Veliko postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda

Czajka zbog svoje veličine i odgovarajućih dimenzija građevnih elemenata predstavlja veliki izazov za osoblje gradilišta i primijenjene oplatne sisteme. Na 600.000 kvadratnih metara, što odgovara površini 80 nogometnih igrališta, gradi se ukupno 120 kompleksnih pojedinačnih objekata. Oni se, ovisno o stupnju pročišćavanja, razlikuju prema obliku i visini bazena. PERI je, precizno se uskladivši s Warbudom, na gradilište pravodobno isporučio velike količine materijala, nužne zbog strogih rokova za gradnju. Zahvaljujući neznatnom broju različitih pojedinačnih dijelova pritom je omogućen ubrzan tijek gradnje. Time se učinkovito može graditi oko 50.000 kvadratnih metara ravnih i 30.000 kvadratnih metara kružnih zidnih površina.

Sistemska kombinacija za visoke zidove

Za montažu osam do jedanaest metara visokih armiranobetonskih zidova između 20 i 75 centimetara kombiniraju se PERI sistemi zidne oplate TRIO, VARIO i RUNDFLEX. Opremljeni odgovarajućim sistemima podesta, ta kompletna rješenja izrađena po mjeri pružaju maksimalnu sigurnost osoblju gradilišta – a istovremeno omogućuju brzu montažu. Jer oplate zahvaćaju velike površine i premještaju se iz takta u takt kao kompletne jedinice za premještanje. PERI UP armaturne skele predstavljaju pritom idealnu dopunu za sigurne radove, a PERI UP stepenišni toranj osigurava optimalnu prohodnost.

Povećanje sigurnosti – smanjenje troškova

Za ravna zidna krila PERI TRIO platforma s propisnim radnim podestima i prostorom za prolaženje na svim potrebnim razinama pokazala se kao pravo rješenje. K tomu je i TRIO okvirna oplata sa svim potrebnim radnim podestima, ljestvama i osiguranjima od pada montirana u kompletne jedinice za premještanje. Nakon jednokratne predmontaže na položenom elementu osoblje gradilišta štedi na sljedećem, dodatnom trošku za radove adaptacije.Osim toga osoblje gradilišta rabi PERI VARIO GT 24 zidnu oplatu s nosačima – također s gotovim predmontiranim sistemom podesta. I ovdje se sva sidrena mjesta i spojevi elemenata mogu sigurno dokučiti, a za radove betoniranja na raspolaganju su sigurna radna mjesta. Slično kao kod TRIO platforme, i kod VARIO sistema jednokratna montaža na početku i demontaža na kraju pridonose značajnoj uštedi vremena. Jer više nije nužno inače uobičajeno, skupo rukovanje pojedinačnim konzolama i podnim daskama pri svakoj uporabi.

Kružni oblik

Kod postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda valja izgraditi armiranobetonske zidove s najrazličitijim promjerima bazena. Primijenjeni PERI RUNDFLEX elementi oplate mogu se brzo i jednostavno prilagoditi svakom željenom radijusu na licu mjesta. Samočisteći šestobridni navoj vretena omogućuje kontinuirano brzo podešavanje. Zahvaljujući nadogradnoj spojnici elementi ostaju sigurno povezani i na visini od osam metara. Horizontalno spajanje moguće je pomoću pouzdane BFD spojnice iz TRIO programa. Ta spojnica premošćuje izjednačavanje prilagodnom letvicom debljine do deset centimetara pomoću samo jednog spojnog dijela čime se smanjuje broj pojedinačnih dijelova. Ujedno i potraga za prikladnim načinom spajanja postaje suvišna. Ta činjenica za osoblje gradilišta znači golemu vremensku prednost, budući da su takva izjednačavanja dužina i s unutarnje i s vanjske strane neizbježna ponajviše kod kružnih oplata.

Oplata i skela na jednom mjestu

PERI projektira i isporučuje oplatu i skelu na jednom mjestu. Tako se svi sistemi mogu međusobno optimalno uskladiti i prilagoditi tijeku građenja. Gradilište rabi PERI UP armaturne skele. One su stabilne bez sidara i balastiranja. Stoga se mogu premještati bez dodatnih radova na montaži. Primjenom laganih aluminijskih stubišnih krakova proširuje se područje primjene PERI UP Rosett modularne skele. Na mjestima gdje već betonirani zidovi priječe izravan pristup radnom mjestu PERI UP stepenišni toranj omogućuje sigurno i komforno prolaženje. Metrički raster PERI UP sistema omogućuje i izvođenje prijelaza među podestima pomoću sistemskih obloga i standardnih horizontalnih profila – i to bez skupih prilagodbi preko cijevi i spojnica.

Zaštita okoliša – sektor budućnosti

U Poljskoj se mora izgraditi ili modernizirati preko 1.000 postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda kako bi se od 2015. godine ispunjavali europski standardi. Czajka zahvaljujući investiciji od preko 500 milijuna eura ne samo da je najveće postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda u Poljskoj, već predstavlja jednu od najznačajnijih mjera zaštite okoliša u Europi. Investitor su vodovod i kanalizacija grada Varšave, realizaciju preuzima međunarodni konzorcij – Veolia Water System, Poljska; Veolia-Tochtergesellschaft Krüger, Danska; OTV, Francuska; WTE Wassertechnik, Njemačka – pod vodstvom varšavskog građevinskog poduzeća Warbud. Završetak gradnje uslijedit će u dvije faze kako bi postrojenje kontinuirano bilo u pogonu i tijekom građevinskih radova.

Primijenjeni PERI sistemi RUNDFLEX kružna oplata

Birch PERI UP elementi skeleTRIO Podest VARIO GT 24 zidna oplata s nosačimaGrađevinsko poduzeće: Warbud S.A., Varšava Nadgledanje projekta: PERI Polska Sp. z o.o., Polandwww.peri.com.hr