Pasivna kućna tehnika i za starije objekte

Stara jezgra i nobe komponente – Politika, građevinske tvrtke, građevinsko obrtništvo i industrija složni su u jednome: modernizacija fundusa starijih objekata predstavlja važnu buduću zadaću u građevinskom sektoru. Još uvijek su podijeljena mišljenja o neophodnoj razini kvalitete kod obnove fasada, prozora i kućno-tehničkih postrojenja. Većina vlasnika smatra da su sitni estetski popravci, kao novo ličenje fasade ili zamjena prastarog plamenika u kotlu za grijanje dovoljni za neophodne sanacijske mjere.

Pri tome je odlučujuće odmah kod gradnje uporabiti komponente pasivne kuće prema današnjim standardima, misleći pri tome na budućnost, kako bi se na taj način optimalno iskoristili svi potencijali energetske učinkovitosti.Međutim već postojeći objekti se ne moraju odreći prednosti koncepta pasivne kuće.Zadaća energetski učinkovite sanacije stare zgrade razlikuje se od energetski štedljive novogradnje samo u činjenici dapostojeća supstanca stare zgrade igra važnu ulogu. Stara supstanca ostaje i postaje pasivnom kućom uporabom modernih principa. Primjeri pokazuju da se kod sanacije starog objekta komponentama pasivne kuće mogu postići uštede energije između 75 i 90 %.

Odlučujući koraci za uštedu energije na već postojećim objektima su:

Jako dobra termoizolacija
Toplinski mostovi potpuno reducirani
Postignuta zrakonepropusnost
Odzračivanje uz rekuperaciju topline
Topli prozori

Inovativna kućna tehnikaPotencijal uštede energije: To su točne mjere koje su se dokazale kod energetski učinkovite novogradnje. Razlika u odnosu na stare objekte leži samo u tome da se te mjere moraju planirati s već postojećom građevinskom supstancom. Zahvaljujući razvoju energetski učinkovitih komponenti u gradnji pasivne kuće, iste se mogu rabiti i kod sanacije starijih objekata. Kod konzekventne sanacije s komponentama pasivne kuće smanjuje se potroünja energija za otprilike desetinu.Odzračivanje stana: centralna zadaća upravo kod starijih objekata jeste osiguranje dovoljnog provjetravanja i trajne obnove zraka. Uobičajena preporuka da se „dva puta dnevno provjetrava otvaranjem prozora“ nije dovoljna za odvoljenje opterećenjog zraka. Zapravo je najvažnija zadaća odvod vlage iz kupaone, kuhinje i WC-a, kako bi se spriječila pojava gljivica i plijesni odnosno evtl. građevinskih oštećenja. Zato je u svim prostorijama kojima prijeti vlaga predviđen ispust odlaznog zraka.Toplinska izolacija: Kod starijih objekata su naročito kritični toplinski gubici kroz vanjske zidove. Zato je važno, ne samo s aspekta građevinske fizike, već i zbog energetske ekonomičnosti izvršiti sanaciju toplinske izolacije. Upravo vanjske zidove tre4ba dobro izolirati.Do čega ćete doći: Kod svake pojedinačne mjere treba napraviti ono ospravno, orijentirano na budućnost- sve komponente koje danas možete naći na tržištu su dovoljno dobre za budućnost. Mjere modernizacije nude veću sigurnost u pogledu građevinskih oštećenja uzrokovanih vlagom, bolju termičku ugodu zbog većih površinskih temperatura te udvostručuju energetski potencijal.