Podno grijanje zahtijeva puno manje energije za zagrijavanje prostora

Podno grijanje nije pogodno samo za ljude koji imaju osjetljive noge i kojima jako smeta hladnoća po nogama; podno je grijanje vrlo praktičan izum i ono ima mnoge prednosti.

Podno grijanje ne zauzima prostor, ne zahtijeva postavljanje radijatora i toplinu izravno predaje okolici – a ne zagrijavanjem zraka kao što to čini standardno centralno grijanje. I troškovi su u usporedbi s klasičnim centralnim grijanjem manji što se vrlo brzo osjeti na kućnom budžetu.


Podno grijanje

Podno grijanje zahtijeva puno manje energije za zagrijavanje prostora: već s vodom zagrijanom do 30 C° podno grijanje savim ugodno zagrije prostor, dok je klasičnom grijanju za postizanje iste temperature u takvom prostoru potrebno dvostruko više energije, naime klasično centralno grijanje mora vodu zagrijati na temperaturu najmanje od 60 C°.

 

Ugradnja podnog grijanja

U idealnoj situaciji podno grijanje postavlja se u početku same gradnje kuće. S donje se strane podno grijanje mora kvalitetno izolirati kako ne bi došlo do gubtka topline. S druge strane, prema podu prostorije postavlja se neki materijal koji dobro provodi toplinu, npr. mokri estrih.

Podno grijanje je bez većih problema moguće i naknadno ugraditi ukoliko to dozvoljava veličina prostora. Za sanaciju se koriste uglavnom tzv. sustavi suhe gradnje. Ovdje se ponajprije misli na suhi estrih umjesto mokrog estriha, a kao dobri vodiči topline koriste se metalne konstrukcije.