Tondach i Wienerberger održali u Zagrebu seminar za arhitekte u programu stručnog usavršavanja

Prvo predavanje održao je profesor Boris Trogrlić s Građevinskog fakulteta u Splitu na kojem je detaljno obradio temu koja je arhitektima posebno zanimljiva, a to je projektiranje i proračun zidanih konstrukcija, na što je sve potrebno obratiti pozornost, koje parametre uzeti u obzir te koje je proračunske postupke potrebno provesti.

Objašnjen je proračun na primjeru modela putem računalnog programa za proračun zidanih konstrukcija AmQuake

Slijedeća dva predavanja je održao Tomislav Franko iz Wienerbergera. Prva tema je bila kuća od opeke u kontekstu energetske učinkovitosti, gdje je objašnjavajući sistem gradnje Porotherm Profi brušenom opekom i ljepilom Dryfix.Extra istaknuo brojne prednosti i uštede tog sistema gradnje. Gradnja opekom je višestruko isplativa jer pruža optimalnu toplinsku zaštitu, visoku akumulaciju topline, najbolju zrakonepropusnost i nema toplinskih mostova. Osim toga ovim sistemom gradnje se ostvaruje značajna ušteda na transportu jer je za gradnju jedne prosječne obiteljske kuće potrebno svega 4 kutije ljepila Dryfix.Ekstra. Mješalica na gradilištu više nije potrebna, a emitira se i manje CO2. Lijepljenjem nosivih spojeva tijekom vremena ne pada posmična čvrstoća čime je osigurana trajnost konstrukcije.

U nastavku je prezentirao Wienerbergerov e4 koncept gradnje energetski efikasne kuće od opeke (Brickhouse koncept) koji ujedinjuje 4 značajke:

  • energetska efikasnost: smanjenje gubitaka energije u kombinaciji s učinkovitom opskrbom
  • ekološka: korištenje obnovljivih izvora energije i ekološki prihvatljivih komponenti gradnje
  • ekonomska: korištenje pristupačnih i odobrenih građevinskih normi i tehnika
  • emotivna: poboljšanje kvalitete življenja i stvaranje zdrave klime prostora

 

Ovaj koncept kuće budućnosti, e4 prvi puta izgrađen je u austrijskom Zwettlu,gdje je jedna obitelj premijerno u Europi za svoj ekološki i energetski učinkovit dom odabrala e4 Wienerberger koncept. Prototip kuće već danas je u stanju ispuniti sva očekivanja Europske Unije po pitanju energetski efikasne tj. “zero energy” kuće. Više…

Druga tema je bila predstavljanje noviteta u Wienerbergerovoj ponudi, a riječ je o ArGeTon glinenim fasadnim pločama za ventilirane fasadne sisteme. Predstavljeni su modeli, objašnjene su prednosti sistema, način te jednostavnost ugradnje.

Zadnje predavanje je bilo na temu krovova koje je već tradicionalno održao Šimo Filipović iz Tondacha. Na početku je prikazan film o Tondach crijepu u kojem je na najbolji mogući način prikazano da je glineni crijep u potpunosti prirodan materijal. Nakon filma su navedene najbitnije stvari na koje treba obratiti pozornost prilikom projektiranja ili sanacije krova. Nabrojati ćemo samo neke od njih: nagib krova (najvažniji parametar), mjesto objekta, uvjeti lokalnih jedinica, položaj objekta…

Budući da krov nije samo crijep nego je to puno složeniji sustav, istaknuto je da se u ponudi Tondacha osim crijepa nalazi i kompletna krovna oprema tako da možemo govoriti o Tondach krovu. (crijep, krovna folija, odzračivanje krova, snjegobrani, ostali materijali za krov).

Na kraju su istaknuti i ciljevi koje Tondach zastupa, a to su želja da se hrvatski krovovi podignu na što viši nivo s aspekta izgleda i funkcionalnosti, da odabirom kvalitetnog crijepa i krovne opreme postigne bolja energetska učinkovitost krova te da se educira izvođače da radove izvode po najnovijim izmjenama i dopunama europskih građevinskih normi i standarda.

Dodatne informacije:
www.wienerberger.hr
www.tondach.hr