Uredska zgrada BB Centrum

BB Centrum u Pragu nudi moderne uredske površine, raspoređene na više etaža, i smješten je na povoljnom prometnom položaju. Zgrade, okružene živopisnim pejzažom s raznovrsnim zelenim površinama, hotelima i sportskim objektima, redom se odlikuju različitom arhitekturom. Napretkom kontinuiranog širenja za energetski koncern EEZ kao neposrednog unajmitelja izgrađen je novi kompleks zgrada s 14.600 m² korisne površine. Na raspolaganju je sedam gornjih i pet donjih etaža za uredske prostore i parkirališta za automobile.

Budući da je taj kompleks smješten izravno na glavnoj prometnici, prilikom izgradnje jugozapadne strane morao se uzeti u obzir stambeni kompleks smješten nasuprot. Fasada s dvostrukim prijelomom ne samo da poboljšava refleksiju zvuka, već i utječe na markantan, arhitektonski privlačan izgled zgrade.

Uredska zgrada BB Centrum, Prag, Češka Optimalna prilagodba smjeru zgrade s PERI UP sustavom modularne skele Rosett-om kao fasadnom skelom. Time je omogućena brza i sigurna montaža fasadnih elemenata. Oba presjeka dolje pokazuju raspored skela bez prikaza sidrenja.

I tijek građenja osnovne konstrukcije i adaptacija mogli su se ubrzati zahvaljujući PERI sistemskim uređajima. Sa sustavom TRIO ekonomično su se mogli izgraditi ravni, a sa sustavom RUNDFLEX okrugli zidovi. Kao sustav stropnih stolova za stropove etaža primijenjeni su unaprijed montirani, gotovi stolni moduli. Brzo i sigurno su se postavljali od etaže do etaže zahvaljujući PERI vilici za premještanje. S PERI UP sustavom modularnih skela Rosett-om u području izbočenja oblikovani su prilazi konzolnom stepeništu i visoke konstrukcije nosive skele.

Montaža krivudave staklene fasade zahtijevala je fasadnu skelu koja se morala što je preciznije moguće prilagoditi smjeru zida. Sa sustavom PERI UP čitavom dužinom od 80 m do visine od 31 m montirana je neprekinuta konzolna podloška širine 72 cm. Konzolne skele s unutrašnje strane omogućuju optimalnu prilagodbu, preko više položaja do maksimalnog izbočenja od gotovo 3 m. Nužna stabilnost ostvarena je s visokom PERI UP Rosett krutosti čvorova, dodatnom 25-centimetarskom obložnom podloškom montiranom s vanjske strane i podupiranjem pomoću RSS kosnika. Pritom je valjalo uzeti u obzir da kosi bridovi izvijanja na svakom mjestu zgrade zahtijevaju kontinuiranu prilagodbu konzolnoj konstrukciji.

Primijenjeni PERI sistemi RUNDFLEX kružna oplata

  • RS / RSS kosnici
  • PERI UP Rosett
  • TRIO
  • Osnovna konstrukcija:
  • Metrostav a.s., Division 6, ŽBK, Prag
  • Fasadna gradnja: Sipral, Prag
  • Nadzor projekta: PERI spol. s r.o., Češka
  • Nadgledanje projekta: PERI spol. s r.o., Czech Republic www.peri.com.hr