evo, eno, eto EZ 445.

Evo i ove srijede, subote i sljedećeg ponedjeljka:

Nedavno je u švicarskom Davosu održan Forum o svjetskoj bioraznolikosti. Nekontrolirana urbanizacija, krčenje šuma, intenziviranje poljoprivrede i ribolova posebice je ugrožavaju te uništavaju cijele prehrambene lance i ekosustave. Kako omogućiti očuvanje globalne bioraznolikosti, a ne njezino propadanje? (Babić)

Zagrebački pećar-keramičar s 50 godina iskustva postigao sa svojom inovativnom peći manje čađe i emisija ugljikova monoksida. (Iličković)
Ervin Mešinović volonterski doprema plastične čepove u zadarsku Čistoću. (Žana Ljuština)
Javna tribina Ne spalionici u Konjščini. (Ružica Divac)
Nedavno je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike u suradnji s udrugom Hyla izdalo knjigu “Strane vrste slatkovodnih riba u Hrvatskoj”. (Babić)

10. Međunarodna konferencija o biomasi i obnovljivim izvorima energije (Iličković)
Udruga Zelene i plave Sesvete organizirala je tribinu o Zelenom planu Europske komisije. (Iličković)

Friški bloginjo https://blog.hrt.hr/587572/produbljivanje-obmane-2
Eko zona 445. Emisija se emitira od 2006. godine.

Nakon spuštanja letova uslijed pješčane oluje na Kanarskim otocima, prognoze Copernicus Službe za nadzor atmosfere mogu pomoći u predviđanju smjera prašine kako bi se pomoglo i prometnoj industriji i putnicima.

Velika količina pustinjske prašine iz Sahare proširila se Kanarskim otocima početkom prošlog tjedna, pretvarajući nebo u crveno i potaknuvši putnički kaos – a također uzrokujući ekstremne razine čestica. Copenicus Služba za nadgledanje atmosfere (CAMS) otkriva na koji način njihove prognoze pomažu tvrtkama i pojedincima da planiraju protiv njegovog utjecaja. CAMS provodi Europski centar za srednjoročne vremenske prognoze u ime Europske komisije.

CAMS kontinuirano prati kretanje pustinjske prašine preko Sjevernog Atlantskog oceana, a najnovije globalne i regionalne prognoze aerosolne optičke dubine i površinskih čestica (PM10) predviđaju da će sljedećih dana putovati preko južne i zapadne Europe s utjecajem na kakvoću zraka i niz aktivnosti, poput proizvodnje solarne energije na Iberijskom poluotoku.

Pružajući ove prognoze o količini i položaju pustinjske prašine u atmosferi, CAMS može pomoći znanstvenicima, agencijama za zaštitu okoliša, tvrtkama za energetiku i transport, tvrtkama i pojedincima u formiranju planova i ublažavanju njenih učinaka. Pustinjska prašina pogađa ne samo prijevoz, čestice iz pljuskova, koje često mogu prijeći tisuće kilometara, mogu imati i utjecaj na zdravlje.

https://www.enviro30.com/post/lithuania-introduces-plastic-deposit-scheme-and-within-2-years-has-a-92-recycling-rate?fbclid=IwAR3h4sDRr9HlkgRfMKXwfGgrELXIXhWGZh5ORu9FT0Yx_S6-2wcKwgX8Y8c

U 2019. godini u SAD-u je proizvedeno oko 4,1 trilijuna kWh električne energije.Prema novim podacima agencije EIA, 63% posto proizvodnje još uvijek dolazi od fosilnih goriva, poput ugljena, prirodnog plina i nafte, dok 20% energije proizvode nuklearne elektrane. Na obnovljive izvore otpada 18%, sektor je u porastu i predviđa se da će činiti gotovo 40% američkog energetskog tržišta u sljedeća tri desetljeća, s vjetrom na čelu. Prvi put u povijesti vjetroelektrane su stvorile više struje od dugogodišnjeg obnovljivog šampiona – hidroelektrana.