Mjere za ublažavanje krize: Hrvatske šume produžuju plaćanje drvnih proizvoda na 100 dana

U cilju ublažavanja tržišnog udara na drvoprerađivačku industriju Hrvatske, Hrvatske šume – glavni dobavljač drvne sirovine za industriju pripremile su mjere koje će pomoći industriji. Glavna mjera odnosi se na produženje roka plaćanja sa sadašnjih 60 na 100 dana, a tvrtka provodi svakodnevnu koordinaciju s najvećim kupcima i skupinama kupaca.

– Danas smo upravo na vezi s proizvođačima furnira koji prerađuju najvrjedniju sirovinu i s njima pronalazimo modalitete za preuzimanje pripremljene robe, rekao je Krunoslav Jakupčić, predsjednik Uprave tvrtke dodajući kako se također pokušava pronaći rješenje za 20 kupaca s kojima još nisu sklopljeni godišnji ugovori. – Imamo razumijevanja za svako radno mjesto kod naših kupaca, iako imamo i odgovornost za naših preko 8.000 zaposlenih, od kojih je dio otišao na stari godišnji odmor, a dio njih je preraspodijeljen na druge poslove, poput pošumljavanja. Sve naše mjere smo proslijedili na odobrenje Ministarstvu poljoprivrede i očekujemo da će nakon sutrašnje sjednice Vlade isto biti i operacionalizirano i da će se navedeni rokovi plaćanja početi primjenjivati, zaključuje Jakupčić.

Neizvjestan nastavak proizvodnje

Posljednjih 30 dana u hrvatskom drvoprerađivačkom sektoru obilježeno je dosad najvećim povećanjem zaliha drvne sirovine, usporavanjem proizvodnje, smanjenjem inozemnih narudžbi, a uslijed transportnih ograničenja došlo je do potpunog zastoja isporuke roba kod mnogih drvoprerađivačkih tvrtki koje sada s velikom neizvjesnošću gledaju na oporavak tržišta. Kina i azijska tržišta pokazuju blage znakove oporavka, ali daleko je to od predkriznih odnosa, s time da nedostatak kontejnera, odnosno njihove visoke transportne cijene utječu na smanjenje zarada i na smanjenu konkurentnost hrvatskih tvrtki. Dio industrije sada proizvodi za skladište, a tvrtke unutar investicijskih ciklusa imaju snažan pritisak vraćanja kredita, dok su komercijalne banke vrlo rezervirane oko financiranja ovog sektora. Već više od 30 dana tvrtke iz drvne industrije apeliraju na nadležne institucije da donesu cijeli set mjera.

EU i vlade osiguravaju pomoć industriji

Normalizacija odnosa na tržištu te postizanje uobičajene likvidnosti među tvrtkama teško će se dogoditi u naredna dva mjeseca, ističu njemački analitičari koji smatraju kako su najavljene mjere njemačke vlade te Europske komisije dobra mogućnost za pomoć pogođenom gospodarstvu, iako se ne smije izgubiti puno vremena na administrativne procedure. Dio stručnjaka zastupa slabije ambiciozne scenarije i predviđa oporavak tek u posljednjem kvartalu ove godine. S druge strane, pogođena industrija se oglašava alarmima diljem Europe, no nitko za sada ne može prognozirati ukupne posljedice i trajanje krize.

Neviđena likvidnost u talijanskoj drvnoj industriji

Prošli tjedan se javno oglasio Emanuele Orsini, predsjednik središnje udruge proizvođača namještaja i drvnih proizvoda FederlegnoArredo pozvavši nadležne institucije na energično pokretanje mjera za podršku tvrtkama i radnicima: – Treba nam snažan odgovor ili će sve ostalo biti nedovoljno! Predviđamo neviđenu krizu likvidnosti, pad prihoda i izdavanja računa te puno nepoznanica oko naplate, vjerojatno puno toga što smo isporučili uopće nećemo unovčiti, rekao je Orsini. – Zadržavanje radnih mjesta i pripreme za oporavak su naš jedini cilj, ali nužno je da naše kompanije, uglavnom male i srednje, budu sada podržane od Vlade. Naša Federacija predstavlja proizvodni sektor koji je oduvijek predstavljao Italiju u inozemstvu, stoga i sada želimo pomoći kako se zemlja ne bi zaustavila u potpunosti. Moramo se sada početi pripremati, kako bi bili spremni započeti proizvodnju ponovno, čim prođe ova izvanredna situacija, zaključio je Orsini.

Federlegno je predložio produljenje isteka svih ugovornih obveza za najmanje 60 dana, implementiranje moratorija na hipoteke i naknade za zakup tvrtkama, uz aktiviranje državnih jamstava. Traži se i odgoda plaćanja PDV-a, odbitka i doprinosa na plaće za najmanje 90 dana s mogućnošću plaćanja u ratama, pružanje usluge socijalnog osiguranja koje je potrebno za prevladavanje posljedica epidemije Covid-19 te uspostavljanje jamstvenog fonda za zaštitu potrošnje u trenutku ponovnog pokretanja tržišta.

S poštovanjem,

Patricija Prstačić

Hrvatski drvni klaster

+385 99 860 4778 / patricija@drvniklaster.hr

www.drvniklaster.hr