Unutarnja izolacija

Unutarnja izolacija: Alternativni način izolacije fasade 

Unutarnja fasada je riješenje ako ništa ne ide van – na primjer kod radionice ili zaštićenog spomenika.
Za sofisticiranu izvedbu unutarnje izolacije, nepotreban je okvir, ali je svakako potreban stručnjak.

Baš kod starih gradnji se vlasnici kuće često suočavaju s problemom da ne smiju ili ne mogu izolirati fasadu izvana. Ako na primjer treba izolirati fasadu radionice ili zaštićenog spomenika, najčešće ostane samo unutarnja izolacija.

No, bilo da se radi o parnom zaključavanju ili parnoj brani ili bez – pri unutarnjoj izolaciji potreban je stručnjak. Unutarnja izolacija ima puno prednosti: okvir je nepotreban, čime vlasnici ušteđuju na troškovima. Unutrašnji prostori se brže zagrijavaju nego pri vanjskoj izolaciji fasade.

Isto tako, ako ima u međuvremenu na tržištu više modernih sustava za unutarnju izolaciju –izolacija fasade iznutra ostaje izazov u izvršenju. Jer svaka kuća je drugačija, unutarnja izolacija mora biti točno usklađena sa građevinskom situacijom, paušalna riješenja ne postoje.

Stoga savjetuje savjetnik za energiju vlasnicima kuće da se unutarnja izolacija postavi od strane nekog stručnjaka. Jer ako izolacija nije ispravno ugrađena, tada prijete oštećenja od vlage i plijesan.


Dobro planiranje je presudno za unutarnju izolaciju

Planiranje je sve – tako bi se mogao nazvati moto unutrašnje izolacije. Ovisno o tome kako je napravljena postojeća fasada, koriste se različiti sustavi za unutarnju izolaciju. Jer tek kada se izolacija i zid savršeno jedna drugoj usklade, tek tada budu vlasnici kuće imali radost u izolaciji fasade iznutra.

Prije nego što se unutarnja izolacija postavi, potrebno je provjeriti sigurnost od kiše. Tako na primjer, proširenje krova osigurava da ne dolazi više toliko vlage izvana u zidove. Debljina unutarnje izolacije iznosi u pravilu između pet i deset centimetara.

Što je veća kvaliteta postavljenog izolacijskog materijala to se bolje iskorištava mjesto te je na kraju i bolja toplinska zaštita.


Ove alternative stoje na odabiru pri unutarnjoj izolaciji

  • Unutarnja izolacija s parnim barijerom: Ova konstrukcija bi se trebala izvesti apsolutno hermetički. Tako se izbjegava stvaranje kondenzacijske vode na području između izolacije i vanjskog zida.
  • Unutarnja izolacija s promjenjivom parnom branom: Parna brana smanjuje izmjenu vlage, ali to niti ne spriječava. Ona omogućuje uklanjanje vlage iz zida kroz izolaciju prema unutra.
  • Unutarnja izolacija bez parne barijere i parne brane: Ovi sustavi na primjer od mineralnih pjenastih ploča, specijalnih perlit ploča ili kalcij silikat ploča se označuju kao takozvana difuzijska kapilarna unutarnja izolacija. Kapilarna unutarnja izolacija je aktualno stanje i tehnika. Ona može smanjiti opterećenje vlažnosti, osigurati uravnoteženost prostorne klime i djelovati protiv plijesni.