Zimske žbuke

Glavna tema „Better Building Brunch-a“ bila je: Graditeljstvo u Hrvatskoj 2015./2030.  – smjernice za razvoj i zakonska regulativa“

Zimska kvaliteta? – Zašto?

Temperatura podloge i okoline tijekom obrade i sušenja mora, prema važećim normama i smjernicama za izvođenje radova za pastozne premaze od žbuke iznositi najmanje +50C.

Ipak, ne može se spriječiti završetak radova na objektima koji moraju biti gotovi do kraja godine, pa smo prisiljeni nositi se sa niskim temperaturama i velikom vlažnošću zraka. Baš stoga Vam na raspolaganje stavljamo u nastavku navedene proizvode u “zimskoj kvaliteti”.

Za ove proizvode, prilikom naknadnog naručivanja, potrebno je uvijek navesti da se radi o “naknadnoj narudžbi”, jer inače može doći do odstupanja u nijansama boja!

Kako se ni takvim proizvodima ne mogu izvan snage staviti fizikalne zakonitosti sušenja, molimo da obratite pažnju na slijedeće informacije:

Funkcija zimske kvalitete

– Brzo stvaranje kore po površini se postiže specijalnim sastojcima u recepturi.
– Ti sastojci djeluju na to da već nakon ca. 4 sata površina postaje otporna na laganu kišu ili mraz.
– Potpuno sušenje odnosno stvrdnjavanje se odvija, kako prije tako i sada, hlapljenjem vode. Što je hladnija i vlažnija okolina, to dulje traje taj proces.
– Ishlapljivanje vode koja se nalazi u jezgri je ipak usporeno zbog brzog stvaranja kore, jer voda slabije hlapi kroz površinu na kojoj se stvorio film. Dakle, potpuno je normalno, ako žbuka suha po površini još neko vrijeme ostane meka u jezgri ili je kod jutarnje rose vlažna. Po potrebi se površine u tom vremenu moraju zaštititi od mehaničkih utjecaja.
– Korištenje žbuka sa zimskom kvalitetom je nespojivo s očekivanjima da će materijal u najkraćem roku potpuno vezati. Postići se može samo to da površina brže postane neosjetljiva odnosno otporna na atmosferilije (rana otpornost na djelovanje kiše).

Upute za izvođenje radova odnosno obradu:

– Za reguliranje konzistencije pakiranju od 25 kg dodati najviše 125 ml vode.
– Nikad ne radi na temperaturi ispod +1 0C i kad je vlažnost zraka veća od 95%, jer inače neće početi stvaranje zaštitnog filma. Idealna temperatura za obradu je između +2 0C i +8 0C.
– Ne raditi na temperaturi iznad 15 0C ili na površinama koje su zagrijanje izravnim djelovanjem sunca, jer brzo stvaranje filma više ne dopušta pravilno strukturiranje.
– Materijal isporučen za dotični objekt se mora skladištiti na suhom i hladnom mjestu, a utrošiti se mora za vrijeme tekuće zimske sezone, budući da vrijeme skladištenja iznosi najviše 6 mjeseci.

Za posebno hladno, vlažno vrijeme, preporučamo na objektima kod kojih su predviđene mase za armiranje bez cementa, slijedeće proizvode:

Mase za ispunu i izravnavanje bez cementa:
Capatect CarboNit za nominalne debljine sloja: 3 mm, 5 mm i 8 mm.

Žbuke u zimskoj kvaliteti:
Capatect KD Reibputz 15/20 Winter

Capatect SH Reibputz 15/20 Winter
sadržaj pakiranja: 25 kg