Klimatizacijski sustav bez električne energije

Grupa je inženjera završila s gradnjom zgrade u krajnjim klimatskim uvjetima Indije bez potrebe za električnim rashladnim sustavima. Buro Happold, međunarodna konzultantska tvrtka sa sjedištem u Engleskoj, u suradnji s projektantima iz korejskog biroa Chadwick International, bila je suočena s izazovom projektiranja poslovne zgrade za kompaniju Xchanging, vodećega davatelja usluga poslovnog procesiranja i informacijskih tehnologija u gradu Shimoga, u indijskoj jugozapadnoj državi Karnataka, 280 km sjeverozapadno od glavnog grada te države Bangalora.

Klimatski se Shimoga nalazi u tropskoj monsunskoj regiji gdje temperature često dostižu i do 40°C, što baš i nisu savršeni uvjeti za zaposlenike. Stručnjaci iz Buro Happolda predložili su postavljanje potpuno pasivnoga klimatizacijskog sustava koji može održavati prihvatljive životne uvjete u toj vrućoj i vlažnoj klimi. Upotrijebili su rješenje zasnovano na prilagođenoj udobnosti pa su uspjeli isključiti električne klimatizacijske sustave, što je pridonijelo uštedi od 40 posto glavnih troškova. Takav je pristup iznimno koristan i gospodarski i ekološki, a može pridonijeti rješavanju energetske krize u Indiji.

S populacijom od 1,2 milijarde ljudi, Indija je četvrta po potrošnji energije na svijetu, iza SAD-a, Kine i Rusije. Postoje stoga golemi zahtjevi za energijom koja će opskrbljivati brzorastuću komercijalnu radnu snagu i poslovne zgrade. Procjenjuje se da je za svakih 1,4 milijuna poslovnih radnika, zemlji potrebna nova elektrana snage jednog gigavata i to isključivo za potrebe klimatizacije. Kako Indija nastavlja s ubrzanim rastom, potrebno je sve više elektrana i to u doba kada se postojeća opskrba pokazala veoma nepouzdanom.

Kako bi ispunili zahtjeve za jeftinijim radnim mjestom s niskom emisijom ugljika, prvi korak je bio analizirati klimu u gradu Shimoga. Slijedile su studije optimizacije koje su odredile masu i oblik zgrade, oblikovanje pročelja, protočnost zraka u unutrašnjosti, ali i oblik pratećih sustava. Iz tih su se istraživanja mogle procijeniti potencijalne energijske uštede koje pasivno energetsko projektiranje može ostvariti. Obrađen je i analiziran velik broj potencijalnih inačica projekta uporabom računalnih simulacija i parametarskog modeliranja kako bi se dobili najprikladniji sadržaji.

Pronađeno je, primjerice, rješenje koje s nevjerojatnim potpunim osjenčavanjem od izravne sunčeve svjetlosti može osigurati visoku razinu dnevne svjetlosti. Oblikovanje je pročelja naknadno utjecalo na projektiranje razina i na veličinu unutrašnjih sadržaja, što je uvjetovalo velike slobodne površine i visine katova, ali i unutrašnje predvorje koje prolazi kroz cijelu zgradu i omogućuje prodor dnevne svjetlosti duboko u središte građevine.

Analizom je vjetrova utvrđeno da bi blaga rotacija zgrade prema prevladavajućem vjetru znatno poboljšala pasivne unakrsne protoke preko sjevernoga i južnog pročelja. Svježi se zrak skuplja i usmjerava duboko u zgradu kroz četiri velika elementa za prikupljanje vjetra (vjetrolova) koji su zapravo krov pročelja.

Ni jedan dio projekta nije ostao nedorađen jer se nastojala ostvariti najveća moguća energetska ušteda za novu zgradu tvrtke Xchanging. Velika toplinska masa, najmanja unutrašnja opterećenja, kao i prostorno oblikovanje radi smanjivanja učinka toplinskog otoka omogućili su projektantima stvaranje zgrade koja je smanjila operativne troškove za čak 25 posto.

U novom sveobuhvatnom izvješću što ga je nedavno objavio Svjetski savjet za zelenu gradnju (World Green Building Council – WorldGBC) istaknute su uvjerljive prednosti zelene gradnje potvrđene od različitih sudionika tijekom cijelog vijeka trajanja pojedine građevine.

Izvješće Poslovna strana zelene gradnje:

Pregled troškova i koristi za građevinare, investitore i stanare uspješno istražuje odnose troškova i koristi zelene gradnje koje mogu osigurati znatne financijske vrijednosti. Danas je zelena gradnja dostupna po cijenama koje su usporedive s konvencionalnom gradnjom, a ulaganja se mogu nadoknaditi uštedama na operativnim troškovima te s pravim projektantskim rješenjima povećati produktivnost na svakom radnom mjestu.

Izvješće objedinjuje vjerodostojne dokaze o zelenoj gradnji iz cijelog svijeta u širokom pregledu, a predočeni dokazi ističu da održiva gradnja daje opipljivu korist i ima stvaran poslovni smisao. Od ublažavanja opasnosti uz pomoć građevinskog sektora te širokih gospodarskih prednosti za gradska i seoska područja, do poboljšanja zdravlja i dobrobiti pojedinih stanara, poslovno će zanimanje za zelenu gradnju nastaviti rasti zajedno s razvojem tržišta. Glavna se otkrića odnose na troškove projektiranja  i gradnje, vrijednost imovine, operativne troškove, radnu produktivnost i zdravlje te smanjivanja ukupnih rizika.

Uočljiva su nastojanja za smanjivanjem troškova povezanih s projektiranjem i gradnjom zelenih zgrada, dok su istodobno propisi za gradnju širom svijeta postaju sve stroži. Ipak šire se opskrbni lanci za zelene materijale i tehnologiju, a industrija je postala mnogo vještija u stvaranju zelenih zgrada. Investitori i stanari postaju sve obavješteniji i zabrinutiji za prirodu i socijalne utjecaje izgrađenog okoliša, a povećava se konkurentnost zgradama s boljim održivim značajkama. Osim toga postoji i veza između zelenih svojstava zgrade i sposobnosti tih zgrada da na nekim tržištima, radi lakšeg privlačenja stanara, određuju veće iznose najma i prodajnih cijena. Zelene su zgrade pokazale kako se može uštedjeti novac smanjivanjem potrošnje energije i vode te nižim dugoročnim cijenama iskorištavanja i održavanja. Ušteda energije obično prelazi utrošene iznose u razumnom razdoblju isplate zahvaljujući ponajprije projektiranju i gradnji.

Sve je više dokaza koji ukazuju da fizikalna svojstva zgrade i zatvorena okruženja mogu utjecati na produktivnost radnika te zdravlje i dobrobit stanara, što je poduzetnicima donijelo mnoge pogodnosti. Čimbenici održivih rizika mogu znatno utjecati na prihod od najma i buduću vrijednost nekretnina, a to povoljno utječe na povrat investicije. Regulatorne su odluke postale sve češće u zemljama i gradovima širom svijeta, uključujući i obvezno objavljivanje građevinskih propisa i zakona o zabrani neučinkovite gradnje.

U izvješću se zaključuje da ozelenjivanje izgrađenog okoliša u susjedstvu i na razini grada, zajedno s industrijom zelene gradnje može utjecati na velike gospodarske prednosti, poput ublažavanja klimatskih promjena, energijsku sigurnost, očuvanje prirodnih izvora, stvaranje novih radnih mjesta, održivost i veću kvalitetu života. Ujedno se ističe da zelena gradnja ima temeljnu i učinkovitu ulogu u rješavanju nekih neodgodivih izazova našeg vremena.

www.casopis-gradjevinar.hr