Plin je stigao i do Splita!

Izrov: www.energetika-net.com

Ministar gospodarstva, Ivan Vrdoljak sredinom svibnja u Dugopolju, na Plinacrovoj mjerno-redukcijskoj stanici (MRS) Split pustio je u rad IV. dio plinovodnog sustava Like i Dalmacije i tom prigodom istaknuo: “Hrvatska je pokrila 95% teritorija plinom. Mi smo apsolutni lideri u Europi po pokrivenosti zemlje plinskom infrastrukturom i znanjem jer su najveći dio toga odradile hrvatske tvrtke, hrvatski projektanti, hrvatski nadzorni inženjeri a investicijski model kakav je bio smišljen još 2002. godine je savršen”.

Otvaranju plinovoda je prethodila uspješno završena izgradnja izuzetno zahtjevnog magistralnog plinovoda Benkovac – Dugopolje, dugog 96,5 km, nazivnog promjera 500 mm i maksimalnog radnog tlaka od 75 bara (DN 500/75) u čiju je gradnju Plinacro uložio 277,7 milijuna kuna. Potrebna sredstva osigurana su dijelom iz vlastitih izvora, a dijelom iz sredstava Europske investicijske banke (EIB).

Četvrti dio plinovodnog sustava Like i Dalmacije od Benkovca do Dugopolja dio je planiranog i izgrađenog plinovodnog sustava RH čijom je izgradnjom izvršeno povezivanje s postojećim plinovodnim sustavom RH. Njime je ujedno omogućena plinofikacija Zadarske, Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije. Dio plinovodnog sustava koji je upravo pušten u rad smješten je unutar južnog područja Zadarske županije uz grad Benkovac i općinu Stankovce, na području Šibensko-kninske županije kojoj pripadaju gradovi Vodice, Skradin, Šibenik, Drniš, Knin te općine Pirovac, Tisno, Bilice, i Biskupija, te na području sjevernog dijela Splitsko-dalmatinske županije uz grad Solin i općine Prgomet, Primorski dolac, Seget, Lećevica, Klis i Dugopolje.

Magistralni plinovod Benkovac-Dugopolje dio je IV. dijela plinovodnog sustava Like i Dalmacije. Projekt IV. dijela plinovodnog sustava Like i Dalmacije od PČ/MRS Benkovac do PČ Dugopolje (MRS Split) DN 500/75 kao zasebne cjeline obuhvaća magistralni plinovod Bosiljevo-Split (DN 500/75) s MRS Šibenik i MRS Dugopolje, plinovod Šibenik-Knin DN 300/75 s pripadajućim MRS Drniš i MRS Knin, odvojni plinovod DN 200/75 za MRS Tisno, s pripadajućim MRS Tisno te odvojni plinovod DN 200/75 za MRS Trogir s pripadajućim MRS Tisno. Sve mjerno-redukcijske stanice na trasi izgrađene su za potrebe opskrbe prirodnim plinom široke potrošnje i izravnih industrijskih potrošača, gradova i okolnih naselja. Duljina čitavog IV. dijela plinovodnog sustava Like i Dalmacije od PČ/MRS Benkovac do PČ Dugopolje (MRS Split) iznosi 166,7 km, a ukupni troškovi izgradnje iznosili su 492,3 milijuna kn. Izgradnja tog plinovoda započela je u srpnju 2011. godine, a završila je u veljači 2013. godine. Uporabna dozvola za taj dio trase izdana je 29. travnja ove godine nakon izvršenog tehničkog pregleda.

Plinacro je završetkom ovoga projekta postigao gotovo 95% teritorijalne pokrivenosti Republike Hrvatske modernim plinskim transportnim sustavom. Nastavak razvoja plinskog transportnog sustava prema jugu planira se izgradnjom Jadranskog-jonskog plinovoda (IAP) kojim bi se hrvatski plinski transportni sustav povezao s projektom Trans-jadranskog plinovoda (TAP), kojim bi kaspijski plin trebao doći do šireg europskog tržišta. Naime, realizacijom TAP-a i IAP-a bili bi stvoreni preduvjeti da u Hrvatsku iz južnog pravca godišnje uđu značajne količine kaspijskog plina, od čega oko milijarda m3 za tržište BiH, a minimalno 2,5 milijarde m3 za hrvatsko tržište i tržišta ostalih susjednih zemalja. Time bi se mogla dostići 100% pokrivenost teritorija RH plinskim transportnim sustavom, kažu u Plinacru. Investicija u 290 kilometara dugi plinovod od Bosiljeva do Dugopolja vrijedna je 1,15 milijardi kuna. To je financirano iz 50% vlastitih sredstava kroz tarifu za transport plina, a ostatak čini kredit EIB-a