Kaljeve peći

Kaljeve peći proizvode unutarnju toplinu, koja se zračenjem emitira u prostoriju.

Zbog neophodnog zraka za sagorijevanje se prostorni zrak obnavlja i do pet puta u jednom satu, što omogućuje dovoljan dotok dolaznog zraka.

Informacije o toplinskim potrebama i potrebnim presjecima dimnjaka daju stručnjaci i nadležni dimnjačari. Dopuštenja za energente kao i provjeru i preuzimanje ložišta regulira pravilnik o malim postrojenjima za loženje i zagrijavanje. U akumulacijske sisteme peći se ubrajaju i peći koje su umjesto pločicama obložene milovkom.

Taj sivi prirodni kamen pogodan je za izradu peći zbog svojih dobrih svojstava toplinske vodljivosti i akumulacije. Kaljeve peći se prema izvedbenim vrstama dijele na osnovne , kombinirane i peći s toplim zrakom.

Razlike su u načinu emisije topline (zračenje, konvekkcija) kao i prema mogućoj uporabi energenata. Toplinska učinkovitost je određena vrstom izvedbe te predstavlja odlučujući kriterij za odabir odgovarajućeg sistema peći.

Proširenje s izmjenjivačem topline, solarnom tehnikom i tehnikom kotlova omogućuje uporabu kaljevih peći za zagrijavanje vode pa sve do centralnog sistema grijanja s kaljevim pećima. Ova posljednja koristi dalji razvoj žarećih peći kao univerzalne trajno žareće peći.

Zrak potreban za sagorijevanje se može dovoditi do energenta odozdo, odozgo ali istovremeno i bioöno. Time se poboljšava sagorijevanje te se postiže i bolja snaga grijanja. Najnovija tehnika omogućuje osim toga automatsko loženje pomoću drvenih briketa.

U obzir dolaze:

  • peći na čvrsta goriva npr. trajno-žareće peći s automatskom ili manualnom regulacijom
  • uljne peći s manualnim punjenjem ili centralnom opskrbom uljem
  • plinski automati za grijanje kao vanjski zidni uređaji ili s priključkom na dimnjak
  • elektro-pojedinačni uređaji za grijanje kao elektrio-akumulacijski uređaji za grijanje, elektro-konvektori, elektro-radijatori, elektro brzi grijači, elektro zračilice ili ploče za grijanje. Više na temu kaljeve peći pogledajte