Zvučna izolacija – nemojte je podcijeniti

Buka u stanu jedna je od najvećih neprilika i smetnji. Prečesto smo ne našom voljom svjedoci događanja u susjednim stanovima, bez obzira radi li se o dječjoj igri ili glasnoj muzici. Kako bi sebi stvorili toliko potreban mir dodatnim mjerama zvučne zaštite potrebno je samo nekoliko poteza.

Najprije trebate utvrditi otkud buka potječe. Točno određivanje putova prijenosa zvuka je najvažnije. Krivci nisu, kako se obično misli, zidovi i stropovi. Zvuk se prenosi i kroz okna i cijevi.

Prije početka izolacijskih radova trebate izvršiti točno mjerenje putova zvuka, u protivnom rezultat će biti razočaravajući. Kod optimalne izolacije mogu se postići poboljšanja i do 10 decibela, što odgovara smanjenju buke i za 50%.

Ovješeni stropovi

Iz stana iznad obično registrirate zvukove hodanja, a to možete spriječiti ovješenim stropovima s gipsanim kartonskim pločama. One se postavljaju u razmaku od ca. 10 cm od stropa te se pune izolacijskim materijalom. Rezultat je smanjenje zvuka i do 10 decibela.

Buka od koraka na tavanu

tavan mora imati izolaciju buke od koraka unatoč svojim građevinskim specifičnostima i maloj visini prostora. Specijalnim izolacijskim materijalima kao što je TEL-odstojni pod možete smanjiti buku od koraka i do 30 decibela.

Izbjegnite refleksiju zvuka

Prostorije „golih“ površina od betona reflektiraju zvuk ekstremno te razgovor pretvaraju u teško razumljivi miks riječi i eha. Taj efekt može se jednostavno i lako izbjeći postavljanjem akustičnih ploča.

Prethodne ploče na pregradnim zidovima

S prethodnim pločama možete dobro obložiti naročito tanke pregradne zidove te ih akustički poboljšati. Ti 10 cm široki građevinski sistemi mogu poboljšati izolaciju zvuka i do 10 dB.

Izolacija buke od koraka – bešumno kretanje po kući

Buka od koraka nastaje kretanjem i koračanjem po podu te se nastavlja prijenosom vibracija buke tijela u susjednu prostoriju gdje se ona opaža kao smetnja. Ukoliko niste prijatelj zvuka lupkanja potpetica ili micanja stolaca preporučamo Vam u svakom slučaju instaliranje izolacije buke od koraka. Kao investitoru na raspolaganju Vam stoji odabir više vrsta izolacije buke od koraka.

U podnoj konstrukciji s estrihom

Kod ove konstrukcije izolacije se može postaviti u pod. Preko nosive podloge montira se izolacija buke od koraka u obliku biljnih ili mineralnih vlakana ili u obliku ekstrudiranih plastičnih materijala kao što su polisterol ili poliuretan (PUR) te se pokrivaju polietilenskom folijom ili bitumenskim papirom. Na to se posravlja „plivajući“ estrih, to znači nema spoja s granični građevinskim elementima.

Kao podloga za parket ili laminat

Ukoliko nije moguće ili nije poželjno instalirati izolaciju buke od koraka direktno u pod, ista se može postaviti kao podloga za podne obloge. Specijalizirane trgovine nude zato različite materijale i vrste s najrazličitijim svojstvima i naravno u najrazličitijim klasama cijena.