Grijanje i prozračivanje

Spretni sustavi za zagrijavanje objekata rezultat su najnovijih i najsuvremenijih tehničkih rješenja u ovoj branši.

Ovakvi su sustavi za zagrijavanje u mogućnosti na vrlo “spretan” način u potpunosti prilagoditi način zagrijavanja postojećoj toplinskoj izolaciji i u stanju su vrlo brzo izjednačiti temperaturu u prostoriji s obzirom na one neizbježne male toplinske gubitke.

Zahvaljujući ovakvom sustavu zagrijavanja možemo u potpunosti zaboraviti na velike i neugodne promjene temperatura u našem stanu.Kod ovakvih “spretnih” sustava za zagrijavanje toplina se proizvodi u kotlu peći.

Način zagrijavanja u kotlu (odn. vrsta plamenika) postoji u plinskoj i uljnoj izvedbi. Doduše plinska izvedba plamenika puno se češće može susresti u praksi. Prednost ovakvih kotlova je u činjenici da im iskoristivost u radu odn. zagrijavanju iznosi 100%, a to je postignuto tako što se nakon sagorijevanja putem kondenzacijee novonastalim otpadnim plinovima u cijelosti uzima toplina i ponovno vraća u sustav.

Kao rezultat ovakvog načina rada u dimnjaku se formira velika količina kondenzirane vode zbog čega je u ovom slučaju dimnjak potrebno izgraditi u izvedbi otpornoj na vlagu.

Središnji sustav za zagrijavanje potrošne vode u kućanstvu izvodi se u spremniku a spremnik se dalje uvijek prilagođava postojećem kotlu peći.

Zahvaljujući kompaktnom načinu gradnje i kvalitetnoj izvedbi toplinske izolacije ovim se sustavima može znatno produljiti vijek trajanja. Druga mogućnost za zagrijavanje potrošne vode u kućanstvu su tkz. bivalentni sustavi s toplinskim pumpama, spremnicima za vrelu vodu i solarnim kolektorima.

Radijatori “isijavaju” toplinu šireći je prema širokom prostoru u stanu gdje je temperatura niža. Toplina se brže širi a time su i razlike u temperaturi u jednoj sobi neznatne. Podno grijanje je izvedba grijanja koja je u mnogim domovima prihvaćena kao vrlo ugodan način grijanja. Nedostatak podnog grijanja: ovakav način grijanja nažalost ne možemo nazvati “spretnim”.

Podno grijanje zahtijeva više vremena za širenje topline kao i za obustavljanje zagrijavanja.

Velik broj informacija o novitetima iz područja grijanja možete naći na našem njemačkom portalu