Klima uređaji protiv vrućine i alergija

Kako odabrati klima uređaj? Novi modeli klimatizacijskih uređaja su lijepog dizajna i ekološki prihvatljivi.

Klimom protiv vrućina i alergija

Tihi su i troše malo energije. Filtriraju zrak i sakupljaju čestice prašine te upijaju neugodne mirise. Također, imaju mogućnost grijanja, hlađenja te vlaženja i odvlaživanja zraka što omogućuje stvaranje idealne klime u prostoru

Travanj je vrijeme kada instalateri klima uređaja zadovoljno trljaju rukama. Zbog sve toplijih ljeta, kao i čestih promjena vremena, sve se više ljudi odlučuje na ugradnju klima uređaja.

Nakon što prestane sezona grijanja, unatoč periodu toplih dana vremenska prognoza zna se vrtoglavo promijeniti pa odjednom zahladi. U takvim slučajevima klima uređaji su od velike koristi, jer osim što hlade po vrućini, imaju i opciju grijanja za nepredvidive ulete hladnih dana.

Najmodernije klima uređaje odlikuju sljedeće kvalitete: vrlo su tihi, imaju malu potrošnju električne energije i ekološki prihvatljiv freon, filtriraju zrak te griju, hlade, vlaže i odvlažuju.

Novi klimatizacijski uređaji skupljaju čestice prašine i neugodne mirise iz zraka i na taj način smanjuju pojave alergijskih reakcija kod osoba sklonih alergijama.

Proizvođači klima, osim na gore navedene odlike, paze i na dizajn samog uređaja, tako da su najnoviji modeli doista nezamjetni u prostoru, a unatoč tome svoje zadaće besprijekorno obavljaju.

Najmodernije klima uređaje odlikuju sljedeće kvalitete: vrlo su tihi, imaju malu potrošnju električne energije i ekološki prihvatljiv freon, filtriraju zrak te griju, hlade, vlaže i odvlažuju.

Kako odabrati klima uređaj?

Budući da se na tržištu nalazi obilje klima uređaja, raznih proizvođača, cijena, dizajna i mogućnosti, doista je teško pronaći pravi aparat za svoj dom. Najbolje je da savjet potražite od provjerenih instalatera klima uređaja. Oni će vam preporučiti nekoliko modela ovisno o prostoru u koji želite postaviti klima uređaj – u stan, višekatnu kuću, na terasu. Također, pomoći će vam oko odluke gdje smjestiti klimu. U koju prostoriju, na zid ili strop, ispod prozora… Smještaj klime je izuzetno važan prvenstveno zbog vašeg zdravlja, ali i novog komunalnog pravilnika koji nalaže da se klima uređaji smiju postavljati samo tako da ne budu vidljivi s ulice.

Pri izboru klima uređaja bitna je i kvadratura prostora koji želite klimatizirati. Naime, preslabi klimatizacijski uređaji s malom rashladnom snagom slabo će rashladiti prostorne stanove, a potrošiti će uzalud puno energije.

Također, nepotrebno je uzimati ekstra snažne uređaje za malo prostora poput garsonijera. Računajte otprilike da na deset kvadrata prostora ide jedan kilovat rashladne snage.

Klima uređaji koji se redovito ne održavaju slabije rade, a troše više struje te su pravi izvori klica

Život s klima uređajem

Jednom kada ste u svoj životni prostor postavili klima uređaj trebate se pridržavati nekih pravila. O njima će vas detaljno obavijestiti instalater. Najvažnije što morate znati je da razlika između vanjske i unutarnje temeperature ne smije biti veća od sedam Celzijevih stupnjeva. Prevelike razlike u temperaturama mogu negativno utjecati na vaše zdravlje.

Vrlo bitno je znati i da uređaj trebate jednom godišnje servisirati kako bi stručna osoba pročistila odvode i isparivač. Instalater će tada provjeriti i tlak plina te temperaturu ispuha. Klima uređaji koji se redovito ne održavaju slabije rade, a troše više struje te su pravi izvori klica.

Na vama je pak da često čistite filter iz unutarnje jedinice.

Svaka dva tjedna izvadite filter i isperite ga pod mlazom tople vode. Dobro ga istresite i obrišite čistom krpom prije vraćanja.

Ako je filter prašnjav, klima uređaj će slabije raditi i trošiti više energije.

Ostale informacije možete pogledati na stranicama klimauredjaji.biz