Toplinska izolacija krova

Krovna izolacija za niže troškove grijanja i veću udobnost stanovanja

Toplinska izolacija krova je isplativa kroz cijelu godinu jer štiti kuću od ljetnih vrućina i zimskih hladnoća. Uravnotežena klima stanovanja u cijeloj kući i niski troškovi grijanja su dva glavna razloga za izolaciju krova.

Bez izolacije, vlasnici kuće osjećaju utjecaj vremenskih prilika posebice u potkrovlju: zimi hladnoću, strujanje vjetra, pregrijavanje ljeti. Pravilna izolacija krova pušta vrijeme vani i osigurava kroz cijelu godinu uravnoteženu klimu stanovanja. Razlog broj jedan za krovne izolacije je neopteretivost kućnog budžeta. Sve do 30 posto topline se gubi kroz neizoliran krov. Sa krovnom izolacijom mogu vlasnici kuće uredno uštediti na troškovima grijanja.

Vlasnici kuće profitiraju po ljeti i zimi od krovne izolacije. Financijski trošak krovne izolacije se brzo isplati vlasnicima kuće – kroz padajuće troškove grijanja i veću udobnost ispod krova.

Specijalni izolacijski materijali poboljšavaju zvučnu izolaciju i štite kuću od požara. Mnoge slabosti jednostavno eliminirajte profesionalnim izolacijama.

Različiti izolacijski sustavi su dostupni kao i za izolaciju ravnog krova tako i za izolaciju strmog krova. Energetski savjetnik pomaže vlasnicima kuće u odabiru pravog izolacijskog materijala za njihov plan i savjetuje im potrebnu debljinu izolacije.


Rafter izolacija

Rafter izolacija je pravo riješenje kada je krov već proširen ili ako je tako i onako u tijeku obnove. Budući da je jednako učinkovita kao i uporaba, rafter izolacija zahtijeva uvijek specijaliziran rad Know-How.

Učinkovita krovna izolacija – ostaju toplinski mostovi kod kompletne obnove krova izvana, jer se izolacija postavlja izvana kompletno preko krovne grede. Time je učinak izolacije optimalan. Ovaj način izolacije krova nije za domaćeg majstora. Vlasnici kuće bi trebali zaposliti nekog stručnjaka za rafter izolaciju.

Nakon krovne izolacije, krov treba ponovno pokriti.

Potkrovlje ostaje pri rafter izolaciji useljiv. Za rafter izolaciju se može, ovisno o materijalu izolacije, koristiti prvo oplata koja je pričvršćena na gredama. Nakon toga dolazi do stavljanja specijalnih izolacijskih ploča.

Alternativno su dostupne i krute izolacijske ploče koje se mogu stavljati kod normalnih grednih razmaka na krovne grede. Parna brana na donjoj strani krovne izolacije spriječava vlaženje konstrukcije.

Krovna izolacija je tako zvanim podkrovom od gore zaštićena i otporna na vjetar. Tek tada krov može biti ponovno pokriven.

Daljne prednosti rafter izolacije: Sobe u potkrovlju ostaju za vrijeme izolacije i pokrivanja krova netaknute i useljive, a prljavština ostaje vani.

Za upotpunjavanje rafter izolacije moguća je i izolacija između greda. U tom slučaju se postavlja prije rafter izolacije, izvana izolacija između greda čime se povećava učinak izolacije krovne izolacije.

Izolacija između greda

Izolacija između greda je tražena kada je prisutan produžetak krova, a ne krovna obnova. Izolacija između greda je gospodarski toliko jednostavna da se može samostalno realizirati.


Izolacija iznutra: Izolacija između greda

Ako je tavan produžen i ako je krovno pokrivalo održano tada je najlakše da vlasnici kuće realiziraju tako zvanu izolaciju između greda. Za to se odabrani izolacijski materijal treba zaglaviti iznutra u prostore između greda. Ove mjere za krovnu izolaciju mogu vlasnici kuća sami učiniti.

Izolacija između greda je gospodarski i lako izvediva.

S izolacijom između greda se može kod postojeće krovne kontrukcije lako i brzo poboljšati zaštita topline. Međutim vlasnici kuće moraju biti pažljivi kako kasnije ne bi nastale građevinske štete.

Za izolaciju između greda se izolacijski materijal bez praznine zaglavi u grede.

Zatim se ugrađuje folija parne brane te se zapečati kako ne bi mogla prodrijeti kondenzacijska voda. Za izolaciju između greda koeficijent prijenosa topline (U-vrijednost) od maksimalno 0,24 W/(m² K). To je u pravilu najmanje 20 centimetara izolacijskog materijala. Ali ukoliko je kod izolacije između greda mjesto za izolaciju zbog unutarnje presvlake ili visine grede ograničeno kao već ispunjen, kada se nakon prepoznatog pravila tehnike ugradi maksimalna debljina sloja izolacije.

Vlasnici kuće bi trebali u takvom slučaju koristiti izolacijski materijal s nižim toplinskim sposobnostima.

Ovaj izolacijski materijal izolira još bolje i optimalno iskorištava postojeće mjesto u potkrovlju, preporučuje savjetnik za energiju.


Izolacija između greda u kombinaciji s rafter izolacijom

Ako u potkrovlju ima dovoljno mjesta, ali grede nisu dovoljno visoke za željenu krovnu izolaciju, tada vlasnici kuće imaju dvije mogućnosti. Ili će se pribiti okomita drva na grede (udvostručiti) tako da na raspolaganju stoji veći međuprostor za krovnu izolaciju. Ili će se izolacija između greda dopuniti s izolacijom ispod greda.


Izolacija ispod greda

Izolacija ispod greda je idealna dopuna krovne izolacije između greda. Krovna izolacija ispod greda smanjuje toplinske mostove ali ujedno i prostor za stanovanje pod krovom.

Idealni dvojac: Izolacija ispod greda s izolacijom između greda

Kod mogućnosti krovne izolacije dopunjava izolacija ispod greda određeno sjenovito postojanje. Jer je nedostatak toga da se zbog izolacije ispod greda gubi mjesto a time i prostor za stanovanje u potkrovlju. Međutim, vlasnici kuće ne bi trebali prerano isključiti ovaj način krovne izolacije.

Izolacija ispod greda je savršena dopuna izolaciji između greda. Ukoliko kod izolacije između greda, visina greda za željenu debljinu izolacije nije dovoljna, može se lako kombinirati s izolacijom ispod greda.

To povećava energetsku učinkovitost izolacije između greda još jednom za 25 posto. Daljnja prednost: Izolacija ispod greda smanjuje toplinske mostove u području greda, čije drvo pokazuje tri do četiri puta veću toplinsku vodljivost kao izolacijski materijal između greda.


Novi prostor za električne instalacije

Preduvjet za ovu vrstu krovne izolacije je da krovište još nije taknuto. Tada se može s izolacijom ispod greda savršeno poboljšati toplinska zaštita postojeće izolacije između greda.

Stara izolacija između greda se može održati. Za izolaciju ispod greda se mogu postaviti daske poprečno na grede.

Prostori između daska se ispunjuju s izolacijskim materijalom isto kao i kod izolacije između greda. Nakon toga se daske mogu koristiti istovremeno za pričvršćivanje gips ploča kod proširenja krova.

Izolacija ispod greda tada stvara dodatnu razinu instalacije u koju se mogu staviti primjerice električni vodovi.


Izolacija ravnog krova

Izolacija ravnog krova mora držati visoko opterećenje te zbog toga mora biti visoke kvalitete i vrlo otporna. Ono što je presudno kod izolacije ravnog krova je postizanje propisanog razmaka od najmanje dva stupnja. Izolacija ravnog krova postavlja visoke zahtjeve što se tiče izolacijskog materijala.

Kod izolacije ravnog krova je posebno važna pravilna i nepropusna izvedba krovne izolacije. Jer ravni krovovi nemoraju podnijeti samo ogromne promjene u temperaturi, već i ostala opterećenja poput oborina, vjetra ili mehanička opterećenja. Konačno, ravni krovovi moraju ostati prohodni i nakon izolacije.

Intenzivno korištenje (kao na primjer za zelene ili krovne terase) postavlja visoke zahtjeve na materijal izolacijskih materijala koji moraju izdržati visoki pritisak. Zbog toga mora izolacija ravnog krova biti visoke kvalitete i iznimno otporna.

Unatoč tome, ravni krov omogućuje relativno slobodan izbor materijala. Jedino visina građevine može postaviti granice, pa vrijedi pravilo: Što je učinkovitiji izolacijski materijal to tanje može ispasti visina izolacije ravnog krova.


Mora se postići propisani razmak

U međuvremenu, postoje specijalne izolacijske ploče ili kompletni sustavi za izolaciju ravnog krova koji se daju jednostavno postaviti na postojeću konstrukciju.

Iznimno je teško zbog niskog nagiba krova, konstruirati ravni krov koji je otporan na kišu i trajno suh. Važno je postići propisani razmak od najmanje dva stupnja koji sadrži svaki ravni krov.

Moderni izolacijski sustavi uključuju izolacijske elemente za razmak koji uzimaju od samog početka u obzir ovaj minimalni razmak.