WIENERBERGER Ziegelindustrie AG

Uspješno širenje temelji se na krilatici: “Budi poduzetnik u vlastitom poduzeću!”, a to znači u suradnji s lokalnim partnerom ostvarivati zajednička regionalna rješenja. Wienerberger AG je najveći proizvođač opeke na svijetu. Osim navedenog, vodeći je europski proizvođač pokrovnih sistema, cjevovoda i proizvoda za vanjsko opločenje. Wienerberger je prisutan na gotovo svim europskim tržištima, te je zbog širine svog asortimana proizvodnje najveći proizvođač građevinskog materijala u Europi.

WIENERBERGER U HRVATSKOJ

U Hrvatskoj je Wienerberger grupa zastupljena sa više tvrtki: Wienerberger Ilovac d.d. i Wienerberger Cetera d.d. (proizvodnja opeke – POROTHERM), Bramac (betonski crijep), Semmelrock Gleinstätten (betonski opločnici) i Pipelife (plastične cijevi). Grupacija Wienerberger danas djeluje na četiri osnovna područja: proizvodnja opeke, crijepa i cijevi, kao jezgre poslovanja, te poslovanje s nekretninama.

Wienerberger Ilovac d.d. nastao je, kad je Wienerberger Ziegelindustrie AG kupnjom dionica u svibnju 1996. te dokapitalizacijom, postao većinski vlasnik Ciglane Ilovac d.d. u Karlovcu. Wienerberger je uložio 18 milijuna eura u izgradnju novog pogona na Ilovcu (Pogon 3), koji ima kapacitet od 125 milijuna NF (normalnih formata). Pored toga, tada je moderniziran i već postojeći stari pogon (Pogon 2). S takvim kapacitetom postao je vodeći proizvođač opeke u Hrvatskoj. Istovremeno raste izvoz u Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu.

Uz eksploataciju vrlo kvalitetnih sirovina karlovačkog bazena (glina i pijesak), suvremenu opremu i tehnologiju te iskustvo i znanje ljudi u Karlovcu (ali i cijelom koncernu Wienerberger) dobiven je najkvalitetniji asortiman opekarskih proizvoda za izgradnju zidova i stropova.

Svoja znanja u proizvodnji građevinskog materijala, Wienerbergerovi stručnjaci stalno nadopunjuju, a temelje ih na dugogodišnjoj tradiciji te neprekidnom usavršavanju i istraživanju u laboratorijima širom Europe. Ulažući kapital, znanje i iskustvo, Wienerberger omogućuje zemlji domaćinu proizvodnju najkvalitetnijih proizvoda, prema zahtjevima Europske zajednice ali i lokalnog tržišta te zapošljavanje domaće radne snage. Tajna uspjeha leži u visokoprofesionalnom i korektnom radu djelatnika tvrtke Wienerberger te u patentiranim proizvodima najviše moguće kvalitete.

ROBOTIZACIJA

Najnovije unapređenje tehnologije te optimizacija proizvodnog procesa, ostvareno je uvođenjem robota u neposrednu proizvodnju. Wienberger je u ovo unapređenje proizvodnje uložio 5 milijuna eura. I tako je proizvodnja s tisućljetnom tradicijom i recepturom izrade opeke u vrlo kratkom vremenskom periodu, s Wienerbergerom kao najvećom svjetskom grupacijom opekarske proizvodnje, uvođenjem robota, zakoračila u treće tisućljeće.

U svim Wienerbergerovim pogonima u Hrvatskoj, koristi se inovirana receptura kao i inovirani oblik opeke, zaštićen patentom. Miješanjem sirovinske baze sa dodatnim komponentama i drvenom piljevinom, koja kod izgaranja tijekom pečenja u opeki stvara komore zraka, kao osnovu termoizolacijskih svojstava te izradom dodatnih ”protupotresnih otvor” na bokovima opeke, koji pojačavaju seizmičku stabilnost cijelog zida, stvorena je marka opeke POROTHERM.

POROTHERM SUSTAV

U Wienerbergerov Protherm sustav ulaze opeke za izgradnju: nosivih (vanjskih) zidova debljine 38 i 30 cm potpornih (unutarnjih nosivih) zidova debljine 25 i 20 cm pregradnih zidova 11,5; 10; 8 i 6 cm stropova debljine 22 cm koji se sastoje od prednapregnutih gredica stropne ispune Porotherm 60 porotherm serklaž sa izolacijom za izoliranje horizontalnog serklaža (grede) i porotherm serklaž bez izolacije nadvoja nad otvorima u zidu (vrata i prozori) pri čemu se izbjegava dugotrajna izrada oplate za betoniranje nadvoja opečni kut za izgradnju vertikalnog serklaža

Porotherm proizvodi imaju mnogo prednosti u odnosu na klasične opekarske proizvode: povećana toplinska svojstva (oko 2,5 puta) povećani format (znatno smanjenje vremena kod ugradnje) smanjenje utroška morta (preko 30 posto) brža, jednostavnija i mnogo jeftinija izgradnja

POROTHERM S

– povećava sigurnost od urušavanja u slučaju potresa
– omogućava gradnju u potresnoj zoni najvišeg stupnja

ZAKLJUČAK

Posebnu kvalitetu u pogledu asortimana čine, ne samo pojedinačni proizvodi, već i sustavi gradnje, koji obuhvaćaju određenu grupu proizvoda te se njihovom kombinacijom postižu puni efekti u primjeni naših proizvoda. Prednost POROTHERM proizvodnog programa su prirodni i ekološki prihvatljivi materijali, koji ne onečišćuju okoliš tijekom proizvodnje, stanovanje u objektima izrađenim od Porotherm proizvoda izuzetno je ugodno i zdravo radi prirodnih svojstava opeke te i na kraju životnog vijeka naših proizvoda, jednostavnom obradom, mogu se vratiti nazad u prirodu, bez ikakvog onečišćenja okoline.

Ključni faktori našeg uspjeha su dobro pozicioniranje i učvršćivanje triju elemenata: poduzeća, proizvoda i tržišta. O uspješnosti poslovanja Wienerberger Ilovca d.d. govori i činjenica da smo dobitnici više nagrada za kvalitetu i plaketa Zlatna kuna na razini Republike Hrvatska i Karlovačke županije.

Za sve informacije kontaktirati: Željka Rataić, Asistent Uprave T +385 47 694-158 zeljka.rataic@wienerberger.com www.wienerberger.hr