Toplinski lijek za podrum

Probleme s prostorom, vlasnici kuće najčešće nemaju zahvaljujući prostornoj rezervi. Za to nastaje jedan drugi nedostatak: Dok je u novoj gradnji izolacija podruma već odavno standard, u podrumu toplinska zaštita stare gradnje nije jako daleka. Pritom ne mora uvijek biti cijeli program što se tiče izolacije. Jer, ovisno o tome kako je podrum osmišljen i kako bi se trebao koristiti, trud ispada sasvim drugačije.

Prije nego što započnete s izolacijom, preporuča se vlasnicima kuće da dobro preispitaju planirano korištenje podruma i da to dugoročno planiraju: „Ništa nije toliko loše, nego investicija na krivom mjestu. Onaj tko si uzme vremena za planiranje i tko razgovara s energetskim savjetnikom i obrtnikom o svojim idejama taj ušteđuje na kraju vrijeme.

Podrum kao spremište: izolacija za podrumski strop

Podrumski prostori bi se trebali koristiti samo za spremište? Najlakša vježba za vlasnika kuće! Za sam podrum ne možete na početku ništa napraviti, ali za prostornu klimu u prizemlju možete dosta toga učiniti:“ Onaj tko se ljuti zbog hladnih nogu, može puno toga napraviti s podrumskom izolacijom stropa“. „Izolacijske ploče se jednostavno lijepe od dolje na podrumski strop, čak postoje i sustavi za zakrivljene podrumske stropove.“ Nakon toga se ne poboljšava samo prostorna klima već se smanjuju i troškovi grijanja.

Dobivanje prostora: izolacija podrumskog zida i podrumskog poda je obaveza

Komplicirano je kada se  iz podrumskih prostora moraju napraviti prostori za stanovanje. Tada se moraju izolirati podrumski pod i podrumski zidovi. Ovdje bi se definitivno vlasnici kuće trebali posavjetovati sa stručnjakom. Koja se izolacija koristi ovisi o lokalnim uvjetima područja: „ako su podrumski zidovi na primjer izvana neprospusni, tada ih je potrebno izolirati iznutra.

Najmoderniji ali i najskuplji sustavi su takozvane kapilarne unutarnje izolacije. Ovakve izolacijske ploče mogu smanjiti opterećenje vlažnosti tako da se spriječavaju plijesan i štete zbog vlažnosti.

Nedostatak: kod unutarnje izolacije se sobe brzo zagriju ali isto tako relativno brzo izgube toplinu, jer masivni teški vanjski zid ne stoji na raspolaganju kao toplinsko spremište. Ako podrumski zidovi nisu zabrtvljeni tada dolazi do perimetarske izolacije. To je dugotrajno jer se zidovi moraju izložiti van zbog zemljane prašine. Nakon toga se prvo ugrađuje brtva, a tek onda izolacija.

Prednost ove varijante: Toplinska zaštita je vrlo djelotvorna a promjene temperature u podrumu kod istomjernog grijanja nisu toliko jake kod unutarnje izolacije. Onda se više uopće ne može govoriti o sjenovitom postojanju podruma.