Uklanjanje otpadnog građevinskog materijala

Često se ne radi samo o velikim komadima građevinskog materijala koje je potrebno ukloniti – prije svega problem može predstavljati uklanjanje sitnijeg otpada, ostataka ljepila, boje ili osušene žbuke. Kada metla i lopata ne budu više dovoljne, mogu nam pomoći profesionalna sredstva za čišćenje.

Stručnjaci savjetuju da se ne kupuju jeftina sredstva jer im je upitna kvaliteta i učinkovitost. Tko potroši malo više novaca za kvalitetno sredstvo za čišćenje, neće profitirati samo s dugim vijekom trajanja i sigurnošću u radu s takvim sredstvom, napokon i rezultat čišćenja bit će sigurno bolji. Ovakva sredstva mogu poslužiti svojoj svrsi ne samo kratko nakon završetka gradnje nego i puno vremena kasnije.Za grubi suhi otpad kao što su opeka, pijesak ili žbuka dovoljna je stabilna i čvrsta metla kao i lopata za podizanje i odnošenje otpada. Prilikom korištenja metle potrebno je pripaziti da se crvena prašina od opeke i njezini ostaci ne uvlače u fuge keramičkih pločica ili drugih podnih obloga.Ostalu prašinu, ostatke od brušenja ili piljenja kao i ostatke rezanja izolacijskih materijala i mineralne vune bez problema uklanja industrijski usisavač.Ovakvi usisavači pomažu i kod drugih manji zaprljanja. Manje mrlje od boje i žbuke na pločicama i tepisima najprije se omekšavaju vodom ili drugim sredstvom za čišćenje a zatim usisavaju industrijskim usisavačem.Ovakvi kvalitetni uređaji pored velikog unutarnjeg spremnika u kojem pohranjuju otpad raspolažu i regulatorom topline kao i izrazito velikom snagom usisavanja.

Kod tvrdokornih i smolastih zaprljanja stručnjaci nam savjetuju korištenje specijalnog sredstva za čišćenje pomoću vrele vodene pare.Pomoću ovog sredstva moguće je lako čistiti sve površine prozora, vrata, zidova, pločica, tepiha, laminata, linoleuma kao što je moguće čistiti mrlje i zaprljanja od lakova na tapetama.

Sredstva kao što su boja, vapno, ljepila, ulje i mast mogu se uklanjati ovim sredstvom. zahvaljujući ovom sredstvu moguće je potpuno zanemariti uporabu klasičnim sredstvima za čišćenje. Ono sredstvo uistinu vrlo učinkovito uklanja nečistoće, mrlje i ostala zaprljanja koja smo ovdje naveli, a cijeli se postupak čišćenja temelji na vrlo jednostavnom tehničkom rješenju.U jednom malom loncu pod tlakom vodu se zagrije do temperature ključanja i onda nanosi na prljava i onečišćena mjesta. Vrela vodena para rastvara prljavštinu koju nakon toga upija pamučna maramica.Pravilo je jednostavno: što je viši tlak i veći sadržaj u loncu, to je učinkovitije čišćenje.Za čišćenje vanjskih površina koristimo uređaje za čišćenje pod vrlo visokim tlakom. Idealno bi bilo kad bi i ovakav uređaj raspolagao regulatorom temperature, jednom posebnom komorom za sredstvo za čišćenje kao i s više različitih umetaka za prskanje. Ovakvi se uređaji uglavnom predviđeni za čišćenje robusnih površina kao što su terase ili vrtne staze. No, ovakav uređaj može poslužiti i za čišćenje zaprljanog alata i onečišćenih strojeva.