Žlijeb

Žlijebovi su važna zaštita za kuću jer se u njima skuplja i kontrolirano odvodi kišnica.

S inteligentnim sustavom za pokrivenu drenažu mogu vlasnici kuća ekološki osviješteno sakupljati kišnicu.

Voda marš: u žlijebu uzima masa kiše svoj pravi put, arhitektonski je žlijeb vrlo nepopularan ali je sve važniji za zaštitu od kuće. Jer se ona brine, da i velika količina kišnica ide u pravom smjeru i da se preko padajućeg oluka uklanja sa krova.

Žljebovi su dostupni u različitim oblicima, iako je polukružni profil razšireniji nego onaj pravokutni. O cijeni uglavnom odlučuje materijal: žljebovi od plastike su najjeftinija opcija. Osim toga ih je relativno lahko postaviti i mogu se bolje podesiti izgledu kuće prema boji. Žlijebovi od cinka, bakra ili nehrđajučeg čelika su skuplji, ali i pouzdaniji i trajniji. Uz njih, vlasnici kuća mogu svjesno postaviti optičke naglaske na kuću. No za to se žljebovi iz metala moraju lemiti. Montaža žljebova se iz tog razloga mora prepustiti stručnjacima.


Prikupljanje oborinskih voda, zaštita okoliša

Iz žljebova voda prolazi kroz sustav odvodnje u kanalizaciju. Kišnica se može odvoditi i u sustav za sakupljanje, na primjer u cisternu u ili ispod vrta, tamo prikupljati i na kraju ponovno koristiti – idealno korištenje za ekološki osvještene, osobito štedljive vlasnike kuće. Tko u vrtu koristi kišnicu, štiti okoliš, a tako i svoj novčanik. Moderni krovni sustavi odvodnje su tako „inteligentni“, da se više ne treba bojati poplava u vrtu prilikom vrlo jakih kišnih razdoblja. A sa kompletnim sustavima – s podzemnim spremnikom, postrojenjem sa filterom in sustavom za crpljenje – se mogu bez problema uređaji opskrbljivati kišnicom kao što su wc ili  stroj za pranje rublja.


Zaštitite žljebove od onečišćenja

Mjesto okupljanja, ne samo za kišnicu, već i za druge stvari (kao što je lišće, koje je opalo sa drveta) potrebna je posebna pozornost vlasnika kuće. Grane, lišća i mahovina se mora s vremena na vrijeme ukloniti. To omogučava, besprijekorno odticanje kišnice i sprječava nastanak šteta na krovu ili fasadi. Zaštita od lišća odnosno rešetke od metala ili plastike, koje su pričvršćene preko žljebova, olakšavaju vlasnicima kuće posao.