Bez teških nogu kod podnog grijanja

S predrasudom o „teškim nogama“ uzrokovanim podnim grijanjem pozabavilo se u jednoj studiji Europsko udruženje za znanost o venama i oboljenjima vena.

Sve ispitane osobe izrazile su zadovoljstvo komforom kojeg im pruža podno grijanje. Kada je riječ o podnom grijanju onda se najčešće govori o tromosti tog grijanja. Neki pak govore da su im noge od podnog grijanja teške i da ono stvara prašinu.

No, to nije sve. Tvrdi se da se ne treba polagati ispod namještaja, jer inače dolazi do toplinskog zastoja. Ispod tuševa i kada za kupanje također se ne smiju nalaziti nikakve cijevi od grijanja, budući da dolazi do isušenja sifona. Kao podni oblog treba stavljati samo parket ili tapison?


Što je istina kod ovih izjava? I što se sve treba uvažavati kako bi podno grijanje besprijekorno funkcioniralo?

Poznato je kako se prašina nalazi u svakom stanu. No, ona ostaje na podu, budući da se predaja topline podnog grijanja uglavnom odvija preko zračenja. Zrak se jedva pokreće, i prema tome ne može povlačiti za sobom prašinu. Naprotiv, kod radijatora se prašina na temelju konvekcijskog udjela nalazi u zraku i može se udisati.

Za nekoga tko je alergičan na rastoč iz kućne prašine, radijatori predstavljaju problem. Površinsko grijanje osim toga brine o reduciranju vlažnosti u tapisonima. A suhi tepisi ne vole rastoče iz kućne prašine. Dakle, nema šanse za rastoče, plijesni i gljivične spore.

Stanari ostaju pošteđeni suhog zraka od grijanja pomoću radijatora. Površinsko grijanje se brine za relativnu vlažnost zraka i preporuča ga radna grupa RLT-uređaja u bolnicama. Ono što je dobro za bolesne ljude, ne može biti loše za zdrave.


Topli pod nije zdrav?

S predrasudom o „teškim nogama“ pozabavilo se u jednoj studiji Europsko udruženje za flebologiju (znanost o venama i oboljenjima vena). Pacijenti se nisu žalili da osjećaju ispod tabana preveliku toplinu ili imaju osjećaj hladnoće. Naprotiv, često su govorili o komforu.

Površinsko grijanje ne može se promatrati kao faktor rizika za oboljenja vena. Sve ispitane osobe su bile zadovoljne. I izjava da podno grijanje jedino ima smisla kada je pod obložen pločicama, nije točno.

U načelu se mogu oblagati, uz uvažavanje maksimalnog otpora toplinske vodljivosti od Rλ,B = 0,15 m2 K/W i uz odobrenje proizvođača: tapisoni, PVC-podovi, parket i laminat-oblozi, keramičke pločice i ploče, prirodni klesani kamen, beton od klesanog kamena.

Kod svakog oblaganja potrebno se je pridržavanje nekih pravila. Ovdje proizvođači sustava površinskog grijanja stavljaju na raspolaganje svoje dugogodišnje iskustvo.


Grijanja i pod ormare

Dosta važan dio snage površinsko grijanje postiže i ispod namještaja. Budući da je namještaj, kako je poznato, mobilan, može se premještati. Pojavile bi se hladne površine, ako ispod ne bi bilo položeno grijanje.

Toplina putuje vremenski usporeno prema hladnoj površini – čista fizika. Posljedica toga je da bi u prostoriji u kojoj se boravi mogla nedostajati toplina koja je potrebna za postizanje željene temperature. I iz higijenskih razloga ne bi se smjeli proizvoditi hladni, a time i loše prozračeni dijelovi površine.

Budući da se površinske temperature u 96 %-om iznosu u području od 22 do 24 ºC u periodu grijanja, puno citirana čokolada u ormaru neće se rastopiti, budući da ne može doći do zastoja topline. Budući da površinsko grijanje pretežito rezultira s 2 do 4 Kelvina višom podnom temperaturom od temperature prostora, ne može biti govora o previše toplom podu.

Isto tako bi se i površine ispod tuševa i kada trebale obložiti s cijevima za grijanje. Protiv isušivanja sifona pomaže jednostavno pranje ili tuširanje s vremena na vrijeme. Maksimalna površinska temperatura prema normi DIN EN 1264 [1] ograničena je na 29 ºC iz zdravstvenih razloga.

Taj slučaj ne pojavljuje se danas kod dobro izoliranih zgrada ili vrlo rijetko, do najnižih dimenzioniranih temperatura (do -14 ºC). Jasne prednosti površinskog grijanja su slobodni prostori. Ima više prostora na raspolaganju.

Mali prostori dobivaju više mjesta za montažu. Daljnji plus bod: O podno grijanje nitko ne se može očešati ili udariti o njega: niti estetski niti fizički; djeca se ne povređuju na uglovima i rubovima. Površinsko grijanje leži skriveno u podu, time otpada vandalizam. Ono što se ne vidi, ne može se ni razoriti.

 

Troškovi podnog grijanja

Investicijski troškovi za investitore nisu kod površinskog grijanja viši nego kod grijanja s radijatorima. To pokazuju mnogobrojne usporedbe iz prakse IEMB-a. Razlika je samo u tome da monter postrojenja može isporučiti mnoge sastavne dijelove sustava, koje inače polaže polagač estriha, kao što su primjerice toplinska izolacija i izolacija od buke koraka, rubna izolacijska traka i folijsko pokrivanje.

Investitor ne plaća više, već samo više instalateru grijanja, a manje polagaču estriha. Niski pogonski troškovi postižu se preko niskih temperatura sustava.

Budući da je „radijator“ zapravo pod i da je on tako velike površine kao i sama prostorija, dostatne su niske temperature za dobro osjećanje u prostoriji, nego što je to slučaj kod malih izvora grijanja. Temperatura u prostoriji može se podesiti 2 stupnja niže. To štedi oko 12 % energije i novca. Mogućnost da se koriste toplinske crpke, nudi se gotovo prisilno. To još više štedi novčanik i pomaže okolišu. Ljeti se podno grijanje može aktivirati u svrhu hlađenja. Hladna voda cirkulira kroz cijevi.

Hladna voda cirkulira kroz cijevi. Mora se paziti na reguliranje s rosištem i nadzirati vlažnost. Konačno, na gornjoj površini podnog grijanja ne treba nastati kondenzat. Ukupni koncepti toplinske crpke stoje na raspolaganju preko hidrauličkog uključivanja s regulacijskom tehnikom. U sva četiri godišnja doba time se postiže ugodna klima prostora.


Nije svako grijanje jednako

Važan je odgovarajući odabir sustava i korektna obrada. U krajnjoj instanci nije svako podno grijanje jednako. Kako bi se sve napravilo ispravno, na raspolaganju stoje opsežne montažne i instalacijske upute. Nadalje, može se posegnuti natrag za savjetovanjima, obukom i uputama za montažu na licu mjesta. Površinsko grijanje u podu je jedini „radijator“ koji je u stalnom kontaktu s čovjekom.

Pretpostavlja se velika pažnja kod ugradnje. Prethodni koordinacijski razgovor svih sudionika radova do kojega dolazi prije montaže pridonosi izbjegavanju nepotrebnih šteta na estrisima i gornjim površinama. Napokon, točno planiranje se podrazumijeva kao temelj za kasniju ugradnju. Dimenzioniranje se odvija pomoću softvera proizvođača i sadrži potrebne podatke za hidrauličko poravnanje.

Oboje se odvija uz uvažavanje normi EnEV [3]. Hidrauličko poravnanje ogrjevnih optoka obveza je mehaničara postrojenja sukladno VOB (njem. kratica za Pravilnik o zaključivanju ugovora i dodjeli građevinskih poslova javnim natječajem) [4].

CAD-crtež (kompjutorski crtež) s ogrjevnim kružnim tokovima podupire polaganje. Tako kako dokaz o toplinskoj zaštiti pripada zgradi, trebali bi postojati i revizijski planovi površinskog grijanja s podacima o podešenim vrijednostima i hidrauličkim prilikama. Dokumentaciju investitori dobivaju nakon zaključenja radova u okviru primopredaje uređaja.


Cijev s memorijskim učinkom

Važan sastavni dio površinskog grijanja je cijevni materijal. Ovdje bi se najtočnije trebalo informirati o kvaliteti. PE-Xa cijevi prema postupku Engel brtve na kisik. Nije potrebno odvajanje sustava pomoću toplinskih izmjenjivača. U razdoblju duljem od 30 godina PE-Xa cijev milijardu se puta dokazala u praksi. 15.11.1973 kod BASF-a su se cijevi objesili u bazen za vremensko ispitivanje, čije je ispitivanje završeno tek 29.6.2002.

Istinsko trajanje ispitivanja od približno 30 godina kod temperature od 90ºC i 10 bara unutarnjeg nadtlaka najvjerojatnije je nešto jedinstveno u povijesti cijevi. Tu se cijev gotovo „kuha“. Preko tih ekstremnih opterećenja cijev od Engela posjeduje puno rezerve u odnosu na tlak i temperaturno opterećenje.

Ako bi se u vremenskom pritisku hektike gradilišta kod polaganja slomila cijev, onda se pomoću fena vrućeg zraka može to mjesto pucanja odstraniti bez oštećenja. Ovdje pomaže tzv. memorijski učinak: Cijev „se prisjeća“ svojeg prvotnog oblika. To je fizikalno i kemijski ona ista cijev s istim sigurnostima kao i u proizvodnji.


Mokri estrih

Sustavi plošnog grijanja za cementni i antihidritni estrih koriste se u pravilu na području novogradnje. Ovdje vrijedi da se podno grijanje točno isplanira uz uvažavanje zahtjeva koje postavljaju toplinske izolacije i izolacije od buke koraka. Dokaz o toplinskoj zaštiti isporučuje važne informacije koje treba uvažiti. Ako se kod modernizacije uklanja stari pod sve do grubog betona, ti se sustavi mogu ugraditi i ovdje. Primjenjuju se sustavi kod kojih se nešto može spajati (pribadati), sustavi tračnica i sustavi s folijskim kvržicama (naborima, utorima).

Jednu osobitost nudi sustav ljepljivih traka. Ovdje su cijevi tvornički opskrbljene s trakom za lijepljenje u spiralnom obliku koja se ozupčuje u specijalnu foliju za lijepljenje izolacijskih ploča – potpuno bez alata. Ovdje se kao primjer može navesti sustav s izrabanim pločama. Ploča spaja funkcije kao što su toplinska funkcija i izolacija na buku od koraka, pokrivanje sukladno normi pomoću crne folije za zaštitu izolacije protiv ovlaživanja i utora za provođenje cijevi. Provođenje cijevi je zadano industrijski i sprječava pogreške u montaži. Pojedine element-ploče povezuju se pomoću preklapanja utora (tik uz tekući estrih). Cijevi za grijanje se stežu između utora i na taj se način štite od klizanja.

 

U skladu s normom

Norma DIN 1055-3 [6] i DIN EN 1991-1-1 [7] utvrđuju korisni teret za stambene, nestambene i industrijske zgrade. Prekrivanje estrihom kod cementnog premaza (CTF4) povećava se za 45 mm iznad cijevi u stambenoj zgradi (2kN/m2), iznad 65 mm (3kN/m2), 70 mm (4kN/m2), sve do 75 mm (5kN/m2) u nestambenim zgradama prema DIN 18560 [8]. Ovdje bi se estrisi sukladno normi i s potvrdom o ispitivanju trebali reducirati na 30 mm u stambenim zgradama i na 45 mm u nestambenim zgradama.

To uštedi npr. u obiteljskoj kući od 150 m2 stambene površine dobrih 4,5 tona estriha. Kroz na minimum svedeni estrih povećavaju se ljeti rashladne snage podnog hlađenja. Zimi se reducira vrijeme zagrijavanja – površinsko grijanje je postalo brzo.

Nakon nanošenja estriha površinsko grijanje se provjerava u pogledu tlaka i zagrijava se, kako bi se dokumentirala funkcija (provjera brtvljenosti i zapisnik o funkcionalnosti grijanja evidentirano u posebnom obrascu). Označivanja mjesta za mjerenje označavaju se prije nanošenja estriha. Postavljač gornjeg sloja poda tako može prepoznati točke za mjerenje preostale vlage.


Može i sasvim suho

Sustav sa suhim estrih pločama specijalno je razvijen za modernizaciju stare gradnje. U nosivoj ploči, debljine samo 25 mm, polažu se lamele toplinske vodljivosti od aluminija. U to se smještaju plastične cijevi i pokrivaju s PE-folijom. Potom se plivajući polažu suhe estrih ploče s 18 do 25 mm. Jedna daljnja mogućnost su estrih cigle. One kombiniraju funkcije sloja koji razdjeljuje teret i gornjeg oblaganja.

Prednosti u suhoj gradnji su u maloj podnoj strukturi od 43 do 50 mm i u maloj težini površine (≥ 25 kg/m2). Konstrukcije su osobito prikladne za stare stropove od betona i drvenih greda bez visokog statičkog opterećenja. Budući da se u zgradu ne unosi vlažnost, ti se sustavi mogu nakon nekoliko dana zagrijati i obložiti s podnim oblogom.


Moderniziranje s minimalnom visinom

U tijeku obnove gornjih podnih obloga površinsko grijanje može povećati stambeni komfor. Ovdje se preporuča folijski element s okruglo jednim centimetrom visine. Taj se sustav može ugraditi na postojeći estrih, oblog ploča ili na drvenim predsobljima. Posebne konstrukcije moguće su u dogovoru s proizvođačima. Prije montaže folijskog elementa s utorima podloga se premazuje s temeljnim naličem.

Ljepljivi sloj na stražnjoj strani brine se o jamstvu na podlozi. Nakon polaganja cijevi raspodjeljuje se masa za ujednačavanje preko otvoreno oblikovanog elementa. Minimalna visina mase za izjednačenje iznosi 15 mm.

Moraju se uvažiti minimalni zahtjevi za izolaciju u staroj gradnji sukladno Propisu o uštedi energije. Ako to nije moguće ili je moguće samo s velikom potrošnjom, spomenuti propis odobrava u tim teškim slučajevima iznimke. Taj sustav s minimalnom strukturom može u potpunosti nadomjestiti sustav radijatora. Na temelju male mase postiže se brza regulacija.


Efekt samoregulacije

Uvijek se iznova govori o lošoj reguliranosti površinskog grijanja – sve je to prošlost. Prvo je važno znati na koji se način ostvaruje efekt samoregulacije: Ako neka prostorija pokazuje npr. temperaturu od 20º C i površinsku temperaturu površinskog grijanja od 24º C, na raspolaganju stoji praktično oko 40 W/m2 toplinske snage.

Ako se sada temperatura prostorije povisi (npr. preko sunčevih zraka, broja osoba, vatre iz kamina) na 22º C, snaga površinskog grijanja se smanjuje na 20 W/m2. Ona daje 50 % manje snage, bez ikakvog zahvata korisnika.

Dodatno registrira regulacija pojedinog prostora odstupanja od podešene očekivane temperature, tako se da željena temperatura prostorije održava gotovo ujednačenom. Obveza za ugradnju regulacije za pojedinačnu prostoriju proizlazi iz zahtjeva zakonodavca – Propisa o uštedi energije.

Regulacija s vremenskim podešavanjem dopušta da se prostorije za spavanje ohlade prije. Specijalni senzori i u prostoriji na radijskoj bazi utvrđuju temperaturu zraka kao i temperaturu zračenja, tvore srednju vrijednost i omogućuju temperaturu koju čovjek osjeća. Kako bi se moglo ubrzati vrijeme zagrijavanja kod površinskog grijanja, koriste se regulatori koji su ovisni o vremenu za krivulje podnog grijanja (softver s brzim zagrijavanjem, optimalizacija zagrijavanja). Uži razmak položenih cijevi trebao bi se sam po sebi podrazumijevati iz razloga komfora.

Ako se postrojenje planira stručno i isto tako ugradi, kupac se može veseliti podnom grijanju s mnogim prednostima. Pri tome ono kod kupnje nije skuplje od grijanja s radijatorima. A razlozi koji tobože govore protiv površinskog grijanja, trebali bi se ostaviti po strani, tamo kamo pripadaju, u priče iz bajke.

Na temu podno grijanje – sustav polaganja lijepljenja, pogledajte film kojeg možete pogledati na Internetu: www.sbz-monteur.de

Izvor: www.masmedia.hr