Energetika i naftna industrija

Proizvodnja energije u Hrvatskoj opada od srpnja 2011.. Na pad proizvodnje najviše je utjecao pad proizvodnje koksa i rafiniranih naftnih proizvoda, koja je u siječnju 2012. na međugodišnjoj razini pala za 18 posto, dok je vađenje sirove nafte i prirodnog plina smanjeno za 9,8 posto.

Na takva kretanja ministar financija i vjerojatni budući član NO Ine Slavko Linić u intervjuu novom broju Banke kaže:

„Prioritet nam je vratiti Inu na naftna i plinska polja u Hrvatskoj. Ocijenimo li da Ina nije zainteresirana, ima jako puno onih koji jesu. Želimo u Ini razgovarati o investicijama, radnim mjestima i bogatstvu Hrvatske“.

Linić također upozorava da će ekonomska cijena plina u budućnosti građanima izazvati velike probleme.

Sektorske analize o energetici i naftnoj industriji još donose:

U Hrvatskoj su cijene plina za industriju među najvišima u Europi, a skuplji plin i brži rast cijena električne energije pokazuju da je domaća industrija u relativno nepovoljnijem položaju od EU, odnosno da joj skuplje cijene energenata smanjuju konkurentnost.

Električna energija, plin i ostali energenti obuhvaćaju 9,6 posto izdataka prosječnog domaćinstva, a za razliku od industrije, cijene plina i struje za kućanstva u Hrvatskoj su među najnižima u Europi.

Bruto potrošnja električne energije po stanovniku u Hrvatskoj je za 33,7 posto manja u odnosu na EU27, a potrošnja motornog benzina za 16,9 posto.

Analiza Energetika i naftna industrija dostupna je pretplatnicima na Sektorske analize u online izdanju uz pretplatničku lozinku.

Kako bismo analize učinili što boljima, sadržajnijima i korisnijima, očekujemo vaše reakcije, primjedbe i sugestije na redakcija@bankamagazine.hr

Ujedno pozivano tvrtke iz svih sektora obuhvaćenih analizama da nam šalju vijesti i informacije o svom poslovanju.

——————————————————————————–

Za sve informacije o projektu i pretplati na Sektorske analize kontaktirajte nas na telefone 0800 22 95; 01/4882-600; 4882-576 ili e-mailom: pretplata@bankamagazine.hr