Kogeneracija

Za korištenje u obiteljskoj kući se razvijaju mikro kogeneracijske jedinice, koje se pogone najčešće sa prirodnim ili ukapljenim plinom.

Mikro-CHP: CHP za obiteljsku kuću

Stvaranje električne energije istodobno s grijanjem u podrumu? To je moguće sa CHP-om. Takozvani mikro-CHP su posebno razvijeni za korištenje u obiteljskoj kući. Korisni su za sve kogeneracije na principu toplinske i električne energije.

Samostalno stvaranje struje i topline zahvaljujući kombiniranju topline i energije

Kod kombiniranja topline i energije pogoni Stirling ili benzinski motor generator za proizvodnju električne energije. Dobivena toplina se prenosi putem izmjenjivača topline preko rashladnog kruga vode u sustav za grijanje te se koristi za grijanje prostora i grijanje vode. Dobivena električna energija se može koristiti i puniti javnu električnu mrežu prema zakonskoj propisanoj odšteti.Funkcioniranje u skladu s načelom kombiniranja topline i energije koristi energiju uloženog goriva i do 90 posto te istodobno stvara električnu energiju za kućanstvo. To ne smanjuje samo troškove za grijanje, već i troškove električne energije.Kogeneracijska postrojenja su dostupna u različitim veličinama snaga.Mikro-CHP s elekričnom snagom (KVA) do 2 KVA su pogodni za jednu i dvije obiteljske kuće. Najčešće se pogone sa prirodnim plinom ili ukapljenim plinom.

Uvjeti za instalaciju mikro-CHP

Posebnosti za instalaciju mikro-CHP ne postoje.Ako se kogeneracijsko postrojenje pogoni sa plinom, potreban je plinski priključak. Za sigurno odvođenje ispušnih plinova potreban je dimnjak koji je neosjetljiv na vlažnost. Vlasnici kuća moraju uzeti u obzir i potreban prostor: Kotlovnica pruža dovoljno prostora za kogeneracijsko postrojenje i pohranu.

Kada se isplati mikro-CHP u obiteljskoj kući  i na koje troškove mora vlasnik kuće računati

Kako bi mikro-CHP bio ekonomičan za vlasnika kuće, potreba za toplinom bi trebala biti najmanje 15,000 do 20,00 kW/h na godinu, što više to bolje. Iz tog razloga kogeneracijske postrojbe nisu prikladne za niskoenergetske kuće.No u staroj zgradi i prilikom mjenjanja grijanja, je mikro-CHP dobra alternativa.Uglavnom vrijedi za gospodarstvo, ugradnja mikro-CHP-a: Tko ima visoke potražnje za toplinskom energijom, a istodobno može ukloniti veliki dio električne energije iz vlastite kuće, za njega se isplati ugradnja mikro-CHP-a. Vlasnici kuća, koji se odluče za mikro-CHP, moraju računati na investiciju od 16.000 Eura. Trebalo bi sklopiti ugovor o održavanju za CHP, s obzirom da se motor mora nositi sa visokim vremenom rada.