Grijanje kupaonica

Uređivanje i opremanje kupaonice izazovan je zadatak zbog usklađivanja potreba i želja te odabira dizajna keramičkih pločica, kupaonskih elemenata, sanitarne opreme i galanterije, ali i grijaćih tijela, koja se svojim oblikom trebaju savršeno uklopiti sa svim elementima kupaonice u funkcionalnom i dizajnerskom smislu.

Grijaća tijela zauzimaju istaknutu poziciju u svijetu dizajna i ravnopravno prate najnovije trendove u opremanju kupaonica. Njihova primarna uloga – grijanje prostora, postaje gotovo sekundarna u odnosu na oblikovne zahtjeve, koji moraju popratiti moderno uređenje kupaonica. Upravo iz tog razloga, radijatori postaju ukrasni detalji. Paralelno s dizajnom, razvila se i multifunkcionalnost, koja ih pretvara u praktične elemente, koji mogu poslužiti za odlaganje ručnika, ogrtača i sl.

Radijatori za kupaonice

Oblici, boje i dimenzije ukrasnih radijatora, koje nalazimo na tržištu, zasigurno će zadovoljiti zahtjeve široke palete kupaca. Metalizirani, sjajni ili mat, kvadratični, zaobljeni ili zakošeni, visoki ili niski, uski ili široki, šareni ili jednobojni, naći će mjesto u kupaonicama različitih oblika i veličina.

Osobito popularni, zbog praktične primjene i zanimljivog dizajna, su radijatori u obliku ljestvi, koji će osim za grijanje prostora idealno poslužiti za sušenje i odlaganje ručnika i odjeće. Radijatori u obliku ljestvi mogu biti postavljeni na različitim pozicijama kupaonice, ali ih je, zbog multifunkcionalnosti, preporučljivo postaviti na lako dostupna mjesta.

Mramorne grijaće ploče su dekorativan element prostora te kao takve preporučljive i za grijanje kupaonskog prostora. Vrste grijaćih mramornih ploča kao i motivi na njima mogu biti usklađeni prema vašim željama ili potrebama interijera tj. kupaonice. Ovo je vrlo profinjen oblik grijaćih tijela, koji će lako zbuniti sve koji po prvi put uđu u vašu kupaonicu – doživjet će ih kao sliku na zidu, a ne nužan element za grijanje. Umjetnički ugođaj kupaonice, ostvaren igrom boja i materijala podnih i zidnih obloga te ovom vrstom grijaćih tijela, bit će dojmljiv i nadasve ugodan samim stanarima.


Postavljanje grijaćih tijela

Grijaće tijelo bi trebalo biti postavljeno ispod prozora, ukoliko je isti sastavni dio kupaonice, zbog pravilnog miješanja toplog i hladnog zraka. U praksi je često nemoguće postići idealne uvjete, pa je položaj grijaćih tijela uvjetovan već projektiranim instalacijskim priključcima. Ipak, ukoliko se odlučite za ukrasna grijaća tijela, omogućite im istaknutu poziciju u prostoru na slobodnom zidu, pored umivaonika ili kade.

Ukoliko želite kupaonicu bez vidljivog načina grijanja, odlučite se svakako za podno grijanje. Plohe zidova bit će u potpunosti slobodne za igru pločicama i sanitarnim elementima, a pod će biti topao i ugodan za stajanje. Podno grijanje ima svojih prednosti, a pogotovo kad se radi o manjim kupaonicama u koje je gotovo nemoguće smjestiti grijaća tijela. Osim toga, ovakav način grijanja potpuno oslobađa prostor za kreativna izražavanja i dizajnerske igre bez granica.

Grijanje kupaonice važan je element komoditeta i ugode koju ona pruža. Ukrasna grijaća tijela oslobađaju nas tradicionalnih okvira te elemente grijanja dovode u ravnopravan dizajnerski odnos s ostalim elementima opreme. Stoga, odaberite i uživajte u toploj i moderno opremljenoj kupaonici.

www.interijerNET.hr
kontakt@interijernet.hr