Grijanje na pelete

Sa drvenim peletama možete upaliti centralno grijanje, pelete-pojedinaćne peći osiguravaju ugodnu atmosferu u sobama.

Grijanje na pelete kao ekološka alternativa

Ako je kotao za grijanje ostario, prilikom modernizacije se može započeti koristiti moderno grijanje na pelete. Centralno grijanjeje idealno za grijanje jedne ili dvije obiteljske kuće. Večinoma se onda može hidraulični sustav za grijanje kao i dimnjak i dalje koristiti.

Idealna je instalacija centralnog grijanja na pelete u zasebnoj prostoriji  (kotlovnici) kao npr. u podrumu. Na raspolaganju su i polu kao i potpuno automatsko grijanje na pelete. Razlikuju se u potrebi za prostorom kao i naporu za punjenje.Potpuno automatske pelete za grijanje su povezane preko vijka transportera ili vakuumskog sustava sa spremištem odnosno spremnikom ili silosom, iz kojih se pelete po potrebi prenose do kotla za grijanje. Jednostavnost korištenja je slično visoka kao ona kod konvencionalnog grijanja na ulje. Nasuprot tome mora poluatumotaski sustav grijanja biti punjen ručno.

Peć na pelete za dnevni boravak

Peć na pelete bez i sa kotlom za vodu  su pogodni za ugradnju u dnevne boravke, i dostupni su u različitim izvedbama. Za opskrbu peletama se mora pobrinuti vlasnik kuće kao i napuniti odvojeni spremnik.Ako peć za pelete ima kotao za vodu, može biti spojen na sustav za grijanje te služiti kao centralno grijanje. U kotlu za vodu se voda zagrijava tenaknadno se vodi u sustav za grijanje. Tako se može koristiti za grijanje drugih soba i za zagrijavanje vode.Takvi sustavi su pogodni prije svega za stanove na kat, pasivne kuće ili niskoenergetske kuće.

Savršen tim:grijanje na pelete plus solarno termalno grijanje

Zajedno sa solarnim termalnim sustavom, grijanje na pelete radi još učinkovitije i kotao za grijanje se može u ljetnim mjesecima ugasiti. Ako je premalo sunčanih sata, grijanje na pelete će se automatski upaliti. Tako se može uštedjeti i do jedne trećine potrebe za gorivom godišnje.

Skladištenje drvenih peleta

Drvene pelete su proizvedene bez dodatka kemijskih veziva pod visokim tlakom te imaju ogrjevnu vrijednost od oko pet kilovata. Time odgovara energija sadržaja od jednog kilograma peleta onome od pola litara loživog ulja. Zaliha drvenih peleta za sezonu grijana može se lako pohraniti u ili na kući. To može biti spremište u podrumu, spremnik za ulje koje je pretvoreno u spremnik za pelete, silosi koji štede prostor iz tkanine ili metala za postavljanje u ili izvan kuće ili takozvani spremnici za podzemno skladištenje peleta.