Zvučna izolacija

Zračna buka su npr. zvukovi iz susjednog stana, glasovi ili glazba. U mnogim slučajevima se zvučna izolacija vrši preko prepreka koje reflektiraju zvuk, kroz zid ili kroz zavjesu.

U svakom slučaju su za razdvajanje stanova odnosno vanjskih zidova potrebne odgovarajuće mjere. Masivni građevinski zidovi se moraju zvučno izolirati višeslojnim konstrukcijama ili odgovarajućim međuslojevima( npr. celuloza). Prekidi zidne kompozicije na vanjskim zidovima( npr.kutije za rolete, prozori, niše za radijatore) mogu pogoršati zvučnu izolaciju. Ti sporedni putevi prolaza zvuka mogu se izbjeći samo dobro izvedenom konstrukcijom.

Pod izolacijom buke od koraka podrazumijeva se smanjenje prijenosa vibracijske buke npr. pri hodu po stropu ili recimo pomjeranje stolaca – jer buka od koraka potječe uglavnom iz stana kat iznad. Izolacija buke od koraka postiže se težinom stropa te preko elastičnog međusloja ispod podloge za hodanje. Tu se najčešće koriste čvrste, ekstrudirane pjene polistirola. Odluka o zvučnoj izolaciji pri gradnji je pitanje investitora. Za višekatne objekte se međutim zvučna izolacija izvodi prema europskoj normi 4109.

Navodimo zvučno-tehničke mjere pojedinačno:

Katni stropovi moraju se graditi dovoljno čvrsto i višekrilno. Donji stropovi mekani na progib poboljšavaju zvučno-tehnička svojstva. Zvučno-tehnički efikasne su podne obloge na plivajućem estrihu kao i elastične podne obloge.

Najveći zahtjevi se postavljaju na zidove između kuća u nizu. Debeli i teški zidovi od betoba ili opeke s predkrilima makenim na progib imaju visoke izolacijske vrijednosti. PAŽNJA: Neke kuće u nizu grade se samo jednokrilno, to znači postoji direktan kontakt između stanova. Svakako treba voditi o dvokrilnoj izvedbi zidovi npr. 2×17,5 cm teških opeka ili opeka za punjenje( unutra šuplja opeka, koja se zalijeva betonom). U pravilu vrijedi: što je opeka teža, to je lošija termoizolacija, ali je zato zvučna izolacija bolja.

Vrata izoliraju utoliko bolje, što su teža i što su nepropusnija na dnu u području žlijebova
Prozori u dnevnom boravku moraju ispunjavati određene klase zvučne zaštite već prema razini vanjske buke
Kućno-tehnička postrojenja su armature i uređaji sanitarne instalacije, koji moraju obavezno prilikom ugradnje imati izolaciju od buke. Posebno treba voditi računa o tome da odvodnja bude u specijalnim zvučno-izoliranim cijevima.

Prostorno-akustične mjere poboljšavaju akustične relacije u prostorijama npr. uporabom materijala koji reflektiraju ili apsorbiraju zvuk.