Altherma – Rješenje za grijanje i hlađenje vašeg doma

Daikin: vodeći u tehnologiji dizalica topline

Althermina značajna energetska učinkovitost proizlazi iz jedinstvene kombinacije visoko učinkovitih inverterski upravljanih kompresora i klizne regulacije, čime se omogućava sustavu da precizno upravlja svojom snagom kako bi zadovoljio stvarne trenutne potrebe za grijanjem. Nadalje, reguliranjem predane topline postiže se makismalna ugoda uz minimalnu potrošnju energije.

Niskotemperaturno grijanje – prednosti

Veliki napredak u tehnologiji grijanja i poboljšana toplinska svojstva građevina dozvoljavaju grijanje toplom vodom temperature od 55°C ili niže uz posve zadovoljavajuće rezultate čak i pri izuzetno niskim vanjskim temperaturama. Visoka razina komfora uz nisku potrošnju energije osigurana je manjim razlikama temperature medija za zagrijavanje i sobne temperature. Većina modernih sustava danas je bazirana na niskim temperaturama tople vode koja predaje svoju toplinu okolini, zagrijavajući tako prostor, putem radijatora ili sustava podnog grijanja ili kombinirano.

Optimalizirana uporaba tehnologije dizalice topline

Ekološki čista i pouzdana dizalica topline uobičajeno koristi \”voda-voda\” ili \”zrak-zrak\” tehnologiju. Altherma sa sustavom \”zrak-voda\” predstavlja najbolje od obije tehnologije poput
– dostupnosti zraka kao izvora topline,
– niskih investicijskih troškova,
– rada bez štetnih emisija,
– komfora , te jednostavne ugradnje, održavanja i uporabe.

Besplatna energija iz zraka

Izvori topline za niskotemperaturna grijanja uključuju standarne bojlere koji koriste fosilna goriva ili električnu energiju. Altherma predstavlja alternativu koja je ujedno energetski puno učinkovitiji sustav. Više od 2/3 uložene energije dolazi nam iz besplatnog zraka. Sustav besprijekorno funkcionira do vanjske temperature od -20°C3 i proizvodi energiju potrebnu za zagrijavanje prostora. Kako sve dizalice topline zahtjevaju određenu količinu električne energije, tako Altherma primjerice može osigurati 3,8 kW4 topline koristeći pri tome samo 1 kW električne energije.

Fleksibilna primjena, jednostavna instalacija

Značajka Altherma sustava je jednostavnost. Vanjska i unutarnja jedinica su kompaktne, malih dimenzija i mogu vrlo jednostavno biti ugrađene unutar postojećih stambenih objekata. Nema potrebe za dodatnim i zasebnim tehničkim prostorijama, strojarnicama ili sl.

Kompletno rješenje za cjelogodišnji rad

Uz grijanje kao svoju osnovnu namjenu, Altherma pruža i puno više. Kako se sustav možete koristiti i za zagrijavanje potrošnje tople vode kao i za hlađenje tijekom ljetne sezone, Altherma zaista predstavlja rješenje za sve vaše potrebe tijekom cijele godine.

Vanjska jedinica

Vanjska jedinica koristi besplatnu energiju vanjskog zraka iz okoline te dobivenu energiju prenosi pomoću radne tvari u unutarnji hidroblok. Altherma vanjska jedinica – ERYQ
Unutarnji hidroblok

Unutarnji hidroblok prenosi energiju sadržanu u radnoj tvari na vodu koji cirkulira kroz radijatore, podno grijanje i/ili spremnik potrošne tople vode. U kombiniranoj izvedbi za grijanje i hlađenje, unutarnji hidroblok sposoban je ohladiti vodu do 4°C koja se kasnije putem ventilokonvektora koristi za hlađenje prostora. Čak je moguće koristiti sustav na način da hladna voda cirkulira kroz standardne radijatore i dobiti neku vrstu umjerenog pothlađivanja prostora ali uz ograničavanje najniže temperature vode. Zagrijavanje potrošne tople vode odvija se uz isključeno grijanje ili hlađenje. Altherma hidroblok – EKHBH / EKHBX

Spremnik za potrošnu toplu vodu (opcija)

Spremnik je načinjen iz nehrđajućeg čelika i namjenjen je grijanju potrošne tople vode. U donjem dijelu spremnika ugrađen je izmjenjivač topline povezan sa dizalicom topline, dok se u gornjem dijelu spremnika nalazi električni grijač za dogrijavanje tople vode u slučaju potrebe, kao i radi sprečavanja opasnosti od legionele; predprogramirana funkcija omogućava najmanje jednom tjedno zagrijavanje vode na 70°C ili više kako bi se spriječio njen razvoj.
Altherma Spremnik potrošne tople vode – EKSWW
Ventilokonvektori (opcija)

Naši se ventilokonvektori mogu priključiti na Altherma sustav.

Regulacija i upravljanje

U sklopu hidrobloka nalazi se upravljač s mogućnošću tjednog vremenskog programiranja, čime je omogućena jednostavna i učinkovita regulacija sobne temperature. Programiranjem dnevne i noćne temperature, kao i rada uređaja tijekom odsutnosti, korisnik može uštedjeti energiju bez utjecaja na vlastiti komfor. Po želji je moguće koristiti i standardni sobni termostat.

Konfiguracijske mogućnosti

Altherma može biti projektirana i korištena na tri načina: monoenergetski, monovalentno i bivalentno, na osnovu vaše želje i potrebe, a sve sa ciljem održavanja ravnoteže između investicijskih i pogonskih troškova. Obratite se stručnom osoblju Daikin partnera za prijedlog vama najboljeg rješenja.

Monoenergetski Altherma sustav

Učin dizalice topline je odabaran tako da zadovolji 90 do 95% godišnjih potreba za energijom, a preostalih 5 do 10% nadomješta se po potrebi pomoću malog elektrodogrijača. Iz prakse se pokazuje da je odabir moguće izvršiti računajući sa 60% toplinske energije potrebne za zagrijavnje objekta u najhladnijim danu u godini.
Odabir monoenergetske konfiguracije preporuča se za većinu instalacija budući da daje optimum između investicijskih i pogonskih troškova.

Monovalentni Altherma sustav

Toplinska pumpa je odabrana tako da osigurava 100% potrebne energije u najhladnijem periodu godine. Takav sustav se preporuča svima koji žele najniže pogonske troškove, kao i za područja sa umjerenom klimom bez oštrih zima. Početni investicijski trošak može biti znatno veći, ali je zato godišnja potrošnja energije izuzetno niska.

Bivalentni Altherma sustav

Bivalentni sustav kombinira dva neovisna izvora topline; dizalicu topline i bojler na fosilna goriva. Postoje dva tipa bivalentnog sustava: serijski i paralelno spojeni sustavi. Ukoliko se koristi serijski spojeni sustav6, bojler se dimenzionira tako da pokriva samo vršna opterećenja, dok se kod paralelnog sustava bojler odabire tako da u potpunosti pokriva potrebe za energijom kod najhladnijeg dana u godini. Paralelna bivalentna konfiguracija preporuča se u slučaju već postojeće instalacije sa fosilnim gorivom kako bi se korištenjem Altherme smanjila potrošnja energije.