Termoizolacija – ne štedi samo novac!

Termografski snimak jedne građevine.

Svjetla mjesta na snimci prestavljaju gubitak topline zbog loše izolacije. Upotrebom odgovarajućih materijala pored bolje termoizolacije istovremeno možemo znatno poboljšati i kvalitetu življenja. Upotrebom odgovarajućih materijala pored bolje termoizolacije istovremeno možemo znatno poboljšati i kvalitetu življenja.

No prije modernizacije stojimo pred analizom: nedostatke energenata, gubitke topline kao i nedostatnu izolaciju moguće je jasno prepoznati zahvaljujući termografiji. Specijalnom kamerom moguće je izmjeriti temperature u rasponu od – 20 do + 1500 °C.Grafički prikaz mjerenog objekta pokazat će eventualne nedostatke i gubitke topline. Izvođači radova eventualne nedostatke mogu tada pravovremeno i učinkovito ukloniti.Neovisno od godišnjem dobu posebnim se postupkom pouzdano može provjeriti stanje starih građevina u pogledu izolacije.Mjerenje se provodi pomoću ventilatora koji stvara razliku tlaka od 50 Pa s obzirom na unutarnji i vanjski dio objekta. Kad se u kući postigne određena vrijednost tlaka zraka, onda zrak počne kroz male rupice strujiti u unutarnje prostorije, što se može osjetiti na koži vlastite ruke ili naravno pomoću termografije.

Renoviranje starih objekata

U starim objektima postoji nebrojeno mnogo mjesta na kojima se gubi toplina. Kad je riječ o gubitku topline, onda je poglavito krov eksponiran.

Na krovu se često javljaju problemi sa nedostatnom izolacijom. No tko renovira objekte odgovarajućim materijalima, u potkrovlju može stvoriti atraktivan prostor za stanovanje: na ovaj se način štedi na potrošnji energenta i zagrijavanju objekta kao što se i štiti od ljetnih sparina i vrućina.