću, a pas uvijek iznova laje kad ugleda poštara.

No kad se drugi smiju, viču, glasno razgovaraju ili jednostavno stvaraju buku, ne mora se to uvijek „prelomiti“ preko naših ušiju. Uvijek se možemo na pravi način zaštiti – upotrijebimo li mineralnu vunu kao kvalitetan izolator vlastitog doma. Mineralna vuna nudi optimalnu zvučnu izolaciju, ispunjava suvremene standarde i moguće je postavljati je naknadno.

Osnovne stvari o izolaciji

Presudnu funkciju kod izbora nekog izolacijskog materijala zasigurno su različita područja i mogućnosti upotrebe, jednostavno rukovanje i obrada. Ovo je poglavito važno za vlasnike privatnih objekata. „Staklena“ i „kamena“ vuna, poznatije pod nazivom mineralna vuna, višestruko su iskoristive:

– Mineralna vuna je izvrstan toplinski izolator

– Ispunjava sve suvremene protupožarne standarde i zahtjeve.

Mineralna je vuna vrlo isplativa. Gledajući s zdravstvenog stajališta mineralna je vuna apsolutno prihvatljiv proizvod. Ekološki je vrlo cijenjena.