Toplinska izolacija-Integrirani sustav (WDVS)

Pogotovo se za izolaciju žbuke ili ciglene fasade nudi toplinska izolacija-integriranog sustava.

Izolacija fasade s toplinskom izolacijom-integriranog sustava (WDVS)

Treba li fasada novi premaz, novu žbuku ili se trebaju popraviti štete na fasadi? Krajnje je vrijeme za vlasnika kuće da razmišlja i o toplinskoj zaštiti, jer troškovi za okvir pri obnovi fasade tako i onako dolaze. Kod fasade od žbuke ili ciglene fasade pogodna je izolacija fasade s toplinskom izolacijom-integriranog sustava (WDVS).

Gospodarska i učinkovita izolacija fasade

Izolacija fasade s toplinskom izolacijom-integriranog sustava (WDVS) je najisplativiji i najučinkovitiji način toplinske zaštite za fasadu. Još od prije 40 godina se koristi ova metoda izolacije fasade te se preferira od strane privatnih vlasnika kuće. Ne samo zbog dobre cijene, dobre usluge i odnosa, već i zbog učinkovitosti: Ako se WDVS pravilno postavi tada se daju lako izbjeći toplinski mostovi te se postižu najbolje vrijednosti izolacije. Često kritiziran „Efekt puškarnice“ (kada prozori preduboko u fasadi sjede pa djeluju malo i tamno) se može izbjeći kada se prozori odmah pri izolaciji fasade zamijene te kada se izmijeni razina izolacije, savjetuje savjetnik za energiju. Za izolaciju fasade s toplinskom izolacijom-integriranog sustava treba puno iskustva i zahtijeva stručnu provedbu koju može provesti samo stručnjak. WDVS se stoga ne bi trebala postavljati od strane vlasnika kuće.

Izolacija fasade sa sustavom

Toplinska izolacija-integriranog sustava je kratko rečeno žbukana izolacija vanjskog zida. Ona se nudi od različitih proizvođača kao komplet sustava, kod kojih su sve komponente (izolacijske ploče, donja žbuka s armaturnom mrežom, gornja žbuka, ljepilo i tiple) određene jedna za drugu. Stoga bi se trebale pri izolaciji fasade koristiti baš te komponente kako bi se spriječile štete. Sustavi se razlikuju u materijalu izolacije, načinu pričvrščivanja i žbuci. Na fasadu se smiju postaviti samo službeno odobreni sustavi. Kako bi se WDVS pravilno pričvrstio, moraju se objasniti neki faktori u tom području: Kako se nabavlja pozadina fasade? Koji se materijal izolacije koristi i kako izgleda premaz?

Različite mogućnosti postavljanja WDVS-a

Ljepljenje WDVS na ravnoj pozadini: na pozadini koja je vrlo ravna, i kod korištenja izolacijskih ploča koje imaju ukupnu masu od deset kilograma po kvadratnom metru, ljepe se izolacijske ploče sa specijalnim prijanjajućim ljepilom direktno na vanjsku žbuku. Ljepilo se u tom slučaju nanosi preko cijele površine. Zrnata točkasta metoda (ljepilo se nanosi uzduž rubova ploča i primjenjuju se dodatna ljepila točkice na površinu ploča) se koristi za neravnu pozadinu. Površinski omjer ljepila ovisi o sustavu koji se koristi i trebao bi biti između 40 i 100 posto.

Optimalna zaštita od puhanja vjetra: učvrščivanje WDVS: Ako je kuća često izložena ekstremnim vremenskim uvjetima tada bi se za učvrščivanje trebala izabrati toplinska izolacija-integriranog sustava. Ovisno o korištenom WDVS razlikuju se klinovi za korištenje u promjeru. Oni spriječavaju izbijanje izolacije prilikom puhanja vjetra.

Pri visokoj težini: zaljepiti s dodatnim tiplama. WDVS, koji se moraju i ljepiti i spojiti, dolaze do korištenja kada pozadina nije prikladna za trajno ljepljenje, jer je neujednačena ili oštećena ili ako je čvrstoća povlačenja za ljepilo premala.Također treba i izolacija mineralnog materijala veće veličine i težine, od statističkog relevantnog pogleda, biti zaljepljena i spojena. Kod izolacije starih zgrada bolje je iz sigurnosnih razloga pristupiti ljepljenju i spajanju sustava, pošto se ovdje nikada ne zna koje svojstvo ima pozadina.

Jake nepravilnosti: Mehaničko pričvrščivanje: Ako se odlučite za mehaničko pričvršćivanje WDVS-a, tada nije potrebno ljepljenje i spajanje. Sidrište se odvija linearno preko metalnih šina na sirovoj gradnji. Ova metoda se koristi samo pri jakim nepravilnostima pozadine.

Sanacija WDVS-a

Prve toplinske izolacije-integriranog sustava su već došle u godine. Ali to ne trebaju vlasnici kuće skupo skidati i odbaciti. Specijalni sustavi za obnovu predstavljaju sposobnost usluga starih WDVS-a te osiguravaju zbog udvostručenja, poboljšanja toplinske zaštite starog WDVS-a.