3 litarska kuća (Ultra niskoenergetska kuća)

S novim tehnikama građenja i postrojenja se potrebe niskoenergetske kuće za energijom grijanja mogu još reducirati. Ovakav način gradnje je kotrak naprijed u napretkuenergetski štedljivog načina gradnje. 3-litarske kuće su ultra niskoenergetske kuće, kojima je potrebno onoliko primarne energije po kvadratnom metru i godišnje koliko stane u 3 litre loživog ulja, dakle oko 30 kWh energije. Struja za crpke, reguliranje i plamenik već je uključena u kalkulaciju. Krajem 90-tih godina je Frauenhofer IBP kreirao ovaj standard i nazvao ga “3-litarska kuća“ te je postao zakonom zaštićeni proizvod.

Građenje za budućnost. Onaj tko gradi sam određuje svoje buduće troškove grijanja. 3-litarska kuća treba jednu trećinu energije za grijanje u poređenju s uobičajenim kućama. 3-litarska kuća predstavlja veliki korak u smjeru neovisnosti o stalno rastućim cijenama energenata na svjetskom tržištu.3-litra standard bi se morao realizirati kod svih novogradnji i gotovo kod svih sanacijskih projekata. U principu su sve komponente potrebne za 3-litarsku kuću jednake onim kao za niskoenergetske kuće. Nekoliko građevinskih elemenata mora imati još kvalitetnija izvedbena svojstva.

Tu su navedena sljedeća:

  • Izolacija vanjskog zida mora imati debljinu 45 cm, stropovi, krov i podrum također moraju biti dobro izolirani
  • 3-struka termoizolacijska stakla kao i termoizolacijski okviri prozora
  • potpuno izbjegavanje toplinskih mostova
  • energetski učinkovito grijanje, solarno-termički uređaj za pripremu tople vode i zagrijavanje dolaznog zraka, toplinske crpke
  • Energetski ciklusu 3-litarske kuće:1. Sunčev ciklus: 
  • Za vrijeme sunčanih dana sunčeva energija zagrijava kuću direktno. Sunčeve zrake dospijevaju preko stakala na južnoj strani u unutarnji prostor i zagrijavaju podove i unutarnje zidove, a preko njih indirektno i zrak. Zagrijavana toplina zraka u prostoriji se razdjeljuje preko komfornog odzračivanja po cijeloj kući.
  • 2. Uzimanje topline iz puferskog spremnika: Ukoliko nema sunčevog zračenja i vanjske su temperature tako niske da se mora stalno grijati, onda se preko posebnog toplinskog razdjelnog sistema toplina, akumulirana iz niskoenergetskih radijatora, podnog grijanja ili zidnog grijanja, uzima iz pufer spremnika. Osim toga pufer spremnik daje i toplu vodu za kuhinju, kupaonu stroj za pranje rublja i stroj za pranje posuđa.
  • 3. Disanje kuće, automatsko komforno odzračivanje je stalno u funkciji. Ono uzima iz prostorija s većim opterećenjem zraka( npr. dnevni boravak, blagovaona, kuhinja, kupaona, WC) topli zrak i transportira ga preko izmjenjivača topline vani. U izmjenjivaču topline se toplina predaje svježem zraku, koji struji u prostorije s visokim zahtjevima u pogledu kvalitete zraka( npr. dječija soba, spavaća soba, radna soba). Vanjski zrak se za posebno hladnih dana predzagrijava u izmjenjivaču topline zemlje.
  • 4. Dani u kojima se grije: Ukoliko jedan za drugim slijedi nekoliko tmurnih, oblačnih i hladnih dana, u 3-litarskoj kući će trebati malo dana za zagrijavanje. Ukoliko je instalirana toplinska crpka ili grijanje na plin odnosno loživo ulje, takvi dani se ne razlikuju mnogo od dana za grijanje u konvencionalnim kućama. Predana toplina se razdjeljuje po kući preko automatskog komfornog odzračivanja. Za obiteljske kuće se preporučaju sistemi grijanja s kaljivim pećoma kao grijanje cijele kuće ili peći za pelete s izmjenjivačem tople vode.