Wienerberger kuća od opeke 2020 – kuća budućnosti

www.wienerberger.hr

Wienerbergerov koncept e4 kuće od opeke iskorak je u budućnost. Troškovi gradnje ovog objekta su nešto viši od standardnog načina gradnje no energetske uštede su znatne s obzirom da se radi o objektu koji proizvodi više energije nego što troši. S obzirom da se sve energetske potrebe objekta zadovoljavaju iz obnovljivih izvora energije, energetska bilanca je pozitivna, a emisije CO2 nema.

Kuća budućnosti morati će ponuditi puno više od krova nad glavom. Kuće i zgrade budućnosti zadovoljavati će ne samo pooštrene zakonske odredbe, već i rastuće zahtjeve samih stanara. S e4 konceptom kuće od opeke Wienerbergeru je već sada uspjelo ostvariti budućnost u sadašnjosti. e4 koncept se u potpunosti koristi obnovljivim izvorima energije, a obiteljska kuća tog tipa proizvodi godišnje više energije nego troši te osim toga ima pozitivnu CO2 i primarnu energetsku bilancu.

Koncept e4 Wienerberger kuća od opeke 2020

Ovaj koncept kuće budućnosti, e4 prvi puta izgrađen je u austrijskom Zwettlu,gdje je jedna obitelj premijerno u Europi za svoj ekološki i energetski učinkovit dom odabrala e4 Wienerberger koncept. Prototip kuće već danas je u stanju ispuniti sva očekivanja Europske Unije po pitanju energetski efikasne tj. “zero energy” kuće. Wienerberger kao svjetski lider u proizvodnji opeke promatra održivu i ekološku gradnju kao izazov te razvija sisteme i koncepte koji podržavaju energetski efikasnu gradnju kao što je inovativan Wienerberger e4 koncept kuće od opeke. Koncept kuće odgovara rastućim zahtjevima mnogih ljudi, da kod gradnje vlastitog doma treba dati doprinos zaštiti klime. e4 koncept Wienerberger kuće od opeke koncept omogućava zdrav, energetski efikasan i istovremena financijski pristupačan objekt. Ekologija ne bi smjela ostati samo u domeni teorije, nego mora postojati mogućnost njenog financiranja. Troškovi gradnje su neznatno viši od standardnog načina gradnje, a godišnjih troškova nema već je iz podataka prikazanih u tablici vidljivo da je ostvarena pozitivna energetska bilanca. Isto tako, važna je mogućnost individualnog oblikovanja projekta po principu „ključ u ruke“. EU komisija je u skladu s time već oformila direktive koje utvrđuju da sve nove kuće od 2020. godine moraju biti niskoenergetskog karaktera. Niskoenergetske kuće su one koje se odlikuju visokom energetsko učinkovitošću i niskom potrebom za energijom koja se pokriva uglavnom obnovljivim izvorima energije s lica mjesta te smanjenom emisijom CO2.

Karakteristike koncepta e4

Koncept e4 odnosi se na 4 elementa: energiju (energetska efikasnost), okoliš (obnovljiva energija), emocije i zdravlje (životna kvaliteta) i ekonomiju (pristupačna cijena). Centralni dio energetski efikasne koncepta e4 je inovativno visoko izolirana POROTHERM opeka. Sa njima se štedi na svim vanjskim dijelovima izolacije, a izolacija je već integrirana u obliku ekološke kamene vune u unutrašnjosti opeke. Takva opeka za razliku od ostalih građevinskih materijala pohranjuje toplinu i hladnoću koju predaje u točno određenim trenucima. Po pitanju ekologije, težište ovog koncepta je na obnovljivim izvorima energije, suncu, toplini zemlje ili biomasi umjesto na fosilnim izvorima energije kao što su ugljen, mineralna ulja ili plin što reducira emisiju ugljičnog dioksida i smanjuje potrebu kućanstva za primarnim energetskim potrebama. Studije su pokazale da se u zatvorenim prostorijama više udahne štetnih tvari nego li na uličnim raskrižjima. Za zdravlje je izuzetno bitno da su temperatura površina, zraka i količina vlage u međusobno uravnoteženom odnosu. Četvrtu ulogu unutar ovog koncepta igra ekonomija. e4 koncept Wienerberger kuće od opeke ima dobar cjenovni odnos uloženog i dobivenog te zajamčenu dugovječnost zahvaljujući visokovrijednoj i masivnog građi. Ova kuća slijedeći je korak prema niskoenergetskim i pasivnim kućama. Kao što nove EU odredbe propisuju, ovdje prikazan model kuće raspolaže pozitivnom CO2 i primarnom energetskom bilancom što je omogućeno prvenstveno upotrebom obnovljivih izvora energije. Tako na primjer sustav fotonaponskih ćelija pokriva godišnju potrebu za električnom energijom, a glavni adut kuće su solarni kolektori koji opskrbljuju spremnike zapremnine 9.500 L i pokrivaju više od 60% potrebe za toplinom. Na web stranici tvrtke Wienerbergerwww.wienerberger.hr, dostupan je e4 savjetnik za energetski efikasnu gradnju. e4 savjetnik za energetski učinkovitu gradnju izvršiti će približnu procjenu troškova gradnje, potrebu za energijom, emisiju CO2, energiju potrebnu za grijanje i hlađenje te potrošnju primarne energije.

Podaci za e4 kuća od opeke 2020

Građevinska površina 964,00 m²
Izgrađena površina 194,44 m²
Stambena površina prizemlje i kat zajedno s lođom 202,80 m²
Iskoristiva površina potkrovlja i okolni trakt 125,41 m²
Bruto površina koja se grije 277,00 m²
Godišnja potreba za toplinom 39,10 kWh / m²
Ukupna godišnja potreba za energijom 71,38 kWh / m²
Ukupna godišnja proizvodnja energije 73,78 kWh / m²
Godišnja potreba za primarnom energijom -3,57 kWh / m²
Godišnja emisija CO2 -0,64 kg CO2 / m²

http://www.wienerberger.hr