Električna grijanja

U to se ne ubrajaju samo termoenergetski elementi kao što su razni tipovi malih infra, uljnih i termoventilacijskih grijalica i klima–invertora koje služe za lokalno i povremeno dogrijavanje prostora, nego cjelokupna i kvalitetna rješenja.Podno grijanje

Uz opisane periferne sustave, na našem tržištu nude se sistemi električnog grijanja u vidu grijaćih kabela i termogrijaćih mreža. Termogrijaće mreže imaju vrlo široku primjenu. Otporne su na vodu i kemijsko–tehnička oštećenja, a istovremeno su vrlo ekonomične.

Električni grijaći kabeli, namijenjeni su grijanju podova, zaštiti od smrzavanja i otapanju snijega na prometnim površinama i vanjskim stubištima, zagrijavanju tla u plastenicima i staklenicima.

Pogodni su za grijanje domaćinstva, kao i za poslovne prostore (urede, lokale, radionice, skladišta itd.), trgovine, robne kuće i trgovačke centre, dječje vrtiće i škole, sportske i javne objekte ( kazališta, galerije, muzeji, sakralni objekti itd.). Mogu se postavljati u nove, kao i u postojeće građevine. U prostorima s postojećim sustavom grijanja električno podno grijanje također nalazi primjenu, jer je puno ekonomičnije i ugodnije ukoliko je električno podno grijanje uključeno tijekom cijele sezone, a drugi se sustav ukapča samo pri ekstremno niskim temperaturama. Također, u prostorima čiji je sustav grijanja vezan na npr. gradsku toplanu, električno podno grijanje vrlo je ugodno u prijelaznim razdobljima kada velikim sustavima puštanje u pogon još nije isplativo, a već bi bilo puno ugodnije boraviti u grijanom prostoru.

Električni grijaći kabeli proizvode se preko 70 godina i njihova popularnost stalno raste. Razlog je udobnost objedinjena s ekonomskim prednostima, jednostavnošću upotrebe i čistoćom rada.

Sustavi podnog grijanja

Mogu biti direktni i akumulacijski, a ovise i o tipu obloge (poda). Direktni sustavi grijanja zahtijevaju instaliranu snagu i do 150W/m2 i grijaći kablovi su smješteni blizu površine poda. Obično su grijaći kablovi ili mrežice smješteni u donjem dijelu betonskog sloja max. debljine 5 cm. Direktni sustav grijanja može se postaviti ili kao osnovni ili kao dodatni sustav grijanja. Kao osnovni, on je jedini sustav grijanja u prostoriji. Kao dodatni, on prati drugi sustav u prostoriji, npr. radijatore. Osnovni sustav grijanja napravljen je tako da pokrije ukupni gubitak topline i osigura potpuno grijanje dok je dodatni dizajniran da osigura topao i ugodan pod.

Akumulacijsko grijanje u betonskim podovima dizajnirano je za korištenje u podnim konstrukcijama kuća, uredskih prostorija i tvornica gdje postoji mogućnost korištenja električne energije u vrijeme niže tarife. Grijaći kablovi zalijevaju se debelim slojem betona ( 7–15 cm ) koji akumulira toplinu stvorenu tijekom razdoblja niže tarife. Grijanje renoviranih i tankih podova dizajnira se za renoviranje kuća gdje visina poda treba biti mala. Sustav se može postavljati na postojeće pločice, drvene ili betonske podove. Tipična područja primjene su kuhinje i kupaonice, ali se sustav grijanja može koristiti i bilo gdje u kući prilikom renoviranja. Grijanje u drvenim podovima ima specifičnosti jer se moraju poštivati upute za postavljanje. Elektronički termostati pomoću kojih se može ograničiti temperatura poda, omogućuju da temperatura podne konstrukcije uvijek odgovara razini tolerancije koju preporuča proizvođač podne obloge.

Otapanje snijega i leda

Sustav za otapanje snijega i leda sastoji se od grijaćih kablova ili grijaćih mrežica i termostata. Takvi sustavi mogu se primijeniti na krovnim konstrukcijama i na zemlji a dizajnirani su da osiguraju sigurnost za ljude, vozila i zgrade, na način da omogućavaju sigurno kretanje i transport.

Primjene na tlu

Najčešće primjene sustava za otapanje snijega i leda na tlu su parkirališta, prilazi, nogostupi, vanjske stepenice, utovarne rampe i mostovi.

Primjene na krovu

Sustav za krov i krovne oluke može se postavljati na bilo kojoj vrsti krovne konstrukcije gdje je potrebno spriječiti skupljanje otopljene vode u olucima i smanjuje oštećenja konstrukcije izazvana ledom.

Sustav treba postaviti duž ruba krova ili na mjestima gdje postoji rizik stvaranja snijega i leda. U olucima se nastanak štete sprječava učinkovitom i slobodnom drenažom otopljene vode, što osigurava zadovoljavajuće funkcioniranje sustava.

Grijanje travnatih površina

S grijaćim kablovima postavljenim na nogometnim igralištima i golf terenima može se grijati tlo a rast trave može početi u rano proljeće. Tako će površina biti spremna 2 mjeseca ranije nego obično.

Štoviše, sezona se može produžiti u jesen, jer se razdoblje prestanka rasta trave može produžiti grijanjem korijenja.

Električno podno grijanje

Sustav električnog podnog grijanja omogućava ugodnu temperaturu u cijelom prostoru, bilo kod kuće, u uredu ili u radionici. Suvremeni sustavi podnog grijanja pružaju mogućnost regulacijskih rješenja za optimalno zagrijavanje kupaonica, dnevnih boravaka, soba s keramičkim pločicama, ali i drvenih podova. Podno grijanje pruža maksimalnu udobnost uz minimalnu potrošnju. Razlog je tome što se toplina širi prema gore, pa je kod podnog grijanja najveća iskorištenost topline. Električno podno grijanje tako daje ugodnu toplinu nogama, ali i glavi, odnosno cijelom tijelu.

Zahvaljujući preciznom sustavu kontrole temperature i širokom izboru proizvoda za podno grijanje, prosječna temperatura prostorije može biti smanjena za 1–2 °C u usporedbi s tradicionalnim radijatorskim grijanjem. Na taj se način osigurava pouzdano, udobno i energetski učinkovito grijanje, uz uštedu energije od 10–20% koje se jednostavno koristi i uz to doprinosi zaštiti okoliša.

Najbolje jamstvo pouzdanosti, sigurnosti i dugotrajnosti, ili kraće, opravdanosti ovakve investicije zasigurno je i do 10 godina garancije koju proizvođači daju na mrežu.

Električno podno grijanje može se ugraditi izravno, bez dizanja postojećeg poda, pa time i bez previše prljavštine te neugodnosti u prostoru. Štoviše grijaće plohe se lijepe na pod, čime ugradnju čine jednostavnom i brzom. Na pod se polaže mreža širine 0,5m, a duljine od svega jednog do čak 20 metara, uz mogućnost spajanja grijaćih ploha. Uobičajena je primjena pri adaptaciji podova ili u novogradnji, gdje je ukupna težina konstrukcije vrlo važna.

Grijaća ploha može biti ugrađena na sve tipove betonskih podova, pa čak i na stare keramičke pločice. Ugradnja je moguća i na višim katovima zgrada jer ne postoji potreba za debelim betonskim nanosom koji bi držao i štitio sustav podnog grijanja. Tako nadogradnja poda iznosi tek 8–12 mm, uključujući i novu podnu oblogu.

EFSM 150 podna grijaća ploha koristi se za ugradnju ispod keramičkih pločica, dok se za ugradnju ispod drvenih podova (parketa i laminata) koristi samoljepljiva grijaća ploha EFSM 100. Iako tanak, električni grijači kabel ima izuzetno visoku mehaničku čvrstoću, zahvaljujući kojoj podnosi opterećenja i veća od 600 N.

Ovakvi sustavi podnog grijanja mogu se koristiti samostalno ili u kombinaciji s klasičnim radijatorima i drugim sistemima grijanja, za postizanje veće udobnosti prostora.

Iako sustav omogućava zasebnu ugradnju pojedinih elemenata, najbolja je odluka za rješenje u jednom paketu, sa svime što je potrebno za uspješnu ugradnju podnog grijanja. Set za ugradnju ispod keramičkih pločica sastoji se od termostata i grijaće mreže s jednostrukim vodičem u različitim veličinama. Za ugradnju ispod drvenih podnih obloga set čini električna grijaća ploha EFSM i vremenski termostat s osjetnikom temperature poda i prostora. Sustav predviđa ugradnju nadžbuknog sobnog termostata, koji osigurava jednostavnu i preciznu regulaciju električnog podnog grijanja.

Prednosti električnog podnog grijanja

Prednosti električnog podnog grijanja su mnogobrojne. Osnovna zamisao uključivanja podne površine u sistem grijanja je jednostavna – izvor topline velike površine raspodjeljuje toplinu prostorom ravnomjernije, ugodnije i povoljnije nego tradicionalni sistemi. U nordijskim zemljama, troškovi instalacije iznose polovicu od troškova instalacije klasičnog centralnog grijanja.

Električno podno grijanje grijaćim kablovima je izuzetno isplativa investicija. Početno ulaganje je malo, potrebe za servisom gotovo da i nema. Sustav akumulacijskog ili djelomično akumulacijskog podnog grijanja donosi dodatnu mogućnost uštede električne energije radom u nižem tarifnom razdoblju. Instalacija podnog grijanja je jednostavna i brza. Jedan električar u jednom danu može instalirati gotovo cijeli stan.

Podno grijanje je izuzetno komforno zbog ravnomjerne raspodjele topline kroz veliku površinu čija temperatura treba biti za samo nekoliko stupnjeva viša od temperature prostorije. Zahvaljujući tome se izbjegava nepotrebno nakupljanje toplog zraka uz strop, a osjećaj topline je isti i kada je na 150 cm od poda temperatura zraka oko 2 stupnja niža nego kod radijatorskog grijanja. Naime, čovjek preko stopala gubi istu količinu topline kao i preko cjelokupne ostale površine tijela, pa je fiziološki povoljnije da u zoni nogu temperatura bude viša, a u zoni glave niža.

Podnim grijanjem je omogućena gotovo idealna raspodjela temperature u prostoriji, kod kojeg je temperatura uz pod viša, dok temperatura prema stropu opada (“tople noge – hladna glava”). Samo se zbog rasporeda topline u prostoriji štedi 15–20% toplinske energije. Tako se eliminiraju jake zračne struje u prostorijama, što podno grijanje čini izuzetno pogodnim i za ljude koji pate od alergija. Površinska temperatura uglavnom je između 26 i 28 °C. Topao pod omogućuje nižu sobnu temperaturu bez oduzimanja na komforu.

Podno grijanje vas čuva i od vlage i opasnosti po zdravlje koju ona donosi, a može se instalirati pod gotovo bilo koji završni sloj; keramičke pločice, drveni pod uključujući parket, tepisi od zida do zida, plastične obloge itd. Završna podna konstrukcija zahtijeva određeni tip kabla. Vijek trajanja električnih kablova broji se u desetljećima, a ukoliko i dođe do oštećenja, ono ne predstavlja nikakvu opasnost, kvar se lako pronalazi i otklanja lokalno.

Podno grijanje nije samo vrlo ugodno, već i potpuno nevidljivo. Ne zauzima prostor na zidu ili podu, nema kotlovnice ili plamenika, a time ni dimnjaka, nema pokretnih dijelova koji izazivaju buku i kvarove, nema onečišćenja, nema opasnosti od smrzavanja vodne mreže i ne zahtijeva ikakvo održavanje.

Prednost električnog podnog grijanja je mogućnost ukopčavanja samo dijela grijaćeg sustava, bez ikakvih gubitaka, što je itekako važno u tzv. prijelaznim razdobljima, kad nam odgovara grijanje samo nekih prostorija. Kod toplovodnih sustava često je to nemoguće jer su gubici cijelog pogona preveliki da bi grijanje pojedinih prostorija bilo isplativo. Električni grijaći kabeli idealni su za grijanje površina svih obrada: popločanih kamenom i keramičkim pločicama, ili obloženih parketom ili tekstilom.

Cijelim je sustavom moguće upravljati ručno, jednostavnom sklopkom za ukopčavanje/ iskopčavanje, ili automatski primjenom podnog osjetila temperature i odgovarajućeg termostata, kojima se osigurava održavanje željene temperature poda. Razne izvedbe termostata omogućuju, među ostalim, automatsko reguliranje niže temperature noću, kao i vremensko programiranje kako bi se grijanje ukopčalo onda kad je potrebno ili kad je električna energija jeftinija. Takvo programiranje osigurava osobito štedljiv rad ukoliko je električno grijanje projektirano kao akumulacijsko. Tada plivajući estrih s ugrađenom grijaćom mrežom akumulira i oslobađa toplinu u programiranim periodima. Za dodatnu učinkovitost i jednostavnost moguće je postaviti ili pojedinačne timere ili centralnu upravljačku jedinicu koja upravlja određenim grijaćim zonama.

Topli pod = zdravlje

Grijani podovi znače potpunu udobnost, ne samo za noge, već za cijelo tijelo, jer je jednolična temperatura ugodnija i zdravija. Osnovno karakteristično svojstvo podnog grijanja je drugačija i znatno povoljnija raspodjela temperature po visini prostorije, nego što je to slučaj kod radijatorskog grijanja ili grijanja bilo kakvim pećima. Topli je zrak tamo gdje ga trebamo, na visini od oko 50–80 cm, a ne nakuplja se uz strop prostorije. Također nema intenzivnog horizontalnog strujanja zraka uz pod koje uzrokuje osjećaj hladnoće po nogama.

Bojazan da podno grijanje štetno utječe na zdravlje, vene u nogama, otklonjena je reguliranjem temperature poda po DIN propisima, koji ne dozvoljavaju temperaturu poda veću od 27–29°C. Ovim se niskotemperaturnim grijanjem također otklanja problem intenzivnog uzdizanja prašine s poda, zrak je vlažniji, a pogotovo nema neugodnog i za disanje štetnog izgaranja prašine, kao što je slučaj kod radijatorskog grijanja.

Budući aspekti električnog podnog grijanja

Iako se električna energija dobiva transformacijom iz primarnih energenata (fosilna goriva) te se u konverziji gubi jedan dio energije, neke zemlje ga stavljaju ravnopravno uz plin i biomasu. Naime osnovni argumenti su u fizici rasprostiranja topline (od poda prema stropu) i eliminiranju grijaćih tijela (koja su često nepravilno postavljena i zaklonjena) u prenapučenim i preskupim stambenim prostorima. Primjerice stan koji ima 10–tak radijatora ima „prostorne gubitke“ od najmanje 2m2 (bez cijevi) odnosno 40–tak tisuća kuna (prema današnjim cijenama stanova).

Električno grijanje je jednostavan, jeftin i moderan sustav grijanja, te je najpopularniji sustav grijanja u skandinavskim zemljama, a postaje sve popularniji i u ostatku Europe. Iskustvo posljednjih godina pokazuje stalan razvoj električnog podnog grijanja. Napredak u tehnologiji i materijalima omogućava daljnja usavršavanja u dizajnu grijaćih kablova, koji će dovesti do još jednostavnije instalacije i osigurati još efikasnije korištenje.

Kako zagrijati muzej i crkvu ?

Svi prostori koje odlikuje vrlo velika visina, zatim velika količina zraka koji se treba kondicionirati (grijati , hladiti, vlažiti) a u njemu se nalaze specifične umjetnine (slike, freske) ili se u njemu ljudi specifično ponašaju (npr. molitva) imaju velikih problema sa definiranjem sustava grijanja. Tu je prostor gdje se mogu iskoristi sve prednosti podnog grijanja.

Takve prostorije su u pravilu vrlo visoke i imaju veliki volumen u odnosu na površinu poda. Grijanje zraka u takvom prostoru nije dobro rješenje iz više razloga: nepotrebno se grije zrak po cijelom volumenu, čak ni pri temperaturi od 20–22°C ljudi se ne osjećaju ugodno jer im „zebu“ noge zbog hladnih stijenki, veliki su gubici uslijed izmjene zraka, temperatura zraka je viša nego temperatura stijenki, pa dolazi do kondenzacije vlage na zidovima, orguljama, freskama, umjetninama i ostalim predmetima na kojima se ubrzo pojavljuju oštećenja. Ovim se načinom grijanja otklanja i problem kondenzacije.

Budući da je u sakralnim i drugim objektima koji se povremeno koriste prisutna mogućnost pada temperature ispod nule, ne preporučuje se toplovodno podno grijanje jer postoji opasnost od smrzavanja i pucanja instalacije. Takvo grijanje zahtijeva stalni nadzor, održavanje vrelovodnog kotla, prostor za pripremu tople vode, dimnjak.

Izvor: www.masmedia.hr