Zbrinjavanje azbesta

Opasni otpad

Nedavno je napokon i u Hrvatskoj uspostavljen sustav skupljanja, prijevoza i odlaganja građevinskog otpada koji sadržava azbest. Prema podacima iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, u Hrvatskoj je 14 ovlaštenih skupljača građevinskog otpada koji sadržava azbest.

Građani tako mogu pozvati ovlaštenog skupljača koji će od njih besplatno preuzeti i propisno zbrinuti azbestni otpad. Što se pak tiče tvrtki, troškove skupljanja, prijevoza i odlaganja azbestnog otpada snose same.

Skupljači azbestnog otpada pak dužni su najkasnije u roku od tri dana od poziva građana preuzeti otpad, prevesti ga te uredno odložiti na odlagalište s posebno izgrađenom plohom za takvu vrstu otpada.

Prva posebno izgrađena ploha nalazi se u Pločama. Prema Vladinoj odluci, svaka županija dužna je imati plohu za zbrinjavanje azbestnog otpada, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao je 50 milijuna kuna za izgradnju posebnih ploha te bi iste do konca ove godine trebale biti izgrađene na 45 lokacija u Hrvatskoj.

Vlakna 1200 puta tanja od vlasi

Otpad koji sadrži azbest je izuzetno opasan, jer azbestna prašina uzrokuje teška oboljenja. Stoga je izuzetno važno još prije rušenja objekta ispitati postoji li opasnost od prisustva azbesta.

Taj silikatni mineral vlaknaste strukture bio je izuzetno popularan \’70.-ih godina prošlog stoljeća, zbog izuzetnih izolacijskih svojstava. Riječ je materijalu koji je izuzetno otporan na visoke temperature i kemikalije.

Prvenstveno se koristio za izradu toplinske izolacije, vatrootpornih stijenki, pregrada i cijevi, podova, krovova te kućanskih aparata.

No, koliko je azbest bio praktičan u industriji, naknadno se pokazalo da je toliko i opasan po ljudsko zdravlje. Naime, vlakna azbesta su čak 1200 puta tanja od naših vlasi. Upravo to svojstvo čini ga posebno opasnim jer se tako majušna vlakna bez problema mogu provući kroz naš dišni sistem te zariti duboko u plućno tkivo. Budući da niti kemikalije ne mogu razgraditi azbestna vlakna, tako se niti naše tijelo ne može riješiti tog stranog tijela. Začahurena vlakna azbesta u plućima iritiraju stanice i izazivaju promjene koje dovode do teških oboljenja.

Azbest se koristio za izradu toplinske izolacije, vatrootpornih stijenki, pregrada i cijevi, podova, krovova te kućanskih aparata

Najčešće bolesti koje uzrokuje azbest

Tri najčešće bolesti koje uzrokuje azbest su rak pluća, mezoteliom (rak pluća, prsišta i abdomena) te azbestozu, kroničnu i progresivnu opstruktivnu bolest pluća, koja može biti i fatalna. Period od izloženosti azbestu do pojave simptoma bolesti može biti vrlo dug. Tek danas se vide posljedice rada s azbestom, a najugroženiji su radnici koji su sredinom prošlog stoljeća svakodnevno bili u doticaju s azbestnom prašinom.

Upravo stoga što se azbest (pre)obilno koristio u gradnji i industriji od 1950. do \’70.-ih godina prošlog stoljeća, treba biti dodatno oprezan pri rekonstrukciji starijih zgrada. Sve poslove oko preuređenja najbolje je prepustiti stručnjacima, koji će uz odgovarajuća zaštitna odijela obaviti renoviranje objekta, a azbestni otpad odložiti na posebno uređene plohe na odlagalištima.

Građani tako mogu pozvati ovlaštenog skupljača koji će od njih besplatno preuzeti i propisno zbrinuti azbestni otpad

Popis tvrtki koje imaju dozvolu za gospodarenje otpadom koji sadrži azbest preuzet je s web stranica Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva (www.mzopu.hr)

Izvor: PRO Gradnja